Treker (Damian Szymański) Grudzień 11, 2018 Udostępnij Grudzień 11, 2018 7 godzin temu, SOYER napisał: Dlaczego kiedy mam podpiętą do zasilania L293D tylko nóżkę od logiki i GND, a zasilanie silnika do nóżki 8 nie podpiete, to diody i tak migają? Pytanie w jakim celu coś takiego robić, co chciałeś uzyskać? W dokumentacji układu w kilku miejscach jest wyraźna informacja, że napięcie na Vcc2 nie może być niższe od Vcc1, a u Ciebie jest. Więc takie podłączanie układu jest niezgodne z zaleceniami producenta. Nie mam teraz jak tego sprawdzić, ale może jest tak, że w takiej sytuacji układ stara się zasilić "silniki" z Vcc1. Alternatywnie (co chyba nawet bardziej prawdopodobne) w takiej sytuacji może tam "przypadkiem" płynąć tylko jakiś bardzo małym prąd, który wystarcza do zaświecenie diod, a w przypadku silników nie byłoby już tak kolorowo. Tak "strzelam", będę wdzięczny jeśli ktoś mnie poprawi i poda pewniejszą odpowiedź
SOYER Grudzień 11, 2018 Udostępnij Grudzień 11, 2018 Z Uno jest 5v na logikę podane, a z przetwornicy nie zdążyłem podłączyć zasilania na "silniki-diody", a te już migały. Uruchomiłem na tym mostku silnik z tacki CD...,pięknie działa, tylko mnie te diody zastanowiły...
Treker (Damian Szymański) Grudzień 12, 2018 Udostępnij Grudzień 12, 2018 2 minuty temu, SOYER napisał: Z Uno jest 5v na logikę podane, a z przetwornicy nie zdążyłem podłączyć zasilania na "silniki-diody", a te już migały. Lepiej wszelkie podłączenia robić przy wyłączonym zasilaniu
Treker (Damian Szymański) Maj 8, 2019 Udostępnij Maj 8, 2019 @troll5662 nie ma czegoś takiego jak "uziemienie/minus od zasilania silników" - masy wszystkich źródeł zasilania w jednym układzie są połączone.
Adam1999 Czerwiec 22, 2019 Udostępnij Czerwiec 22, 2019 Czy jesli chce podlaczyc silnik Dc lub nawet dwa to czy potrzebuje mocniejszego zasilania niz bateira 9V ? Bo mam takie wrazenie ze chodzi o to gdyz diody podlaczone tak jak dwa silniki dzialaja bez zarzutow ale jak juz probuje zrobic to samo z silnikami to nagle zaczyna sie robic problem (za wolno sie kreci, kreci sie nie wtedy kiedy trzeba ). Prosze o odpowiedz
Treker (Damian Szymański) Czerwiec 24, 2019 Udostępnij Czerwiec 24, 2019 Dnia 22.06.2019 o 19:31, Adam1999 napisał: Czy jesli chce podlaczyc silnik Dc lub nawet dwa to czy potrzebuje mocniejszego zasilania niz bateira 9V ? Dokładnie tak, potrzebujesz znacznie mocniejszego zasilania. Bateria tego typu nie nadaje się do zasilania układów, które pobierają większy prąd.
Sodar Czerwiec 24, 2019 Udostępnij Czerwiec 24, 2019 (edytowany) Zależy jaki silnik. Ale chyba tylko takie małe jak w tanich wiatraczkach usb mogą być zasilane bateriami. Ja w projekcie z silnikiem od drukarki używałem akumulatora żelowego 12V 5Ah :p. Edytowano Czerwiec 24, 2019 przez Sodar
Adam1999 Czerwiec 24, 2019 Udostępnij Czerwiec 24, 2019 Moglbys podac przyklady takiego zasilania ktore bedzie w stanie zasilic te silniki dc : https://botland.com.pl/pl/silniki-dc-katowe-z-przekladnia/3696-kolo-silnik-65x26mm-5v-z-przekladnia-481.html bo nie wiem czego szukac
Treker (Damian Szymański) Czerwiec 25, 2019 Udostępnij Czerwiec 25, 2019 23 godziny temu, Sodar napisał: Ale chyba tylko takie małe jak w tanich wiatraczkach usb mogą być zasilane bateriami. Niekoniecznie, są baterie/akumulatory, które są w stanie zasilać duże silniki - kwestia dobrania odpowiednich komponentów 16 godzin temu, Adam1999 napisał: Moglbys podac przyklady takiego zasilania ktore bedzie w stanie zasilic te silniki dc : https://botland.com.pl/pl/silniki-dc-katowe-z-przekladnia/3696-kolo-silnik-65x26mm-5v-z-przekladnia-481.html bo nie wiem czego szukac Zobacz jak rozwiązaliśmy to w naszym robocie: Kurs budowy robotów – #1 – wstęp, spis treści
Piotrek_k Lipiec 27, 2019 Udostępnij Lipiec 27, 2019 Mam pytanie. Jaki są te dwa kondensatory ? Nie ma ich w zestawie i muszę dokupić ale nie znam ich oznaczeń. Z góry dziękuje za pomoc
Treker (Damian Szymański) Lipiec 27, 2019 Udostępnij Lipiec 27, 2019 @Piotrek_k witam na forum O jakich dokładnie kondensatorach piszesz? Wszystkie elementy potrzebne do wykonania ćwiczeń powinny być w zestawie. Daj znać czego dokładnie Ci brakuje
eMECHANiK Lipiec 30, 2019 Udostępnij Lipiec 30, 2019 (edytowany) Czy mógłbym poprosić o informacje, jakiej konkretnie pojemności kondensatory filtrujące zostały użyte przy sterowaniu silnikiem DC ?? Dziękuję bardzo. Pozdrawiam. Edytowano Lipiec 31, 2019 przez Treker Usunięty zbędny tag.
Treker (Damian Szymański) Lipiec 31, 2019 Udostępnij Lipiec 31, 2019 @eMECHANiK podłączenie silnika to tylko poboczny przykład, nie skupiałem się tutaj na konkretnych parametrach kondensatorów. Wszystko zależy od silnika, poboru prądu, źródła i sposobu zasilania oraz innych czynników. Jeśli masz jakiś problem to załóż osobny temat, napisz co chcesz podłączyć i doradzimy jakieś konkrety
Emerid Sierpień 28, 2019 Udostępnij Sierpień 28, 2019 Dlaczego zwieramy masy 4 i 5 z 12 i 13 na L293D? Nie sterują one dwoma różnymi silnikami?
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »