Skocz do zawartości

Kurs Arduino II - #10 - podsumowanie kursu

Pomocna odpowiedź

@wisniajacek witam na forum i dziękuję za sugestię 🙂 Zapisuję temat, ale nie ukrywam, że to temat, który jest dość odległy od naszych planów. Ciężko tego typu projekty wpleść np. w kurs Arduino, bo to są już dość specyficzne układy, które sprawdzą się w konkretnych zastosowaniach.

• Lubię! 1
  • 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Cześć Treker , wpadłem na pomysł że w 3 części kursu (o ile ona powstanie) mógłbyś zrobić coś o matrycach LED 8x8 ze sterownikiem max7219. 

(edytowany)

Witaj Treker,

Kursy świetne. Czytałem "na sucho", bo nie mogę teraz zamówić zestawów, ale na bank przerobię je jeszcze z zestawami i pewnie z chrześniakami (11 lat). Największą zaletą kursów jest ich prostota i sposób wyjaśnienia materii. To powoduje, że jak, w moim przypadku chce się więcej. Innymi słowy Twoje kursy są inspirujące. Trafiłem na stronę szukając informacji nt programowania dronów. A w szczególności dronów zadaniowych, nie wyścigowych. Kursy mi się spodobały więc przerobiłem wszystkie 🙂

Jeżeli szukasz pomysłów, jak i co zrobić w następnych kursach to z mojej perspektywy proponowałbym: 1) współpracę Arduino z innymi mikrokontrolerami czy nawet z kilkoma Arduino w projektach złożonych (niekoniecznie od razu realizować je w praktyce, bo można symulować w jakimś symulatorze); 2) w jaki sposób zwiększyć ilość portów (pinów) jeżeli mamy projekt bardziej złożony.

Kiedy będzie następny kurs?

Pozdrowienia

Edytowano przez Treker
Literówka
  • Lubię! 1
  • 2 tygodnie później...
  • 9 miesiące później...

Cześć, przećwiczyłem kurs Arduino II, a wcześniej Arduino I. 

Bardzo dobra robota.

Zanim się rzucę w próby własne, chciałbym uzyskać jakieś wskazówki gdzie szukać i jak dobierać biblioteki do swoich projektów.

Przypuszczam, że rozdział #8 byłby dobry do uzupełnienia o ten temat (przypadkiem to przećwiczyłem), bo jest w bliskim zasięgu kilka bibliotek obsługi DHT11,

a w kursie jest wykorzystana "dalsza". Okazuje się, że już proste odinstalowanie "nie tej" biblioteki wymaga poszukiwań w sieci.

Akurat rozdział #8 najmniej wnosi do kursu, (Zwłaszcza w porównaniu do wspaniałego #4) więc by się gęstość informacji w kursie wyrównała.

Jeszcze raz dzięki za kursy, dobrze się przy nich bawiłem. Raz mnie przyssało do drugiej w nocy. 🙂

14 godzin temu, pawelKO napisał:

Jeszcze raz dzięki za kursy, dobrze się przy nich bawiłem. Raz mnie przyssało do drugiej w nocy. 🙂

@pawelKO super, oby więcej takich opinii 😉

14 godzin temu, pawelKO napisał:

Zanim się rzucę w próby własne, chciałbym uzyskać jakieś wskazówki gdzie szukać i jak dobierać biblioteki do swoich projektów.

Nie ma raczej żadnej konkretnej metody. Po prostu warto zapoznać się z dostępnymi bibliotekami, sprawdzić ich dokumentację i wybrać tę, która do danego zadania wydaje się najlepsza. Jest to na pewno trochę subiektywne - na pewno inne biblioteki też działałyby poprawnie 😉

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

Hej. Wpadłem tu tylko, żeby podziękować ekipie za kursy. "Przeszedłem" kurs lutowania, arduino I i II, elektroniki I i II, techniki cyfrowej i robotów. Coś tam majsterkuję i wykorzystałem tę wiedzę w wielu projektach - lubię zegarki, trzeba mi rotomat - arduino mamy to. Oświetlenie w akwarium ze wschodem i zmierzchem - znów wiedza z kursów. Automatyczne oświetlenie w garażu na bazie arduino i forbot. Automatyczne żaluzje - już wiecie. Nie, nie płacą mi za reklamę. Chciałem tylko podziękować. Teraz trzeba mi automatyczny dozownik nawozów do akwarium, jestem na etapie:

/*
LOUVE2013
Dozownik nawozów ver. 0.09 jedna pompa 
Arduino UNO
pompa uruchamiana poprzez moduł przekaźnika 1-kanał - 5V - 10A/250V - kontrola LED
https://botland.com.pl/przekazniki/8463-modul-przekaznika-1-kanal-styki-10a250vac-cewka-5v.html
przekaźnik na pinie 6
Moduł RTC DS3231 I2C - zegar czasu rzeczywistego
https://botland.com.pl/moduly-rtc/3790-modul-rtc-ds3231-i2c-zegar-czasu-rzeczywistego-bateria.html?gclid=CjwKCAjwx6WDBhBQEiwA_dP8rds3HvxfW2x37zm___qsU70BlSy9cxhsE1-CWzvcfEOKCzcOCY-2URoCp8EQAvD_BwE
pompa perystaltyczna model G328 12V Tube 3mm x 5mm
TODO 1) wyświetlacz WYŚWIETLACZ LCD 1602 2x16 znaków + KONWERTER i2C - wyświetl czas, temp i włączenie pompy
     2) 1602 ARDUINO Keypad shield MODUŁ WYŚWIETLACZ LCD - menu edycja dozowania
LOUVE2013
*/

#include <Wire.h>
#include <DS3231.h>
#define przekaznik 6

int godzina_ON=18; //włączenie pompy godzina
int minuta_ON=41;
int sekunda_ON=00;

int godzina_OFF=18; //wyłączenie pompy godzina
int minuta_OFF=41;
int sekunda_OFF=15;

DS3231 clock;
RTCDateTime dt;

void setup()
{
  Serial.begin(9600);
  pinMode(przekaznik, OUTPUT);
  digitalWrite(przekaznik, HIGH);

// Initialize DS3231
  Serial.println("Initialize DS3231");;
  clock.begin();

// Set sketch compiling time
  clock.setDateTime(__DATE__, __TIME__);
}

void loop()
{
  dt = clock.getDateTime(); //czas
  clock.forceConversion(); //temperatura

// For leading zero look to DS3231_dateformat example

Serial.print("Raw data: ");
  Serial.print(dt.year);   Serial.print("-");
  Serial.print(dt.month);  Serial.print("-");
  Serial.print(dt.day);    Serial.print(" ");
  Serial.print(dt.hour);   Serial.print(":");
  Serial.print(dt.minute); Serial.print(":");
  Serial.print(dt.second); Serial.println("");
  Serial.print("Temperature: ");
  Serial.println(clock.readTemperature());

delay(1000);

if((godzina_ON==dt.hour)&&(minuta_ON==dt.minute)&&(sekunda_ON==dt.second)) //jeśli - włącz pompę
   {
    digitalWrite(przekaznik, LOW);
    Serial.println("POMPA ON");
   }

if((godzina_OFF==dt.hour)&&(minuta_OFF==dt.minute)&&(sekunda_OFF==dt.second)) //jeśli - wyłącz pompę
  {
   digitalWrite(przekaznik, HIGH);
   Serial.println("POMPA OFF");
  }
}

Oczywiście po tych kursach wszystko działa, ale idziemy dalej. Marzy mi się część trzecia kursu - wyświetlacz, wprowadzanie danych...

Jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI.

Pozdrawiam

• Lubię! 1

@leepa79 bardzo dziękujemy za budujący i treściwy komentarz 🙂 

9 godzin temu, leepa79 napisał:

Nie, nie płacą mi za reklamę.

Zgadza się, potwierdzam.

9 godzin temu, leepa79 napisał:

Marzy mi się część trzecia kursu - wyświetlacz, wprowadzanie danych...

3 części narazie nie planujemy, jest sporo innych tematów do opracowania. Ale na forum i blogu jest wiele artykułów, z których możesz zaczerpnąć coś dla siebie. Np w temacie wyświetlaczy warto zajrzeć tu. Pierwsza część jest z Arduino.

• Pomogłeś! 1
  • 3 miesiące później...
(edytowany)

Wyprostowaliście moją psychikę. Uprzedziłem się do języka C i wszystkiego co jest do niego podobne (takich miałem nauczycieli i takie szkolenia). Jednak bardzo pomógł mi w zrozumieniu tego wszystkiego Wasz kurs. Dziękuję Wam Bardzo.

Edytowano przez Treker
Interpunkcja
  • Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...