Skocz do zawartości

Kurs STM32 - #3 - Płytka Nucleo, konfiguracja środowiska

Pomocna odpowiedź

@danielbr3 witam na forum 🙂 Proponowałbym sprawdzić połączenie za pomocą innego kabla USB (jeśli masz do niego dostęp). Czy wszystkie zworki masz na płytce założone w poprawny sposób? Wgrałeś najnowsze wersje sterowników? Czy układ jest wykrywany przez ST-LINK Utility?

• 1 miesiąc później...

@Martiszka witam na forum 🙂

Ogólnie ten proces nie powinien sprawiać problemów. Warto sprawdzić standardowe rzeczy typu restart komputera, ponowne podłączenie zestawu do PC, a w ostateczności przeinstalowanie sterowników. Raczej wszystko powinno zaskoczyć bez żadnych problemów 🙂

• 1 miesiąc później...

nie mogę zaprogramowac PIERWSZEJ lekcji już mnie trzęsie

sterowniki wygląda na to że zainstalowane poprawnie a bydle nie che ruszyć proszę o jakąś podpowiedź 

system win7 professional 64biy płytka od was NUCLEO F103RB

frimware wgrany najnowszy z linku z lekcjii

STM32-erroor0.jpg

@cyberluk witam na forum 🙂

Po pierwsze proponowałbym wykonywać ćwiczenia z nowszej wersji kursu, czyli z tej: Kurs STM32 F1, migracja na HAL – #1 – wstęp, spis treści. W tej chwili czytasz starszą wersję, która właściwie jest zarchiwizowana. Ten sam zestaw możesz wykorzystać do wykonania ćwiczeń z linkowanego, nowszego kursu. Po drugie, jeśli masz problem z wykorzystywaniem programatora to zawsze warto sprawdzić czy jest on poprawnie wykrywany przez program ST-LINK Utility. Sprawdź czy możesz za jego pomocą odczytać informacje o podłączonym zestawie. Oprócz tego, warto również sprawdzić poprawność zworek na zestawie Nucleo. Programowanie tych płytek raczej nie sprawia problemów, w zdecydowanej większości przypadków wszystko działa od razu.

PS jeśli posiadasz nasz zestaw do tego kursu to go zarejestruj, może się to przydać w przyszłości. W tej chwili do Twojego konta przypisany jest tylko zestaw do kursu Arduino.

1. czytam już aktualną wersje kursu

2. sprawdziłem ST-Link Fruwa (załaczam preentscreena)

STM32-erroor1.thumb.jpg.85638f2c3f8673191bcd476fbda07449.jpg

3.zworki są jak na zdjęciu z kursu

4. zarejestrowałem

I nadal ni to samo co to może być wszystkie drivery zsintalowane świeże ze stronki st pod 64bity

ST-Link furwa

@cyberluk w takim razie mamy przynajmniej pewność, że sprzęt jest sprawny. Dla formalności polecałbym test po restarcie komputera (aby nie okazało się, że z jakiegoś powodu ST-Llink Utility cały czas ma dostęp do programatora i blokuje używanie innego softu). Problemem może być też Windows 7, ale tego niestety nie jestem w stanie teraz weryfikować (nie ma dostępu do PC z takim systemem). Tymczasowo możesz spróbować wgrywać program właśnie przez ST-Link Utility (wskazujesz wygenerowanego hex'a i normalnie wgrywasz). Możliwe, że w między czasie ktoś inny potwierdzi, że miał (lub nie) jakieś problemy na Windowsie 7. Nie przypominam sobie jednak, aby takie problemy występowały wcześniej. Możliwe, że wynika to z jakiejś unikalnej dla Ciebie konfiguracji sprzętu/oprogramowania.

wyweszylem jedną różnice

w zrzucie z kursu przed klikniecie run jest wyświetlona płytka raczej rodzaj zaznaczyłem na czerwonym kółkiemm

STM32-erroor2.thumb.jpg.beeb48124fe228723fa6ee76e9fd6aca.jpg

może coś przy instalacji mi ukneło ale cały proces gniotłem dwa razy od początku

Już się gubię, bo wklejasz tutaj zrzuty nie z tego kursu. W kursie, który własnie komentujesz okno to wygląda tak samo jak u Ciebie. Na zrzucie pokazujesz fragment z drugiego kursu. Pisz proszę w komentarzach do artykuły, który ostatecznie wykonujesz, bo inaczej się pogubimy. Czy wykonałeś ten fragment od: "Teraz czeka nas ważny krok, czyli wybór mikrokontrolera oraz płytki. W polu Series wybieramy STM32F1, a następne jako Board wybieramy NUCLEO-F103RB. Konfiguracja powinna wyglądać następująco"?

19 godzin temu, cyberluk napisał:

zdjecie wziołem z tego kurus niby aktualnego co podałeś linka

@cyberluk wiem, że zrzut wziąłeś z innego kursu, właśnie to napisałem w mojej wiadomości. Takim działem wprowadzasz zamieszanie w komentarzach.

Przypominam o PPF - bardzo chętnie pomożemy, ale musisz dać nam szansę. Czyli podawaj więcej szczegółów, pisz w odpowiednim temacie i staraj się pisać w taki sposób, aby można było łatwo zrozumieć Twoją sytuację i odtworzyć problem. Napisałem wyżej kilka porad (próba po restarcie PC, próba wgranie hex'a z ST-Link Utlity, zapytałem też czy wykonałeś konkretny fragment ćwiczenia), ale nie dałeś żadnej odpowiedzi w tym kontekście. Niestety ciężko rozwiązać problem, który najwyraźniej jest związany z konkretną konfiguracją Twojego komputera, jeśli nie odpowiadasz na wszystkie pytania.

ok

Dzięki za poradę programy z kursu ląduje ST-linkiem bez problemu

ale obraz z twojego linku niby z aktualnego kursu 😉

22 godziny temu, Treker napisał:

@cyberluk witam na forum 🙂

Po pierwsze proponowałbym wykonywać ćwiczenia z nowszej wersji kursu, czyli z tej: Kurs STM32 F1, migracja na HAL – #1 – wstęp, spis treści. W tej chwili czytasz starszą wersję, która właściwie jest zarchiwizowana. Ten sam zestaw możesz wykorzystać do wykonania ćwiczeń z linkowanego, nowszego kursu. Po drugie, jeśli masz problem z wykorzystywaniem programatora to zawsze warto sprawdzić czy jest on poprawnie wykrywany przez program ST-LINK Utility. Sprawdź czy możesz za jego pomocą odczytać informacje o podłączonym zestawie. Oprócz tego, warto również sprawdzić poprawność zworek na zestawie Nucleo. Programowanie tych płytek raczej nie sprawia problemów, w zdecydowanej większości przypadków wszystko działa od razu.

PS jeśli posiadasz nasz zestaw do tego kursu to go zarejestruj, może się to przydać w przyszłości. W tej chwili do Twojego konta przypisany jest tylko zestaw do kursu Arduino.

więc już nie kumam o co chodzi z tymi kurasami które są aktualne które nie 😞

co robić czym się sugerować ?

@cyberluk napiszę najprościej jak to możliwe 🙂 Jeśli wykonujesz ćwiczenia z nowszego kursu, który linkowałem to świetnie, bo to jest nowsza wersja kurs i tego trzeba się trzymać. Pisz jednak wtedy w komentarzach do tamtego kursu, aby ludzie, którzy trafiają na Twoje pytania wiedzieli, który artykuł dokładnie komentujesz. Teraz cały czas błędnie piszesz w komentarzach do starej wersji kursu, co sygnalizuję już od pierwszej wiadomości. Reasumując: wykonujesz instrukcje z nowego kursu, a piszesz w komentarzach do starego, co wprowadza zamieszanie.

• 4 miesiące później...
(edytowany)

Witam 

Mam problem z programem System Workbench for STM32 . 

Posiadam płytkę Nucleo F103RB , zainstalowałem sterowniki - komputer wykrywa ją prawidłowo .

Program Workbench zainstalował się i podczas tworzenia projektu w C pobrał bibliotekę ( po 2/3 instalacji wszystkiego od nowa )

Gdy dochodzi do wyświetlenia projektu widzę coś takiego :

1979528237_Beztytuu.thumb.png.247b621badb291ed7c0daba06888d0ad.png

zakładka project explorer nie wygląda dobrze , brak ważnych plików np: StdPeriph_Driver i innych 

Czy da się coś z tym zrobić ? 🤕 Nie mam żadnego pomysłu 

Edytowano przez nonez11

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...