Skocz do zawartości

[Dla początkujących] Wykonywanie PCB termotransferem

Pomocna odpowiedź

Aha nie dokładnie zrozumiałem tekst. W takiej sytuacji może cię uratować tylko zworka, jak masz miejsce nad tą felerną ścieżką możesz wybierać dziurki i połączyć z góry ścieżką, to ładnie wygląda, ale jeżeli nie to pozostaje ci jedynie wlutować w przerwę kawałek drutu, ale to już znacznie brzydziej wygląda.

Czyli jestem w czarnej d...

Przerwa jest pod atmegą w tqfcośtam (SMD), biorę się jeszcze raz za wszystko.

Ile powinno trwać trawienie dość gęstej płytki o wymiarach 30x60mm w B327, podgrzanym, niestety nie mam pojęcia do ilu stopni, wkładam plastikową miseczkę do gara z zagotowaną wodą (oczywiście nie na gazie już ;])

Czas trawienia jest względny. Ja ostatnio za bardzo rozcieńczyłem, temperaturę miałem ok 40 stopni i czas trawienia wyszedł mi ok godziny.

Ja przy małym opakowaniu b327 (zimny i świeży na ~2,5 szklanki wody) niezbyt gęstą płytkę 4x8 cm trawiłem coś koło 45min.

Najlepszym sposobem na pozbycie się resztek papieru i kredy jest zamoczenie płytki w roztworze octu. Potem wystarczy przepłukąć pod bierzącą wodą i lekko potrzeć opuszkiem palca i nie pozostaje żaden ślad po papierze.

Witam.

Macie może jakiś sposób na uzupełnienie jednej podtrawionej ścieżki? Cała płytka przedzwoniona, wszędzie piszczy jak złoto, tylko jedna ścieżka nie wyszła :|

W sklepach elektronicznych można dostać specjalny lakier grafitowy - przewodzący. Ponoć idzie cienkie ścieżki dorysować używając umoczonej wykałaczki.

Jakiej gramatury papieru kredowego używacie/najlepiej używać?

Ogółem im wyższa, tym lepsza

Jakiej gramatury papieru kredowego używacie/najlepiej używać?

Ogółem im wyższa, tym lepsza

Wydaje mi się, że im niższa tym lepsza, bo łatwiej usunąć papier.

Ja mam 115g/m2 firmy Unipap, kupiony w zwykłej księgarni (100 kartek) i nie mam zastrzeżeń.

• Lubię! 1

Dokładnie, kolega miał strasznie dużą gramaturę i nie umiał na tym płytek trzaskać ze względu na nieodchodzący papier. Pozatym jest też większy problem z przyprasowaniem itd.

Im mniejsza gramatura papieru, tym mniejsza jego grubość. Łatwiej go namoczyć - łatwiej się go pozbyć 😋 Metody z octem nie sprawdzałem, ale polecam namaczanie w kwasku cytrynowym.

Dokładnie, kolega miał strasznie dużą gramaturę i nie umiał na tym płytek trzaskać ze względu na nieodchodzący papier. Pozatym jest też większy problem z przyprasowaniem itd.

Możliwe bardzo, że w tym tkwi problem.

Żeby usunąć resztki papieru muszę potrzeć dość mocno palcem. Sprawdzałem po tym toner na płytce i wszystko wydawało się w porządku. Zainwestuję chyba w papier 115g unipapu, teraz na 160 chyba robiłem bo na sztuki była :]

Czy mógł by ktoś rozwinąć temat dotyczący pozbywania się papieru kredowego z płytki za pomocą octu.

Jakie to ma by roztwór i czy należy wstrząsa lub zostawi w bezruchu płytkę? Czy ocet nie zepsuje nam ścieżek? Na jak długo należy zostawi płytkę w roztworze?

Zmieniłem papier na 120g i płytkę czyściłem czyścikami do rur zamiast papierem 1000, nie wiem które pomogło, a może to czysty fart, ale płytka wyszła (chyba, na razie oględziny wzrokowe). Dzięki wszystkim za pomoc.

Laminat najlepiej czyścić Cillitem kamień i rdza. Usuwa wszelkie tlenki i zabrudzenia, miedź aż lśni i zero szorowania =P

Tzn bez papieru ściernego/czyścików?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...