Skocz do zawartości

Kurs STM32 - #3 - Płytka Nucleo, konfiguracja środowiska

Komentator

Pomocna odpowiedź

simba92, z Twojego opisu najwyraźniej wynika, że coś faktycznie uszkodziło się w sprzęcie 🙁 Dla pewności dobrze byłoby sprawdzić całość na innym komputerze lub podłączyć do Ciebie nową płytkę (która u kogoś innego działa).

Cześć! Obecnie używam eclipse do programowania AVR-ów. Czy nie stracę możliwości programowania AVR-ów gdy zainstaluję plugin opisany powyżej?

Cześć! Eclipse jest bardzo elastycznym środowiskiem, można je właściwie dowolnie modyfikować za pomocą wtyczek (plugin-ów). Niestety zawsze jest ryzyko, że niektóre wtyczki nie będą działały poprawnie, albo popsują działanie innych. Ogólnie wszystko można zrobić, ale nie wszystko jest łatwe.

Najprościej odpowiedzieć na pytanie: spróbuj a zobaczysz. Wystarczy, że najpierw zrobisz kopię folderu w którym masz eclipse - później możesz zainstalować nowe wtyczki, a jak coś pójdzie źle to odtworzyć eclipse z kopii.

• Lubię! 1

Witam!

Czy byłby ktoś tak uprzejmy i podesłałby mi link do ściągnięcia biblioteki std periph np z własnej chmury lub google drive ( 50 mb w formazie .zip ) ??? ponieważ Link z biblioteką ze strony http://www.st.com/en/embedded-software/stsw-stm32143.html jest NIEAKTYWNY. A po reinstalacji systemu nie posiadam już pliku stsw-stm32143.

Z góry dzięki!

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

simba92, dziękuję za zgłoszenie. Wysłałem przed chwilą zapytanie w tej sprawie bezpośrednio do ST. Dam znać, gdy otrzymam jakąś odpowiedź w tej sprawie 🙂

Mam dołączoną bibliotekę jednak projekt nie generuje mi się automatycznie. Płytka to STM32F103RB Nucleo i dodałem bibliotekę tak jak w opisie. Co może być przyczyną ?

Cześć. Sprawa wygląda tak że nie wyskakują mi żadne błędy. Po podłączeniu płytki przez kabel do portu USB komputera i po uruchomieniu System Workbench for STM32 tworzę nowy projekt dokładnie tak samo jak zostało to pokazane w tutorialu , ściągam bibliotekę STDPeriph jednak przy końcu tworzenia projektu kiedy naciskam Finish to w folderze src projektu nie mam żadnego pliku main.c z kodem źródłowym.

nightrrayy, standardowe pytanie - a na pewno sprawdzasz w dobrym folderze? Wszystkie pozostałe pliki i foldery są, brakuje tylko main.c?

Tak sprawdzałem w dobrym folderze , sprawdziłem to uruchamiając projekt w CooCox i teraz wszystko już działa w CooCoxie jak należy więc chyba zostanę przy tym środowisku. Dziękuje za pomoc

A ja mam nieco inny problem niż inni, a nigdzie nie mogę znaleźć sposobu jak go naprawić :/

Tworzę projekt tak samo jak jest to przedstawione, jednak po utworzeniu projektu program nie może odnaleźć bibliotek.

Czyszczenie i ponowne budowanie projektu nie pomogło. Próbowałem ręcznie dołączyć te biblioteki, ale nadal nie może ich znaleźć. Czy ktoś się może z tym spotkał i może pomóc mi to naprawić?

Wygląda na to że odpalanie głupieje ze względu na spację w ścieżce. Spróbuj przenieść folder Ac6 bezpośrednio na dysk C:.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.