Skocz do zawartości

[Dla początkujących] Wykonywanie PCB termotransferem

Pomocna odpowiedź

trzy moje uwagi co do spostrzeżeń ps19

ja namaczam papier w czystej, zimnej wodzie z kranu i też schodzi, robię jednak tak, że zostawiam na jakiś czas (10-15min), ściągam większość papieru ale zazwyczaj zostaje cienka warstwa, czekam aż ta też nasiąknie i dopiero potem ściągam resztę, samą kredę która zostaje wycieram palcem (opuszkiem, nie paznokciem), kredę i resztki papieru na większych powierzchniach toneru zostawiam, dzięki czemu unikam podżeraniu miedzi od góry.

Ja używam laminatora do nanoszenia toneru na miedź i gorąco polecam go wszystkim, kupiłem jakiś najtańszy laminator z Tesco (~50zł), zrobiłem na nim sporo płytek i nic mu nie jest, a płytki wychodzą rewelacyjnie, toner trzyma się bardzo dobrze miedzi, nie rozlewa się. Robiąc płytkę najpierw ją kilka razy przepuszczam, żeby ją podgrzać, a następnie kładę wydruk i kilkanaście razy przepuszczam przez laminator. Zauważyłem, że jak zrobię kilka razy za mało to może nie wyjść za dobrze, ale nie zdarzyło mi się przesadzić, więc jakieś 15-20 razy przebiegów i jest git.

a jeszcze co do przygotowywania płytki, papier ścierny + mycie, które zaczerpnąłem z mycia okularów, na miedź nanosimy trochę płynu do mycia naczyń i rozprowadzamy go palcem po całej płytce tak aby była cienka warstwa, może był lekko spieniona, następnie pod strumieniem gorącej/ciepłej wody z kranu spłukujemy cały płyn, a płytka pozostaje całkowicie odtłuszczona, widać to po tym, że woda spływa z płytki i nie zostają na niej kropelki

Również polecam laminator - Lervia KH4410 działa 'z marszu', nie trzeba nic przerabiać, wystarczy przepuścić płytkę pod różnymi kątami dla pewności. Od ręki daje sobie radę z padami do procka w rastrze 0,5mm. Kupiłem za ok. 50zł na Allegro.

Tyle że tę Lervię bardzo ciężko teraz dostać, rzadko się pojawia o ile w ogóle, ostatnią widziałem chyba 0,5 roku temu.

Na tyle ile śledziłem to pojawia się regularnie u użytkownika tanieAGD tytuł ma co prawda: LAMINARKA dwustopniowa na Gorąco i Zimno PODAJNIK

http://allegro.pl/laminarka-dwustopniowa-na-goraco-i-zimno-podajnik-i1972545364.html

Kupiłem na analogicznej aukcji przyszła lervia kh4410.

W aukcji jest napisane, że grubość laminowania wynosi maksymalnie 1mm, podczas gdy przeciętna płytka z wydrukiem to około 2mm.

Jak to jest w rzeczywistości?

Nie uszkodzi się sprzęt?

bartek1333, przeciętny laminat ma 1,5mm. Skoro Nawyk ma już długo, pisze że działa bez przeróbek, to znaczy że wałki są w stanie rozejść się na te 1,5mm, z tym że laminarka którą używa się do PCB już nie nada się chyba zbytnio do laminowania cienkich rzeczy.

Mam ten sam model laminarki i nie miałem z nią żadnych problemów. Laminat z wydrukiem przechodzi bez problemów. Jedynie na początku mialem problem, jak małym kawałkiem izolacji przyczepiałem papier do laminatu. izolacja się topi i lekko przykleja do wałków.

Ogólnie również mogę polecić sprzęt.

Skoro Nawyk ma już długo, pisze że działa bez przeróbek, to znaczy że wałki są w stanie rozejść się na te 1,5mm

Owszem, trochę przy tym hałasuje, ale przechodzi bez większych oporów (czasami co najwyżej "wyskoczy" po przejściu). Bałem się o trwałość urządzenia, oglądałem nawet w internecie przeróbki tych plastików przy wałkach na metalowe mocowania, ale o dziwo choć Lervia skrzypi i stęka, to ciągle daje radę 😉

• 1 miesiąc później...

Kupione , śmiga aż miło 😉 Jak zabezpieczacie się przed utlenianiem ? Kalafonia ? Słyszałem , że wystarczy zwykły lakier w spray'u ale kiedy go nałożyć ? Przed lutowaniem czy po ? Pady mają być od tonera czy czyste ?

Jak zabezpieczacie się przed utlenianiem ? Kalafonia ?

Ja cynuję, można posmarować kalafonią rozpuszczoną w spirytusie, lakier możesz używać specjalny do PCB po lutowniu.

Pady muszą być czyste, jak sobie wyobrażasz lutowania na padach z tonera? Cyna ci się nie rozleje (zresztą podobnie z każdym innym zanieczyszczeniem, np sprayem).

Hellus tak tego nie zrobisz. Lakier także zawiera rozpuszczalnik, który zmyje ci toner.

Ja również cynuję. Najpierw nakładam na płytkę topnik w postaci żelu (taki za 4zł) i odpowiednio nakładam cyny, którą potem rozprowadzam po ścieżkach.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...