skovv Napisano Marzec 25, 2009 Udostępnij Napisano Marzec 25, 2009 Siema.Mam takie pytanko:Płytka uniwersalna ma kreski a na nich kropki.I w łączeniu chodzi o to że zamiast łączyć kablem montuje się do tej płytki.Ok tyle wiem.Ale na jakiej zasadzie? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Nawyk Marzec 25, 2009 Udostępnij Marzec 25, 2009 Zamiast kabli wykorzystujesz ścieżki ("kreski) na płytce, w "kropki" wtykasz elementy i lutujesz. Musisz tak je rozmieścić, żeby były ze sobą połączone jak na schemacie. Tam gdzie się nie da, łączysz przewodami. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
skovv Marzec 25, 2009 Autor tematu Udostępnij Marzec 25, 2009 ehh tak też myślałem.Ale mam problem.Mam ATTINY2313(nie użyje go ale chcę się dowiedzieć) i gdzie go wsadzić?Proszę o zaznaczenie kropkami 🙂 Zdjęcie:http://www.speedyshare.com/205289447.html Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Sabre Marzec 25, 2009 Udostępnij Marzec 25, 2009 ehh tak też myślałem.Ale mam problem.Mam ATTINY2313(nie użyje go ale chcę się dowiedzieć) i gdzie go wsadzić?Proszę o zaznaczenie kropkami 🙂 Zdjęcie:http://www.speedyshare.com/205289447.html Powiedziałbym ci gdzie możesz go wsadzić, ale musiałbym użyć niecenzuralnych słów. Płytka jest uniwersalna więc możesz użyć zupełnie dowolnego miejsca. Za roztropność dostajesz zakaz pisania postów na 2 dni. Nie mogę już znieść stylu a jakim piszesz, język polski to to nie jest. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Nawyk Marzec 25, 2009 Udostępnij Marzec 25, 2009 Gdy nie masz pomysłu jak taki układ wstawić, przecinasz ścieżki nożykiem (albo jeszcze szybciej - miniszlifierką z odpowiednią tarczą). Ponieważ na zdjęciu maskowanie oraz ścieżki na płytce się zlewają i nie mam ochoty tego rozszyfrowywać, zaznaczyłem to "na oko", możliwe że gdzieś jest połączenie, które trzeba dodatkowo przerwać: niebieskie kropki - nóżki układu czerwone kreski - miejsce cięcia zielone kropki - połączenie spoiwem lutowniczym sąsiednich pól - nie są konieczne, można lutować bezpośrednio do nóżek układu. Opcji jest naprawdę dużo, to tylko pierwsza z brzegu (dosłownie). 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »