Skocz do zawartości

[pytanie]z jaką płytką zacząć

mejzur

Pomocna odpowiedź

Witam.

Chciałbym (kiedyś) zrobić urządzenie ,jest to chyba Symulator widma akustycznego . Napisałem "chyba" bo chyba tal to się własnie nazywa.

Nie jestem Informatykiem , Programistą ani Elektronikiem , natomiast każda z tych dziedzin Bardzo mnie interesuje .Problemem jest często zrozumienie ( kodu lub schematu ) .Pomocną okazała się ta strona i kursy na niej zamieszczone . Chciałbym więc teraz troszke poćwiczyć , dlatego Prosze o pomoc w podjęciu decyzji ....

Teraz pytanie ... czy zestawami które są pokazane w kursach "ARDUINO" oraz"STM 32", moge zrobic takie "COŚ" o czym wyżej napisałem ??? . Czy może do tego TYPU rzeczy potrzebne są AVR/ARM ??

Jeśli TAK to kolejne pytanie... który zestaw na początek dla LAIKA ,dla mnie ?? 🙂

Myślałem żeby kupić sobie te dwa zestawy.

Troszkę tj. pisze sobie linijki róznych kodów w C++ ,znalezione w ksiażkach i kursach .

Dziękuje za pomoc ! .

Symulator widma? Może chodziło o analizator widma? Jeśli tak, to polecałbym STM32 - arduino raczej będzie za słabe. Ogólnie analizator to dość prosta sprawa - musisz oczywiście mieć dane wejściowe, czyli albo mikrofon albo wejście audio, do tego odpowiednie filtrowanie antyaliasingowe, a później już prosto - próbkowanie o odpowiednio dobranej częstotliwości, FFT i masz analizator.

Ale jeśli jesteś dopiero na etapie "pisania linijek różnych kodów" to nie wiem, czy to nie zbyt ambitne zadanie na początek.

Jeśli chcesz dowiedzieć się podstaw przetwarzania sygnałów, polecam książkę Lyonsa: http://www.wkl.com.pl/wprowadzenie-do-cyfrowego-przetwarzania-sygnalow,1,1,1322

Witam .

Tak dokładnie o Analizator widma.

Wiem że to trudne ale .... no właśnie to ALE .Wiem również jak to mogło by wyglądać , chciałbym takie coś zbudować od podstaw .

Hmm, wejście audio . Chciałbym podłączyć pod urządzenie tak jak podłączone są głośniki ale nie wiem czy to idzie w dobrym kierunku . Widziałem na filmach i obrazkach ale jak to grało razem z muzyka to juz nie wiem 🙂

Nie wiem o co chodzi z tym FFT ale domyślam się że to wyświetlacz. Więc jeśli o to chodzi to chciałem diody zastosować .

Dziękuje za popdowiedź ! 🙂

FFT to szybka transformata Fouriera - podstawa działania analizatora widma. Ale uprzedzam, że to kawał matematyki i to matematyki wyższej. Więc jeśli się porywasz na taki temat polecam najpierw trochę doczytać, np. książkę którą dołączyłem w poprzednim linku.

Jak już zrozumiesz działanie FFT to cała reszta będzie prosta 🙂

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Na pewno poczytam i na pewno spróbuje 🙂

Książkę też kupie tak jak i układ .od czegoś chciałbym zacząć .

Dziękuje za pomoc ! 🙂

grg0

Własnie takie COŚ 🙂

[ Dodano: 09-02-2016, 01:22 ]

znalazem takie urzadzenie https://sklep.avt.pl/avt2864.html

i mam pytanie kolejne , czy da sie odpiac procesorek i podlaczyc do programatora(jakiego?) w celu podejrzenia lub zaprogramowania go ,dokladniej chodzi mi o powiekszenie takiej plytki np o kolejne 100 diod ...?

To jest kit, więc do samodzielnego zmontowania -- nie widzę problemu,  żeby zamiast wlutowywać mikrokontroler bezpośrednio w płytkę wlutować podstawkę i dopiero w nią go wpiąć, żeby można go było wyciągać. Zaprogramujesz bez problemu. Z podejrzeniem co na nim jest jest dużo trudniej -- na pewno łatwiej będzie po prostu napisać swoją wersję.

Witam.

A co gdybym do tego KITa dokupil

podstawke programujaca

http://botland.com.pl/programatory/1357-podstawka-programujaca-avr-programming-board.html

oraz programator

http://botland.com.pl/programatory/2928-programator-avr-mkii-zgodny-z-avrisp-mkii-isp-tasma-idc.html

no i oczywiscie ten kit z procesorem ... ?

czy taki zestaw na poczatek wystarczy i jaka jest roznica pomiedzy programowaniem w C i Bascomie , bo sa tez zestawy do programowania w takim wlasnie jezyku...??

Ten procesorek i tak ledwo ciągnie. Nawet nie sądzę, by ktoś zrobił to na FFT, bo przy takiej rozdzielczości (najmłodszy słupek to kilkanaście Hz) musiałby robić 1024 punktowe widmo a potem to bezsensownie sumować żeby dostać logarytmiczną skalę częstotliwości. Nie ma na to ani czasu ani pamięci RAM. To już raczej zaimplementował proste filtry IIR lub naprawdę krótkie FIRy. Do tego dochodzi jeszcze samplowanie i buforowanie wejścia, trochę obróbki na wyjściu (detekcja poziomów, udawanie logarytmów, stałe czasowe narastania i opadania słupków) i samo multipleksowanie LEDów. Moim zdaniem nie masz szans zrobić tego dobrze przy jeszcze większej rozdzielczości w pionie i poziomie. Diodki możesz podłączyć, ale nie będziesz miał ich czym "nakarmić".

Może spróbuj tak jak radzą Koledzy: najpierw koniecznie kup i przeczytaj dobrą książkę o DSP. Jeżeli skończyłeś liceum, nie powinieneś mieć problemów z algorytmami tam zawartymi pod warunkiem, że nie będziesz próbował zrozumieć matematyki za nimi ukrytej. Kup w międzyczasie cokolwiek do zabawy: Arduino, lub nawet i ten kit - choć pewnie za chwilę będziesz pytał jak zainstalować toolchain GCC i jak wgrać pierwszy program do mrugania diodą. W każdym razie nikt Ci tu nie powie jak dokładnie masz zrobić ten swój wyświetlacz - na tym polega zabawa: teren rozpoznajesz bojem. Od gotowych rozwiązań są gotowce: Instructables lub projekty arduinowe. Tu możesz dostać ogólne wskazówki lub odpowiedzi na szczegółowe pytania - a tych nawet nie umiesz dziś zadać.

Zaczniesz pisać pierwsze programy, dowiesz się o wielu mechanizmach rządzących pracą mikrokontrolerów i dopiero wtedy zaczniesz "czuć" ile możesz zrobić a gdzie leżą granice. AVR to nie są procesory do obróbki sygnałów audio w czasie rzeczywistym. Przy naprawdę dużej wiedzy z zakresu algorytmów i programowania można zrobić coś takiego jak ten wyświetlacz, ale nie licz, że szybko sam to napiszesz, zoptymalizujesz i wrzucisz na tę skromną moc obliczeniową. Zwykle pierwsze przymiarki (i te robione nawet lata później) są robione metodami siłowymi - bo taka jest zwykle kanoniczna postać algorytmów. Gdy zaczniesz coś robić i czytać dzisiaj, być może za kilka lat będziesz gotowy by zrobić taki system świadomie i ze zrozumieniem, bez kopiowania czyichś tajemniczych kodów liczących jakieś dziwne rzeczy. Druga opcja to robienie tego nieoptymalnie, np. wyświetlacz będzie pomijał 9/10 tej muzyki którą dostaje, ale za to będzie działał na AVR i coś pokazywał. Trzecia to kopiowanie gotowców na głupa. Jeśli chcesz mieć to zrobione na szybko - nie masz wyjścia, zostaje tylko ta trzecia droga 😐 Nauka kosztuje mnóstwo czasu a porwałeś się na nietrywialną dziedzinę.

Co wybierasz?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.