Skocz do zawartości

Inwerter napięcia - dlaczego warto stosować?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, czy ktoś mógłby wytłumaczyć dlaczego warto stosować konwertery napięcia np. ICL7660? W jaki sytuacjach powinno się je stosować?

Przyznam, że niezbyt dobrze rozumiem zastosowanie konwerterów więc gdyby mógł ktoś wyjaśnić na chłopski rozum byłoby super 🙂

1. To czy warto zależy od sytuacji.. bardzo praktycznie nie warto - dodatkowy komponent na płytce 😉

2. Najprostszy przykład dla ICL7660 to inwerter napięcia, czyli np. masz +5V i chcesz mieć -5V. Przydaje się np. do zasilania symetrycznego +/-5V wzm.op. jak chcesz go użyć przy bardzo niskich napięciach wejściowych i/lub mieć ujemne napięcie na wyjściu...

• Lubię! 1

Przydaje się np. do zasilania symetrycznego +/-5V wzm.op. jak chcesz go użyć przy bardzo niskich napięciach wejściowych i/lub mieć ujemne napięcie na wyjściu...

Hej, dzięki za odpowiedź. Chciałbym jeszcze zapytać, bo być może będziesz wiedział, jak wygląda zastosowanie takich układów w przypadku wyświetlaczy LCD? Spotkałem się z opinią, że do podłączania wyświetlaczy do mikrokontrolerów należy stosować inwertery napięcia. Nie rozumiem jednak po co i dlaczego? 😖

Wydaje mi się że mylisz pojęcia.

Konwerter np. taki służy do dopasowania poziomów logicznych, i właśnie przez coś takiego podłącza się wyświetlacze (np. wyświetlacz 3.3V do arduino 5V).

Przetwornica np. taka służy do zasilania układów innym napięciem niż to, które mamy dostępne z zasilacza.

Dwie różne rzeczy... a do tego jeszcze inwerter czyli zupełnie coś innego.

Zdecyduj się.

Dzisiaj większość modułów wyświetlaczy ma wbudowany inwerter, więc nie trzeba się tym przejmować, ale starsze modele wymagały podania dodatniego i ujemnego napięcia. Dzisiaj podobny problem jest z wyświetlaczami e-papierowymi, które wymagają na przykład -15V.

ethanak: Nie całkiem. Konwerterem możemy nazwać jakikolwiek urządzenie służące do zmiany czegoś w coś, bo słowo konwersja to "przekształcenie postaci czegoś" - za Słownikiem Języka Polskiego. W elektronice konwerterów jest mnóstwo. Podałeś przykład konwertera napięcia w sensie poziomów sygnałów cyfrowych, ale równie dobrze konwerterem jest pudełko zamieniające standard RS485 na TTL, RS485 na RS232, wyższe napięcie zasilania na niższe (czyli przetwornica DC/DC) lub odwrotnie: niższe na wyższe. W zasilaczu impulsowym mamy konwerter (zwykle wysokiego) napięcia przemiennego na (zwykle niższe) napięcie stałe - czyli przetwornicę AC/DC, w czaszy anteny satelitarnej mamy konwerter częstotliwości odbieranej na pierwszą pośrednią itd itp.

Z kolei inwerter jest moim zdaniem pojęciem węższym, bo inwersja to "tylko" odwracanie czegoś. W przypadku zasilań jest to zmiana biegunowości: z zasilania dodatniego robimy ujemne i na odwrót.

Z tajemniczych dla mnie powodów inwerterami nazywa się na rynku coraz więcej układów, np. takie, które na kempingu produkują 230VAC z instalacji samochodowej 12VDC. Może dlatego, że zachodzi tam "odwracanie" typowego porządku, przecież zwykle to z napięcia sieciowego AC robimy jakieś niskie DC.

Może też dlatego w podświetlaniu dużych matryc LCD także mamy inwerter zamieniający (odwracający?) niskie napięcie stałe obecne w komputerze na wysokie napięcie przemienne zasilające lampę CCFL.

Inwerter - teraz już w bezpośredniej formie jest zwykle w LCD do zasilania driverów samej matrycy. Nawet niewielkie wyświetlacze graficzne potrzebują wyższego niż 3.3 lub 5V zasilania, a ponieważ ma ono zwykle wspólny plus z zasilaniem logicznym, to dolny driver musi dostać minus z inwertera.

Wydaje mi się, że inverter po angielsku to po polsku falownik, inwertor. Wtedy określenie pasuje do tych urządzeń gdzie zamieniamy prąd stały na przemienny.

Bardzo słuszna uwaga, nie myślałem o tym w ten sposób. Niestety język działa niezależnie od tego czy mamy rację. Właśnie sprawdziłem: 7260 aukcji sprzedaży inwerterów, gdzie mamy wszelkiego rodzaju przetwornice (połowa z całej liczby to "części do laptopów"), agregaty prądotwórcze, sprzęt do spawania itd. I jakieś 2900 inwertorów - zostały głównie w działce spawarek.

Mi zawsze powtarzano że inwerter to falownik albo jedna z bramek logicznych.

Ot po prostu inna nazwa przetwornicy DC/AC.

A inwertor to nazwa w zasadzie zarezerwowana dla spawarek (nie kojarzę/nie wiem gdzie układ podobnego typu się używa). Jest to rodzaj przetwornika AC/DC gdzie pierwszy stopień to przetwornica AC/AC, gdzie strona wtórna ma wyższą f, a drugi stopień to przetwornica AC/DC (z odpowiednim sterowaniem np. prądem).

Nie wiem ile w tym racji bo się w sumie nigdy tym nie interesowałem "bardziej dogłębnie".

Jednak słowa inwerter i inwertor nie są tożsame, i za pomylenie któregoś, profesor potrafił wywalić z zajęć dlatego zapamiętałem różnicę 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...