Skocz do zawartości

[pytanie]z jaką płytką zacząć

mejzur

Pomocna odpowiedź

Witam mam pewien problem bo w ferie zamierzam się uczyć programować żeby za jakiś czas zrobić robota takiego trochę bardziej zaawansowanego podobnego trochę do tych łazików.

Nie wiem na czym zacząć czy kupić Arduino stm 32 nucleo czy Raspbery pi?

Co polecacie na sam początek przygody?

Z arduino myślałem ale nie wiem czy pamięć nie jest za mała a mikrokontroler za słaby.

PS.Czytałem te kursy i przez nie mam jeszcze większy problem co kupić.

Z góry dzięki

Może zacznij od napisania co dokładnie chcesz wybudować i co dokładnie te roboty mają, już wybudowane, robić, bo od tego w dużym stopniu zależy co w nie włożyć.

Z drugiej strony, nie oczekuj, że od razu wybudujesz super-skomplikowanego robota. Zaczynać pewnie najlepiej będzie z czymś "słabym" ale za to tanim, żeby nie bolało jak spalisz...

Chciałbym kupić coś co na czym jeszcze długo popracuję jak się nauczę korzystać z tego i programować teraz martwię się jedynie o rzeczy związane z programowaniem bo elektronikę i mechanikę już powoli ogarniam.I nie od razu łazik tylko na początku to standardowo miganie diodami jakiś sterownik silnika.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Przejrzyj dział gotowych robotów. Tam wśród wszystkich odmian sumo praktycznie są tylko AVR'ki. Wiele innych też jest oparta na tych mikrokontrolerach i dają radę. Na początek arduino będzie w sam raz.

W sumie, to chyba rzeczywiście najlepiej kupić kilka Pro Mini albo Nano od Chińczyków i bawić się tym. Tak naprawdę, to różne mikrokontrolery różnią się detalami, jak opanujesz jeden, to spokojnie opanujesz inny. A lepiej na początek palić tanie.

A co myślicie nad tym?

http://allegro.pl/zestaw-startowy-mega-arduino-mega-2560-starter-kit-i5908000249.html

albo to http://allegro.pl/zestaw-startowy-arduino-uno-rev3-starter-kit-xxxl-i4884268691.html

Nie wiem czy warto jeszcze kupić ten kurs podstawy elektroniki z bootlanda.

Komentarz dodany przez: Treker

_allegro

Będę uważać jak będę zaczynał się bawić a czy to za 300zł to jest to z kursu z forbota om arduino że jak to kupię to będę mógł bazować na tym kursie.

Będę uważać jak będę zaczynał się bawić a czy to za 300zł to jest to z kursu z forbota

mejzur, zestawy, które wkleiłeś nie mają nic wspólnego z zestawami do kursu Forbota, te znajdziesz w Botlandzie: http://botland.com.pl/szukaj?controller=search&orderby=position&orderway=desc&search_query=ForbotArduino&submit_search=

Tylko sęk w tym że od dziś mam ferie a dziś chcę już zamówić by było jak najszybciej,ale patrząc na ceny zamówił bym parę tych tanich klonów arduino.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.