Skocz do zawartości

Kurs Arduino - #8 - Sterowanie silnikami DC, pętla for

Pomocna odpowiedź

7 godzin temu, SOYER napisał:

Dlaczego kiedy mam podpiętą do zasilania  L293D tylko nóżkę od logiki i GND,  a zasilanie silnika do nóżki 8 nie podpiete, to diody i tak migają?

Pytanie w jakim celu coś takiego robić, co chciałeś uzyskać? W dokumentacji układu w kilku miejscach jest wyraźna informacja, że napięcie na Vcc2 nie może być niższe od Vcc1, a u Ciebie jest. Więc takie podłączanie układu jest niezgodne z zaleceniami producenta. Nie mam teraz jak tego sprawdzić, ale może jest tak, że w takiej sytuacji układ stara się zasilić "silniki" z Vcc1. Alternatywnie (co chyba nawet bardziej prawdopodobne) w takiej sytuacji może tam "przypadkiem" płynąć tylko jakiś bardzo małym prąd, który wystarcza do zaświecenie diod, a w przypadku silników nie byłoby już tak kolorowo.

Tak "strzelam", będę wdzięczny jeśli ktoś mnie poprawi i poda pewniejszą odpowiedź 😉

Z Uno jest 5v na logikę podane, a z przetwornicy nie zdążyłem podłączyć zasilania na "silniki-diody", a te już migały. 

Uruchomiłem na tym mostku silnik z tacki CD...,pięknie działa, tylko mnie te diody zastanowiły...

2 minuty temu, SOYER napisał:

Z Uno jest 5v na logikę podane, a z przetwornicy nie zdążyłem podłączyć zasilania na "silniki-diody", a te już migały. 

Lepiej wszelkie podłączenia robić przy wyłączonym zasilaniu 😉

• 4 miesiące później...

@troll5662 nie ma czegoś takiego jak "uziemienie/minus od zasilania silników" - masy wszystkich źródeł zasilania w jednym układzie są połączone.

• 1 miesiąc później...

Czy jesli chce podlaczyc silnik Dc lub nawet dwa to czy potrzebuje mocniejszego zasilania niz bateira 9V ? Bo mam takie wrazenie ze chodzi o to gdyz diody podlaczone tak jak dwa silniki dzialaja bez zarzutow ale jak juz probuje zrobic to samo z silnikami to nagle zaczyna sie robic problem (za wolno sie kreci, kreci sie nie wtedy kiedy trzeba ). Prosze o odpowiedz 🙂

Dnia 22.06.2019 o 19:31, Adam1999 napisał:

Czy jesli chce podlaczyc silnik Dc lub nawet dwa to czy potrzebuje mocniejszego zasilania niz bateira 9V ?

Dokładnie tak, potrzebujesz znacznie mocniejszego zasilania. Bateria tego typu nie nadaje się do zasilania układów, które pobierają większy prąd.

(edytowany)

Zależy jaki silnik. Ale chyba tylko takie małe jak w tanich wiatraczkach usb mogą być zasilane bateriami. Ja w projekcie z silnikiem od drukarki używałem akumulatora żelowego 12V 5Ah :p.

Edytowano przez Sodar
23 godziny temu, Sodar napisał:

Ale chyba tylko takie małe jak w tanich wiatraczkach usb mogą być zasilane bateriami.

Niekoniecznie, są baterie/akumulatory, które są w stanie zasilać duże silniki - kwestia dobrania odpowiednich komponentów 😉

16 godzin temu, Adam1999 napisał:

Moglbys podac przyklady takiego zasilania ktore bedzie w stanie zasilic te silniki dc  : https://botland.com.pl/pl/silniki-dc-katowe-z-przekladnia/3696-kolo-silnik-65x26mm-5v-z-przekladnia-481.html bo nie wiem czego szukac

Zobacz jak rozwiązaliśmy to w naszym robocie: Kurs budowy robotów – #1 – wstęp, spis treści

• 1 miesiąc później...

@Piotrek_k witam na forum 🙂 O jakich dokładnie kondensatorach piszesz? Wszystkie elementy potrzebne do wykonania ćwiczeń powinny być w zestawie. Daj znać czego dokładnie Ci brakuje 😉

(edytowany)

Czy mógłbym poprosić o informacje, jakiej konkretnie pojemności kondensatory filtrujące zostały użyte przy sterowaniu silnikiem DC ??

Dziękuję bardzo.
Pozdrawiam.

Edytowano przez Treker
Usunięty zbędny tag.

@eMECHANiK podłączenie silnika to tylko poboczny przykład, nie skupiałem się tutaj na konkretnych parametrach kondensatorów. Wszystko zależy od silnika, poboru prądu, źródła i sposobu zasilania oraz innych czynników. Jeśli masz jakiś problem to załóż osobny temat, napisz co chcesz podłączyć i doradzimy jakieś konkrety 🙂

• 4 tygodnie później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...