Cuby_92_ Styczeń 25, 2023 Udostępnij Styczeń 25, 2023 @Treker Już próbowałem, dioda świeciła. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Styczeń 25, 2023 Udostępnij Styczeń 25, 2023 @Cuby_92_ ok, czyli jak rozumiem w obecnym układzie dioda nie świeci wcale. To pokaż jeszcze jakieś zdjęcie układu, aby było widać wartości pionowych elementów i sprawdzę wszystko 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Cuby_92_ Styczeń 25, 2023 Udostępnij Styczeń 25, 2023 @Treker Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Styczeń 25, 2023 Udostępnij Styczeń 25, 2023 @Cuby_92_ druga i czwarta nóżka NE555 nie jest do niczego podłączona. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Cuby_92_ Styczeń 25, 2023 Udostępnij Styczeń 25, 2023 @Treker Odłączyłem jeden przewód, aby było lepiej widać resztę układu. Na zdjęciu w pierwszej wiadomości ten przewód był. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Styczeń 25, 2023 Udostępnij Styczeń 25, 2023 @Cuby_92_ może nie widziałeś, bo edytowałem wiadomość - czwarte wyprowadzenie też nie jest do niczego podłączone (na tym wcześniejszym zdjęciu również). Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Cuby_92_ Styczeń 25, 2023 Udostępnij Styczeń 25, 2023 @Treker Podłączyłem 4 wyprowadzenie i nadal nie działa. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Styczeń 25, 2023 Udostępnij Styczeń 25, 2023 @Cuby_92_ jeśli przewody od wyprowadzeń 2 i 4 są podłączone poprawnie to wszystko powinno działać. Ewentualny problem może wynikać z tego, że NE555 nie styka się dobrze z płytką stykową. W takiej sytuacji warto: Sprawdzić napięcie, które dochodzi do układu - przy włączonym zasilaniu zmierz napięcie między nóżkami 1 i 4 układu NE555. Jeśli napięcie będzie poprawne to spróbuj docisnąć mocniej NE555. Jeśli dociśnięcie nie pomoże to odłącz zasilanie i za pomocą miernika (np. w trybie pomiaru oporu) sprawdź, czy jest elektryczne połączenie między każdą nóżką układu, a innym elementem z danego rzędu na płytce stykowej. Pamiętaj też, że poprawnie działająca dioda w tym układzie może świecić słabiej niż dioda, która była zasilana prosto przez rezystor, więc może być trudniej zauważyć jej działanie. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Zaksiu Luty 18, 2023 Udostępnij Luty 18, 2023 Czy mógłby ktos wyjaśnić jak dokładnie obliczyć ta wartość dla projektu z serwomechanizmem. Bo liczyłem i dla astabilnego i dla monostabilnego i nie chce mi wyjść Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Luty 19, 2023 Udostępnij Luty 19, 2023 @Zaksiu odpowiedź na Twoje pytanie znajduje się na wcześniejszych stronach tego tematu - zwróć uwagę na ten post oraz odpowiedź, która znajduje się tuż pod nim: https://forbot.pl/forum/topic/9229-kurs-elektroniki-ii-9-czujnik-przeszkod-sterownik-serwa/?do=findComment&comment=159289 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Kolumb Maj 22, 2023 Udostępnij Maj 22, 2023 Witam mam pytanie co do czujnika przeszkód w tym kursie. Oczywiście czujnik działa i zmieniając parametry rezystorów udało uzyskać się zasięg do~ 0.4m Pytanie dotyczy częstotliwości 36kHz, przy założeniu R2 1,66k R3 1k i C 10nF według obliczeń uzyskamy stan wysoki 0,018 ms stan niski 0,00693 ms a czas cyklu to 0,0025 ms z tego wynika że f wynosi około 39,5 kHz a nie 36 KHz . a gdy chcę uzyskać zbliżone 36kHz zmienność rezystancję R 2 i R3 to układ nie działa .Czy ma z tego rozumieć ze obliczenia obliczeniami ale dokładne zgranie nadajnika i odbiornika to metoda prób i błędów lub jeszcze jest coś czego nie wiem . pozdrawiam K Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Maj 23, 2023 Udostępnij Maj 23, 2023 @Kolumb zerknij na wcześniejsze strony tego tematu, znajdziesz tam dokładniejsze informacje na temat sposobu dobierania wartości. Warto zacząć tutaj: 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Kolumb Maj 28, 2023 Udostępnij Maj 28, 2023 (edytowany) Czujnik przeszkód. wzmocniłem zasięg diody iR za pomącą tranzystora NPN. moje złożenia było takie : stan wysoki ładuję kondensator , a baza tranzystora zasilana jest z kontestatora gdy na wyjściu jest stan niski .Nie wiem czy tak można ale układ działa -wzmocnienie jest duże ( do 70mA na mierniku ).Na schemacie elementy które dołożyłem do układu kursu . Edytowano Maj 28, 2023 przez Kolumb 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
sewerynlukasz Wrzesień 4, 2023 Udostępnij Wrzesień 4, 2023 Witam. Właśnie złożyłem układ czujnika z 555 i dzięki forum odkryłem przyczynę, ponieważ czujnik nie reagował, a powodem był uszkodzony układ NE555 i po wymianie na inny, który był w zestawie wszystko działa poprawnie 😁 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pawelll Październik 26, 2023 Udostępnij Październik 26, 2023 Witam bardzo fajny kurs :) ale mam pytanie odnośnie tego czujnika z ne555 czy można go jakoś przekształcić aby zamiast diody led dać silniczek 6v i co jeżeli bym ją usunął i ten rezystor obok niej i na jej miejsce umieśił silnik może jest artykuł w forbot o takim czujniku bo zależy mi na zbudowaniu czujnika w którym będzie kręcił się silnik do przodu a jak napotka przeszkodę to w tył. Przepraszam jeżeli coś źle napisałem ale jestem zielony już nie kompletnie bo ukończyłem 1 kurs podstaw elektroniki 😉 teraz zaczynam 2 kurs ale przeszkoczyłem na ten temat na chwile bo zależy mi na zbudowaniu takiego układu pozdrawiam proszę o odpowiedz :) Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »