Skocz do zawartości
Leoneq

Kurs ESP8266 - #1 - omówienie, przygotowanie środowiska

Pomocna odpowiedź

Super! 🙂 Aż zapisałem sobie linka w zakładkach.

  • Lubię! 1

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Bardzo ładny artykuł.

Jedna prośba: siedzę właśnie nad artykułem o http w iot - pogadalibyśmy na privie, żeby nie pisać tego samego w dwóch miejscach?

  • Lubię! 2

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@AdamSamborski może trzeba nauczyć się tego języka? 

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
33 minuty temu, AdamSamborski napisał:

proszę o tutka jak programować w czystym C

W tutka to se możesz cygareta zwinąć.

Tu masz kurs: https://pl.wikibooks.org/wiki/C

 

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
(edytowany)
2 godziny temu, SOYER napisał:

@AdamSamborski może trzeba nauczyć się tego języka? 

Niestety całe arduino i ten dziwaczny język uważny jest przez moich klientów za jakiś żart. O ile przejdzie w rozwiązaniach homemade to w rozwiązaniach profesjonalnych już nie bardzo, preferowany jest czysty C lub C++. Prosząc o "tutuka" - tutorial myślałem o konfiguracji dowolnego IDE dla ESP8266 (Eclipse, VS Studio Code). Znalazłem to co chciałem na zagranicznych forach lecz wymaga to ściągnięcia 10 różnych rzeczy a potem przebijanie się przez konfigurację. 

Edytowano przez AdamSamborski

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
9 minut temu, AdamSamborski napisał:

preferowany jest czysty C lub C++

Arduino to nadal "czyste" C i C++ (nawet C++11). Prędzej można to nazwać frameworkiem niż nowym językiem. 

16 minut temu, AdamSamborski napisał:

Znalazłem to co chciałem na zagranicznych forach lecz wymaga to ściągnięcia 10 różnych rzeczy a potem przebijanie się przez konfigurację. 

Wracając do pytania - co prawda odpowiedź nie odnosi się do ESP8266, ale do ESP32 - ale to własnie pod ESP32, Espressif do VSC przygotował dedykowaną wtyczkę. Instalujesz, wyklikujesz i pobiera za Ciebie cały toolchain i narzędzia i po paru chwilach możesz pisać w C (i nawet w C++) korzystając z ESP-IDF. Link. Nie wykorzystałem "produkcyjnie", ale po własnych szybkich testach stwierdzam, że jest to bardzo dobrze przygotowane i z integrowane z VSC bez konieczności żmudnej konfiguracji. 

  • Pomogłeś! 1

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
(edytowany)
3 godziny temu, AdamSamborski napisał:

Niestety całe arduino i ten dziwaczny język uważny jest przez moich klientów za jakiś żart. O ile przejdzie w rozwiązaniach homemade to w rozwiązaniach profesjonalnych już nie bardzo, preferowany jest czysty C lub C++.

To masz klientów, którzy drukują kod źródłowy, oprawiają w ramki i wieszają w salonie? Moim zdaniem całe sedno w tym aby program działał właściwie i niezawodnie. To czy będzie on napisany w C, Basicu, Pythonie czy innym języku programowania to przecież rzecz drugorzędna. Zawsze możesz sobie zainstalować inne środowisko IDE np. Eclipse, Atmel Studio czy Visual Code i ..... zaimportować szkic Arduino. Wtedy to będzie profesjonalny program? Bez przesady. Swoją drogą co w tym języku dziwacznego?

Edytowano przez Belferek
  • Lubię! 1

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Właśnie, chcielibyście żebym także opisał programowanie ESP w lua? Uznałem że jak jest kurs Arduino nie ma sensu męczyć innego języka, ale jeżeli chcecie - nie ma problemu (pytanie do społeczności)

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Ja bym chętnie poczytał nie tyle o LUA co o np. timerach, przerwaniach, interfejsach, pamięci .... itd. w języku C z poziomu np. Arduino IDE

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

@Belferek napisałeś 

21 minut temu, Belferek napisał:

Moim zdaniem całe sedno w tym aby program działał właściwie i niezawodnie. To czy będzie on napisany w C, Basicu, Pythonie czy innym języku programowania to przecież rzecz drugorzędna.

poźniej

13 minut temu, Belferek napisał:

Ja bym chętnie poczytał nie tyle o LUA co o np. timerach, przerwaniach, interfejsach, pamięci .... itd. w języku C z poziomu np. Arduino IDE

Więc jest ta jakościowa różnica czy nie ma? Dlaczego lepiej coś napisać w C niż w "dialekcie" Arduino? 

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites
(edytowany)
42 minuty temu, SOYER napisał:

Więc jest ta jakościowa różnica czy nie ma? Dlaczego lepiej coś napisać w C niż w "dialekcie" Arduino? 

To pewnie nie ten wątek ale powiem tak. Dziś zainstalowałem Eclipse i Visual Code, wcześniej doposażyłem się w Atmel Studio z głębokim przeświadczeniem, że przesiądę się na któryś z tych IDE gdyż standardowe Arduino IDE wiesza mi komputer (nowy Win 10 Home, aktualny i legalny bez udziwnień) i ..... ja stary człowiek zostałem przytłoczony ogromem ustawień, konfiguracji itp. tych środowisk. Kompilując program w efekcie końcowym mam to samo co w konsoli Arduino IDE, wielkość pliku wynikowego jest podobna (jak nie taka sama) i program .... działa oczywiście tak samo. Dla wyjadaczy i miłośników szczegółowej konfiguracji środowiska (np. definiowania includowanych ścieżek, workspac-ów, itd.) to te kombajny są super. Są super także dla tych, którzy nie ograniczają się do Arduino. Można w nich tworzyć projekty w C/C++ praktycznie na każdą platformę sprzętową (no może za wyj. Atmel Studio bo to "fabryczny soft") - więc to plus. Przytłaczają mnie trochę te programy tym bardziej, że okazało się iż np. Arduino IDE LLC (to nie to samo IDE co z arduino.cc) dostępne w Microsoft Store działa u mnie prawidłowo - nie zawiesza mi komputera więc sobie spokojnie działam, a nie działa z Visual Code. 

Piszesz o dialekcie Arduino - takiego moim zdaniem nie ma. Są za to dedykowane biblioteki producenta z ich funkcjami np. digitalWrite(); pinMode() itd. ale to przecież C/C++ a nie żadna odmiana, dialekt języka. Tak więc moim zdaniem jeśli poruszamy się w świecie Arduino to IDE producenta jest wystarczające i najłatwiejsze do opanowania. Obsługa tego środowiska to praktycznie OTWÓRZ, ZAPISZ, CTRL+R i CTRL+U - czy da się prościej?

Wracając do tematu ponieważ Arduino IDE wspiera ESP8266 i większość użytkowników forum z pewnością też z tego środowiska korzysta więc proponuję by dalszą część tego kursu (jeśli będzie) oprzeć na tym właśnie IDE. Kto korzysta z Eclipse czy innych kombajnów z pewnością sobie poradzi.

Edytowano przez Belferek

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Eclipse to chyba pod wszystko jest. Tam także wszystko chyba jest 😛 Swoją drogą, ostatnio zauważyłem że nawet w codeblocksach jest specjalny szablon pod projekt Arduino. Tak więc wybór środowiska jest i to duży.

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Jakiś czas programowałem AVRy w atmel studio i mi w arduino brakuje delikatnie niższego poziomu. Nawet nie chodzi mi o jakieś wstawki w ASM tylko bardziej właśnie o dokładną konfiguracje timerow, adc, uart etc, także podział projektu na pliki. Wiem, że generalnie kompilator zrobi robotę i pewnie w 99% bede mial to czego potrzebuje no ale taki przywilej hobbysty, że mogę się rozdwodzic nad prescalerem adc i sleep mode żeby osiągnąć lepsze rezultaty a nie tylko wystarczające. Oczywiście na obecnym etapie w modulach ESP to ciesze się, że w ogóle wiem jak wgrać program :)

Udostępnij ten post


Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji, napisz odpowiedź!

Jeśli masz już konto to zaloguj się teraz, aby opublikować wiadomość jako Ty. Możesz też napisać teraz i zarejestrować się później.
Uwaga: wgrywanie zdjęć i załączników dostępne jest po zalogowaniu!

Gość
Dołącz do dyskusji! Kliknij i zacznij pisać...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.


×
×
  • Utwórz nowe...