Pixelx Maj 2, 2018 Autor tematu Udostępnij Maj 2, 2018 Dzięki ciekawy układ. 😉 Kolba właśnie dzisiaj przyszła ESD Solomon SL-20ESD 1. Masz może do niego jakąś bibliotekę??. Piszę w C. Może go wykorzystam, ale chciałbym też to też zobaczyć na wzmacniaczu operacyjnym. 2. Ktoś zna z was może jakiś algorytm przeliczenia tego? 3. Jeżeli np: dla temp 450 st jest napięcie po wzmocnieniu 2V a regulacja ma być od 80-450 st to wtedy lepiej zastosować zewnętrze napięcie referencyjne do ADC o wartości 2V? 4. Nie do końca rozumiem ta tabelę W kolumnie pierwszej mam temp a w pierwszym wierszu wartości od 0 do 45? Co to oznacza? Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
marek1707 Maj 2, 2018 Udostępnij Maj 2, 2018 1. Nie przesadzasz? Masz dwie lewe ręce? Napisz list do Google'a, np. taki: "MAX6675 library" a odpowiedzią będzie to długa lista. 2. Algorytm nazywa się dopasowanie wielomianu. W Twoim przypadku może być nawet pierwszego stopnia (prostą). 3. Napięcie referencyjne ADC musi być większe lub co najmniej równe największemu napięciu jakie mierzysz. 4. Kolejne wiersze są co 50°C. W kolumnach masz krok w górę, co 5°C od temperatury z pierwszej kolumny. Nie domyśliłeś się po napięciach? Jak widać poniżej -270°C nie zeszli 😉 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pixelx Maj 2, 2018 Autor tematu Udostępnij Maj 2, 2018 1. Nie no chodziło mi bardziej czy ma ktoś jakąś sprawdzoną bibliotekę, wiem, że są. 2. Nie wiele mi to mówi, lepiej było by mi to zrozumieć na jakimś kodzie 4. Wiem, że nie zeszli bo niższej temperatury nie ma niż -273,15 😉 Doradziłbyś jeszcze jak to przeliczyć może w jakimś kodzie i zamienić te volty na temp. Do sterowania grzałką chce wykorzystać sterowanie fazowe. Sterowanie już zrobiłem i zsynchronizowałem się z siecią. Wykorzystałem układ PC814. Na razie mam tak, że za pomocą potencjometru mogę regulować płynnie kąt załączania triaka. I nie za bardzo na razie wiem jak przeliczyć to na temp te wartości z termopary i jak wysterować ten triak (czyli jego kąt załączania). Wygląda to tak na oscyloskopie płynnie zmieniam kąt i teraz chciałbym to przełożyć na grzałkę w kolbie. Regulacja jest już za transformatorem na wtórym 2x12V i połączyłem uzwojenia i mam 24V Pomoże ktoś? Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
marek1707 Maj 3, 2018 Udostępnij Maj 3, 2018 "lepiej było by mi to zrozumieć na jakimś kodzie" Mylisz się, jeśli nie zrozumiesz zasady kod Ci nic nie da, a w przypadku jakiejkolwiek modyfikacji lub zmiany układu znów będziesz bezbronny jak dziecko i założysz nowy wątek z takim samym pytaniem. Prosty test, dopasowanie dwupunktowe które można policzyć w kalkulatorem w 30 sekund: temperatura = 24.37 * napiecie_mV; Dostałeś "kod" a teraz masz rzeczywisty układ który wcale miliwoltów nie mierzy (bo z ADC dostajesz suchą liczbę 0-1023), masz temperaturę zimnego końca którą musisz uwzględnić (bo z termopary dostaniesz 0mV gdy temperatura grota już jest w temperaturze pokojowej) itd. "Lepiej zrozumiałeś" czy może warto jednak poczytać o termoparach i regresji liniowej? Powiedz, mi, czy naprawdę tak bardzo boisz się próby dopasowania prostej do dwóch punktów w układzie współrzędnych prostokątnych? Przecież musisz pamiętać równanie prostej y=Ax+B a zabawa w Arduino to nie tylko wesołe mruganie diodkami. Czasem trzeba do książki zajrzeć. To jest esencja tego projektu. Nie wyświetlacz i nie potencjometr czy synchronizacja z siecią na transoptorze tylko właśnie pomiary i sam regulator. Chcesz żeby to ktoś zrobił za Ciebie a Ty powiercisz dziury w obudowie i powiesz, że zrobiłeś stację lutowniczą? Twój program nie będzie przecież przeliczał zadanej temperatury z potencjometru na kąt otwarcia triaka, bo to nie ma sensu. Musisz zrobić tzw. regulator czyli coś pracujące w zamkniętej pętli sterowania, który dostanie temperaturę zadaną (potencjometr? przyciski?), temperaturę aktualną (ADC lub scalak na SPI) i na podstawie różnicy (czyli wielkości błędu) sam wyznaczy kąt otwarcia i ciągle będzie go zmieniał w zależności od obciążenia lutownicy, wielkości napięcia sieci itp tak by błąd był jak najmniejszy. Teraz z kolei zacznij czytać jakieś podstawy o regulacji. Tu coś Koledzy próbowali: https://www.forbot.pl/forum/topics33/regulator-pid-wytlumaczenie-dzialania-na-chlopski-rozum-vt12597.htm No, tak to wygląda: za co się nie weźmiesz, trzeba się douczać. I nic na skróty bo się zamotasz. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Pomocna odpowiedź