Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Z tego co wiem robot zasilany jest przez dwa ogniwa typu Li-pol (czyli łącznie 7,4V) o pojemności 100mAh.

Akumulatorki ładuję zrobioną przez siebie ładowarką na 2 LM317, jeden działa jako źródło prądowe, drugi napięciowe, czyli zgodnie z zasadami ładuję CC/CV (stały prąd/stałe napięcie). Informacje o akumulatorkach są podane w pierwszym poście.

• Lubię! 1

Kod zawiera algorytm PID, dość zaawansowaną kalibrację, wszystko to są to moje autorskie rozwiązania. Narazie nie będę podawał kodu ponieważ może zostanie on przedstawiony w innej formie.

A mógłbyś tutaj zamieścić kod bez kalibracji i całego podprogramu dotyczącego samego poruszania się robota. Czyli został by pomiar napięcia zasilania oraz obsługa wew komparatorów...?

EDIT:

Ups. moje niedopatrzenie, że "układ" do pomiaru napięcia jest też podłączony do portu z ADC, teraz to wszystko wyjaśnia, dzięki.

kuczus przecież pomiar napięcia to proste polecenie w Bascomie Getadc(x), i nie używam komparatorów tylko mierzę napięcie na czujnikach przez ADC, które to potem jest wykorzystywane przez algorytm PID.

Sabre, zapytam tutaj, jakby się zrobił za duży śmietnik to proszę o usunięcie posta (ale po otrzymaniu odpowiedzi! :]). Który z poniższych dwóch sposobów pomiaru napięcia na akusach lepiej jest zrobić:

- dzielnik napięcia blisko procesora, napięcie mierzone na ścieżkach na płytce głównej (silniki, mostki itp)

- dzielnik napięcia na małej płytce przy akusach i kabelkiem już samo napięcie "podzielone" do procka (maksymalnie blisko nóżki z ADC)

Nie ma to aż takiego znaczenia, dla mnie nie musi być to pomiar z dokładnością 1%. Bardziej chodzi o to, żebym nie rozładował za bardzo akumulatorków, które tego nie lubią. Dokładność rzędu 0,1V jest wystarczająca, u mnie było chyba z 0,05V.

• 2 tygodnie później...

Ja mam jeszcze jedno pytanie może błahe ale pomoże mi w budowie mojego LF. Jakie wymiary mają koła? Chodzi mi zarówno o średnice jak i o szerokość, czy mają plastikową felgę i z kąd je masz?

• 6 miesiące później...

Myślę, że mogę uchylić choć rąbka tajemnicy, oto mózg następcy linii Psotków, Stridera:

Płytka ma wymiary 60x30mm i mieści się w całości pod wyświetlaczem lcd 2x8 😃.

• Lubię! 1

Tak, tak samo jak w Psotku 2 i 3 w Strider'ze będzie mega168, ta płytka jest trochę zmienioną elektroniką obydwu Psotków. Nie odchodzi się od dobrych, sprawdzonych rozwiązań.

Jak skończę robić Stridera, umieszczę go na forum, ale nastapi to za ponad 2 tygodnie, albo po zawodach w Wałbrzychu.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...