Skocz do zawartości

Kurs elektroniki – #5 – cewki, dławiki

Pomocna odpowiedź

Witam, mam problem z cwiczeniem z dwiema diodami po zwarciu kabli na chwile jednoczesnie zapalaja mi sie OBI diody a nie jak w opisnie najpierw LED 1 a potem LED 2. Sprawdziłem podłączenie z rysunkami i nie widze pomyłki. Czy jest możliwość nagrania filmiku?

@Kiju witam na forum 🙂

Ciężko coś doradzić. Masz zestaw z forbota czy eksperymentujesz z własnymi elementami? Najlepiej wyślij tu zdjęcie swojego układu.

Jeśli obie diody świecą równocześnie, to znaczy że są tak samo spolaryzowane, a mają mieć odwrotną polaryzację. Jeśli wszytko inne jest OK to zamień miejscami wyprowadzenia jednej z diod.

Zrobiłem wszystkie możliwe kombinacje albo świeca na chwilę 2 jednocześnie albo tylko jedna ale w żadnym wypadku po rozłączeniu przewodów nie zaświeca się na chwilę żadna z diod. Może później mi się to wyjaśni ale dzięki za pomoc.

• 3 tygodnie później...
(edytowany)

Powitać.

Zadanie stawiane przez kurs zaliczone przynajmniej tak myślę. Zmieniłem sposób zamykania obwodu, wsadzając wyjście masy układu do innego otworu w płytce i tylko manewruje jednym przewodem wtedy , bo tak przewody drżą i większa szansa że obydwie diody na start się zapalą, może komuś pomoże 😉 YT

Edytowano przez Pierunek
Zmiana portalu z filmem
  • Lubię! 1

@Pierunek witam na forum 🙂

Fajnie że poradziłeś sobie z zadaniem domowym. 

Dnia 18.09.2021 o 17:09, Pierunek napisał:

może komuś pomoże

Może opisz co jest pod linkiem, albo przerzuć na YT, bo nie każdy ma kontro na tym portalu i nie obejrzy materiału 😞 

• 2 tygodnie później...
Cytat

Przewody łączące multimetr z cewką mają swoją rezystancję. Jest ona niewielka i widoczna tylko na najmniejszym zakresie pomiarowym miernika. Niemniej jednak, jeśli chcemy poznać rezystancję jakiegoś obiektu, o którym wiemy, że jego rezystancja jest niewielka, to wpływ przewodów zawyżyłby znacznie wynik pomiaru.

Skoro przewody fałszują wynik, to nie lepiej się ich pozbyć? 😂dlawik.thumb.jpg.e7a94edafeb61257052d43a656825ed1.jpg

dlawik2.jpg

• Lubię! 2
9 minut temu, LaKukaraczan napisał:

Skoro przewody fałszują wynik, to nie lepiej się ich pozbyć? 😂

To jeszcze pozbądź się złącz i ścieżek na PCB 😄 One też mają swoją rezystancję 😉 

• 2 miesiące później...
Dnia 29.08.2021 o 21:55, Kiju napisał:

Witam, mam problem z cwiczeniem z dwiema diodami po zwarciu kabli na chwile jednoczesnie zapalaja mi sie OBI diody a nie jak w opisnie najpierw LED 1 a potem LED 2. Sprawdziłem podłączenie z rysunkami i nie widze pomyłki. Czy jest możliwość nagrania filmiku?

Czesc,

Mam podobne obserwacje, zwierajac przewody minusa mam albo:
1) sytuacje opisana w kursie - zapala sie dioda 1, gasnie, a po rozlaczeniu przewodow zapala sie dioda 2 (i gasnie)
2) czasem (wlasciwie w okolo polowie przypadkow) zapalaja sie jednoczesnie obydwie diody, gasna, a po rozlaczeniu przewodow zapala sie dioda 2 (i gasnie)

Doszedlem do wniosku, ze moze zwieranie koncowek przewodow powoduje "migotanie" polaczenia - czyli wydaje mi sie, ze zwarlem, a tak naprawde w bardzo krotkim czasie przewody zwieraja sie, rozwieraja i zwieraja znowu.

Zmodyfikowalem nieco uklad laczac jeden przewod minusowy z przewodem zenskim z obydwu stron i tego typu laczenie i rozlaczanie spowodowalo duzo czestsze wystepowanie scenariusza 1 i rzadsze (ale wciaz) scenariusza 2

Zadanie z cewkami mam zrobić później... Ok. Czy kurs jest łaskaw o tym później przypomnieć (w artykule z LEDów)? 😄 Byłoby miło, teraz mam poczucie lekkiego niespełnienia po tej lekcji 😞

• Lubię! 1
  • 3 tygodnie później...
(edytowany)

Witam mam problem w zadaniu z cewkami i diodami podłączyłem rezystor i dławik szeregowo a diody podłączyłem równolegle do dławika podłączyłem kabel pomiędzy diode a dławik i połączyłem 2 kable ze sobą końcówkami  i mi się zaświeciły 2 diody równocześnie  a jak odłączałem zasilanie to mi wszystkie w jednym momęcie gasły.

Edytowano przez Pkoli22
Dnia 26.12.2021 o 22:34, Zaworov napisał:

Zadanie z cewkami mam zrobić później... Ok. Czy kurs jest łaskaw o tym później przypomnieć (w artykule z LEDów)? 😄 Byłoby miło, teraz mam poczucie lekkiego niespełnienia po tej lekcji 😞

A ja muszę zrobić to naprawdę później, bo chyba spaliłem niebieską diodę. 🙁

Na początku w doświadczeniu płynie prąd przez LED1, następnie zaczyna przez cewkę i teraz mam pytanie dlaczego nadal nie może płynąć przez ten LED1 (ilustracja 'Prąd płynący przez cewkę')?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...