Skocz do zawartości

Jak podejść do zadania

Pomocna odpowiedź

Napisano

Tutaj jest treść zadania, jakie dostałem. http://www.zimagez.com/zimage/przechwycenieobrazuekranu-10032015-184618.php

I tak siedzę i myślę, ten akumulator mnie zbija z tropu i niespecjalnie wiem jak się za to zabrać. Mam taki pomysł, żeby policzyć te prądy, jak w prostym układzie szeregowo Rw1 z równoległymi Rw2 i R. To dobry pomysł? Czy może znowu zapomniałem o jakimś prostym prawie, a to jest banalne zadanie ? 😉

Na pewno miałeś metodę klasyczną rozwiązywania obwodów prądu stałego (miałem dokładnie to samo zadanie kilka miesięcy temu). Układasz równania zgodne z 1 i 2 prawem Kirchoffa.

Siedze nad tym i udało mi się 3 równania wyprowadzić, ale coś mi się nie wydaje, by były dobrze.

I1 = I2 + I3

E1 = I1*Rw1 + I2*Rw2

E2 = I2*Rw2 - I3*R

Na pewno miałeś metodę klasyczną rozwiązywania obwodów prądu stałego (miałem dokładnie to samo zadanie kilka miesięcy temu)

Niestety metody klasycznej nie miałem i mówie to z pełnym przekonaniem, dowiedzieliśmy się tylko, że mamy zamało godzin.

coś mi się nie wydaje, by były dobrze

Zgadza się.

Wrysuj sobie te rezystancje wewnętrzne w rysunek, poznacz spadki napięć zgodnie z zasadami i rozpisz prawidłowo II prawo Kirchhoffa.

Problem robi ten akumulator, do którego nie mam pojęcia jak podejść

EDIT

Dobra, kolejne podejście

E1 - E2 = I1*Rw1 + I2*Rw2

E2 = I3*R - I2*Rw2

Ostatni raz takie zadanie rozwiązywałem bardzo dawno temu, ale z tego co pamiętam to suma spadków napięć w oczku musi wynosić 0.

I1 = I2 + I3

E1 - Rw2*I2 = 0 <--- I oczko

Rw2*I2 - R*I3 = 0 <---- II oczko

I2 = 140A

I3 = 2,8A

I1 = 142,8A

Do zweryfikowania!

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...