Treker (Damian Szymański) Czerwiec 6, 2009 Udostępnij Czerwiec 6, 2009 Z tego co wiem robot zasilany jest przez dwa ogniwa typu Li-pol (czyli łącznie 7,4V) o pojemności 100mAh.
wader_669 Czerwiec 6, 2009 Udostępnij Czerwiec 6, 2009 to tez bym byl w stanie sie sam dowiedziec, jednak na bateriach totalnie sie nie znam i najbardziej mnie interesuje jak to laduje autor.
Sabre Czerwiec 9, 2009 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 9, 2009 Akumulatorki ładuję zrobioną przez siebie ładowarką na 2 LM317, jeden działa jako źródło prądowe, drugi napięciowe, czyli zgodnie z zasadami ładuję CC/CV (stały prąd/stałe napięcie). Informacje o akumulatorkach są podane w pierwszym poście. 1
Sabre Czerwiec 14, 2009 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 14, 2009 Kod zawiera algorytm PID, dość zaawansowaną kalibrację, wszystko to są to moje autorskie rozwiązania. Narazie nie będę podawał kodu ponieważ może zostanie on przedstawiony w innej formie.
kuczus Czerwiec 14, 2009 Udostępnij Czerwiec 14, 2009 A mógłbyś tutaj zamieścić kod bez kalibracji i całego podprogramu dotyczącego samego poruszania się robota. Czyli został by pomiar napięcia zasilania oraz obsługa wew komparatorów...? EDIT: Ups. moje niedopatrzenie, że "układ" do pomiaru napięcia jest też podłączony do portu z ADC, teraz to wszystko wyjaśnia, dzięki.
Sabre Czerwiec 14, 2009 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 14, 2009 kuczus przecież pomiar napięcia to proste polecenie w Bascomie Getadc(x), i nie używam komparatorów tylko mierzę napięcie na czujnikach przez ADC, które to potem jest wykorzystywane przez algorytm PID.
rasta Czerwiec 18, 2009 Udostępnij Czerwiec 18, 2009 Sabre, zapytam tutaj, jakby się zrobił za duży śmietnik to proszę o usunięcie posta (ale po otrzymaniu odpowiedzi! :]). Który z poniższych dwóch sposobów pomiaru napięcia na akusach lepiej jest zrobić: - dzielnik napięcia blisko procesora, napięcie mierzone na ścieżkach na płytce głównej (silniki, mostki itp) - dzielnik napięcia na małej płytce przy akusach i kabelkiem już samo napięcie "podzielone" do procka (maksymalnie blisko nóżki z ADC)
Sabre Czerwiec 18, 2009 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 18, 2009 Nie ma to aż takiego znaczenia, dla mnie nie musi być to pomiar z dokładnością 1%. Bardziej chodzi o to, żebym nie rozładował za bardzo akumulatorków, które tego nie lubią. Dokładność rzędu 0,1V jest wystarczająca, u mnie było chyba z 0,05V.
paradox91 Czerwiec 30, 2009 Udostępnij Czerwiec 30, 2009 Ja mam jeszcze jedno pytanie może błahe ale pomoże mi w budowie mojego LF. Jakie wymiary mają koła? Chodzi mi zarówno o średnice jak i o szerokość, czy mają plastikową felgę i z kąd je masz?
Bobby Czerwiec 30, 2009 Udostępnij Czerwiec 30, 2009 Te koła mają 30mm średnicy, 15mm głębokości, fajne oponki i pochodzą z lego
nikosss Styczeń 3, 2010 Udostępnij Styczeń 3, 2010 Czad ! Widać, że włożyłeś w niego masę wysiłku i kasy. A płytki strasznie drogie PS : oczywiście piwo
Sabre Styczeń 3, 2010 Autor tematu Udostępnij Styczeń 3, 2010 Myślę, że mogę uchylić choć rąbka tajemnicy, oto mózg następcy linii Psotków, Stridera: Płytka ma wymiary 60x30mm i mieści się w całości pod wyświetlaczem lcd 2x8 . 1
rasta Styczeń 3, 2010 Udostępnij Styczeń 3, 2010 Mega168? :> Może konkurs na rozrysowanie schematu? ;]
Sabre Styczeń 4, 2010 Autor tematu Udostępnij Styczeń 4, 2010 Tak, tak samo jak w Psotku 2 i 3 w Strider'ze będzie mega168, ta płytka jest trochę zmienioną elektroniką obydwu Psotków. Nie odchodzi się od dobrych, sprawdzonych rozwiązań. Jak skończę robić Stridera, umieszczę go na forum, ale nastapi to za ponad 2 tygodnie, albo po zawodach w Wałbrzychu.
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »