Skocz do zawartości

[FPGA] Płytka ewaluacyjna dla FPGA Altera EP1C12

Pomocna odpowiedź

Pewnie mało kto tu zagląda, ale napiszę co nieco. W przygotowaniu mam płytkę testową, dość prostą, dla układu FPGA Altera Cyclone (EP1C12). Płytka testowa ma mieć tylko zasilanie, JTAG + zegar dla FPGA, za to wszystkie linie układu FPGA będą wyprowadzone na goldpinach i możliwe do dowolnego wykorzystania. Czy są zainteresowani ?

A to ja tak skoro nikt się nie interesi...

Czy warto? Druk wypadałoby 4 warstwy zapodać (gdzieś czytałem że nie poleca się stosować 2 warstwowych do FPGA), do tego sam zakup matrycy, konfiguratora, jakiś interfejsik by się przydał, memorka 😉

Sam zaopatrzyłem się w coś takiego:

http://www.kamami.pl/?id_prod=4706000

i kosztowało mnie to mniej jak 300zł. Dodatkowo w zestawie jest PSoC miniprog i wszystko lata po USB.

Przyznam szczerze że najbardziej zależało mi na tym żebym nie musiał się zaopatrywać w drogiego jtaga na USB.

To byłoby w ramach projektu/dyplomu? Czy 4fun?

4fun 😉 Układ jest zrobiony, czeka jeszcze na stabilizator 1,5 V (w wersji 1.1 dam na 1.8 V z diodą Schottky'ego). Na 2 warstwach spokojnie się zmieściłem, po co aż 4 ? Projektowałem dla poważnego projektu płytki mixed-signal, gdzie była część cyfrowa i RF (2,4 GHz) i spokojnie to śmigało. Układ ten niestety jest drogi, ja dostałem go za darmo, więc stwierdziłem, że wypada coś z nim zrobić. Jak tylko dorwę aparat cyfrowy to zrobię zdjęcia układu a także płytki demonstracyjnej z Cortexem.

Zainteresowani, czyli ludzie, którzy chcieliby się tym pobawić to zamieszczę projekt (dam niewielkie usprawnienia jak tylko znajdę czas). Płytka wyposażona jest w JTAG zgodny z byte-blaster Altery (podpinasz tylko kabel do LPT).

EDIT:

Dołączam zdjęcie PCB.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Pytałem o sprawdzanie pomontażowe bo problem mam następujący.

Mam dwie jednakowe płyty. Jedna sprawna a druga po wymianie procesora EP9315 , Altery EPM3064 i Altery EP1C6 (pracują w łańcuchu ). Na płytach tych z procesorem współpracują flashe i SDRAMy.

Do nowo wlutowanej Alery EPM3064

załadowałem program poprzez JTAG bez problemu. Flashe i wszystko inne na obu płytach sprawne i mają załadowany identyczny program.

Niestety płytę z wymienionym procesorem i Alterami nie udaje mi się uruchomić. Nie jestem pewien czy procesor i Altera EP1C6 są dobrze wlutowane. Oba w obudowach BGA.

Aha, płyty są wyposażone w gniazda JTAG i dysponuję programatorem ByteBlasterMV

Może masz jakiś pomysł co do sposobu postępowania i moich dalszych kroków ??

Z tym nie mam doświadczenia, prawdę mówiąc. Jak wspomniałem, nie używałem JTAG do takich testów. Możesz spróbować "ręcznie" sprawdzić połączenia, do FPGA ładujesz konfigurację zmieniającą stany wszystkich wyjść FPGA w określony sposób (np. przebieg prostokątny o częstotliwości 1 kHz) i sprawdzasz oscyloskopem po kolei doprowadzenia (te, gdzie jest dostęp), oczywiście ze schematem w ręku i możesz znaleźć te piny, które są źle przylutowane. Oczywiście o ile istnieje taka możliwość.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.