Skocz do zawartości

[pytanie]z jaką płytką zacząć

mejzur

Pomocna odpowiedź

mejzur, jasne, Twój wybór. Tylko chciałem wyjaśnić dla pewności, abyś nie zamówił przez pomyłkę tamtych zestawów 🙂 Możesz sobie przez ferie poczytać na spokojnie kursy, a Arduino z Chin dojedzie do Ciebie najwcześniej zaraz po feriach.

A mini komputer raspberry też nadaje się do rozpoczęcia przygody z robotyką? Na bootlandzie jest wszystko do raspberry co potrzebne a procesor i pamięć nie będą przynajmniej ograniczać.

mejzur, jeśli to coś na absolutny początek to powinieneś pomyśleć o kursie lub książce z której będziesz się uczyć. Samo podłączenie zasilania może być niewystarczające. Jeśli znajdziesz odpowiednie "źródło wiedzy", to dobierz do niego sprzęt - na początek najlepiej dokładnie taki jak wykorzystywany w opisywanym materiale. Moim zdaniem do nauki programowania w zupełności wystarczy PC + dobra książka, ale może ja już starej daty jestem... Na Forbocie znajdziesz kurs programowania Arduino, kurs STM32 - do obu gotowe zestawy części. Więc jeśli jednak chcesz na początek programować mikrokontrolery, może pomyśl o gotowym zestawie, zaoszczędzi Ci to sporo czasu na rozwiązywanie podstawowych problemów.

[ Dodano: 18-01-2016, 21:26 ]

A co do Raspberry i ograniczeń pamięci, to na początek nawet mała atmega8 ma duuużo pamięci. Nie chodzi o pisanie długich i nudnych programów, ale o naukę pisania krótkich i wydajnych algorytmów. Komputer pokładowy misji Apollo miał ponoć 74kB pamięci ROM i 4kB RAM - więc skoro do lotu na księżyc to wystarczy, na początek chyba nie musisz mieć więcej...

źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Komputer_pokładowy_w_programie_Apollo

Tak to jest mój absolutny początek, nie wiem co kupić stm 32 nucleo odpada bo nie ma takich dodatków jak arduino czy też raspberry więc chyba kupie jakiś starter kit arduino i będę się wspomagać kursem i może jaką książkę też bym kupił.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

mejzur, każdy dodatek Arduino można podłączyć do STM'a. Trzeba tylko wysilić się bardziej jako programista. Jak kupisz RPI, to będzie jeszcze trudniej.

Ok rozumiem ale w sensie że o co ci chodzi że trzeba się wysilić bardziej jako programista w sensie chodzi ci o to że ciężej będzie napisać program aby to działało?

I na koniec dzięki za uświadomienie że dodatki do arduino działają na stm 32 i raspbery (serio nie wiedziałem o tym).

Chyba jednak kupię raspbery pi albo te rzeczy z kursu o stm 32 nucleo.

mejzur, Zasadniczo nie istnieje urządzenie które działałoby tylko z Arduino, one wszystkie korzystają z jakichś standardów komunikacji, a te standardy da się zaimplementować na setki razy szybszym Raspberry pi.

Różnica jest taka że na Arduino są gotowe biblioteki za pomocą których możesz od razu zacząć korzystać z wysokopoziomowych funkcji do obsługi tych modułów. Na Raspberry Pi czasami będziesz musiał te biblioteki sam napisać korzystając z dokumentacji.

Moim zdaniem wciąż powinieneś zacząć od Arduino ponieważ sporo trudniej jest je upalić (5V a nie 3.3V jak w Pi) a nawet jeśli to jest 12 razy tańsze.

Dziś zamawiam raspberry pi 2 B na bootlandzie i jakiś zestaw do protypowania, do większości na raspberry są gotowe biblioteki np do takiego czujnika? http://botland.com.pl/ultradzwiekowe-czujniki-odleglosci/1420-ultradzwiekowy-czujnik-odleglosci-hc-sr04-2-200cm.html

I co będzie mi jeszcze potrzebne? oprócz obudowy zasilacza.

Nie jestem znawcą Raspberry, jednak wydaję mi się, że do tego czujnika, który podałeś nie będziesz potrzebował biblioteki. Na samym botlandzie masz podany sposób jego użycia. A jeśli miałbyś jakiś problem to wystarczy poszukać w google przykładowych zastosowań. ( pierwszy z brzegu link http://www.modmypi.com/blog/hc-sr04-ultrasonic-range-sensor-on-the-raspberry-pi , niestety po angielsku, ale polskie też się znajdą). Biblioteki do Raspberry znajdziesz raczej bardzo łatwo.

Na samym początku radziłbym Ci zapoznać się z jakimś tutorialem do Raspberry (np. ten z Botlanda) i zacząć pisać proste polecenia np. do sterowania diodą. Potem bez większego problemu samemu uruchomisz czujnik HC-SR04.

Jeśli zamierzasz budować jakieś platformy mobilne/roboty/samochody itd itp to przydadzą ci się baterię/akumulatory z ładowarką. Jeśli jednak nie, to zasilacz spokojnie Ci starczy.

Wydaję mi się, że w tym zestawie masz wszystko na sam początek. Pozostaje na razie tylko życzyć powodzenia i dobrej zabawy 🙂

Niestety Raspberry i HC-SR04 to wyjątkowo kiepski pomysł. Co prawda dostępne są gotowe programy, jednak ich działanie wbrew pozorom wcale nie jest idealne. Problem polega na tym, że HC-SR04 wymaga dokładnego pomiaru czasu impulsu, a Raspberry nie ma do tego odpowiedniego timera. Pomiar programowy daje gorsze rezultaty niż stary AVR - po prostu w Linuxie na raz działa wiele programów, więc jeśli w pętli czekasz na wynik, czasem dostaniesz błędne rezultaty - wystarczy że proces zostanie wywłaszczony lub system będzie zajęty np. obsługą przerwań i od razu wynik jest błędny.

A to przepraszam jeśli wprowadziłem kogoś w błąd. Jak napisałem wcześniej nie mam zbyt dużego kontaktu z Raspberry. Do czujnika używałem Arduino i nie pamiętam, abym miał większe z nim problemy, a w nim są timery do tego. Mimo wszystko dziękuję za zwrócenie mi uwagi.

A mam jeszcze takie pytanko czy jest możliwość taka że joystickiem do pc mógłbym sterować robotem?z tego co wiem to musi być sterownik na linuxa ale jeżeli by był taki to można tak zrobić? i to samo pytanie ale o kamerę.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.