Portos Lipiec 27, 2021 Udostępnij Lipiec 27, 2021 Witam Nazywam się Konrad. Mam 8 lat. Dopiero zaczynam. 1
Newton Lipiec 27, 2021 Udostępnij Lipiec 27, 2021 Cześć, już jakiś czas temu przerobiłem kurs elektroniki I stopnia, tym razem zdecydowałem się na RPi bo mam kilka pomysłów i chciałem je zrealizować, a od czegoś trzeba zacząć, a że kurs elektroniki był fajny to i RPi zdecydowałem się tutaj No i tym razem postanowiłem się przywitać ze wszystkimi - Cześć! 1
Gieneq Lipiec 27, 2021 Udostępnij Lipiec 27, 2021 @Pampalini witam Cię Macieju na naszym forum Fajnie, że sięgasz po elektronikę. Sporo hobbystycznych czujników działa na tej samej zasadzie co laboratoryjne przyrządy pomiarowe więc możliwe, że natrafisz na znajome sprzęty. @Portos witaj Konradzie, powodzenia w nauce dla Ciebie i opiekunów @Newton witam serdecznie, dobrze że się przywitałeś RPi to już poziom wyżej, ale jest to bardziej wyzwanie programistyczne. Jak coś zmontujesz z malinką to śmiało pochwal się na forum, może zainspiruje to innych czytelników do pracy nad własnymi projektami 1
Pawel_Nawrot Lipiec 27, 2021 Udostępnij Lipiec 27, 2021 5 godzin temu, Pampalini napisał: Uszanowanko, jestem Maciej, rocznik Czarnobyla. Od dziecka interesowałem się elektroniką, niestety nie miałem możliwości wyboru ścieżki edukacji, zatem jestem biologiem, który hobbystycznie majsterkuje we własnym warsztaciku. Powoli wracam do zainteresowań z przeszłości by odkryć swoją drogę w życiu, jakkolwiek to brzmi. Mam nadzieję, że nauczę się tu wielu przydatnych rzeczy i miło spędzę czas. Pozdrawiam. Jedno z drugim ma wiele wspólnego, jak pewnie dobrze wiesz. W końcu organizmy to takie "komputery" oparte na węglu a nie na krzemie, ale wciąż sterowane za pomocą przekaźników itd. analogicznie do elektroniki. Nawet wykształcenie biologiczne może pomagać zrozumieć elektronikę i na odwrót. 1
Pampalini Lipiec 27, 2021 Udostępnij Lipiec 27, 2021 4 godziny temu, Pawel_Nawrot napisał: Jedno z drugim ma wiele wspólnego, jak pewnie dobrze wiesz. W końcu organizmy to takie "komputery" oparte na węglu a nie na krzemie, ale wciąż sterowane za pomocą przekaźników itd. analogicznie do elektroniki. Nawet wykształcenie biologiczne może pomagać zrozumieć elektronikę i na odwrót. Jednym ze sposobów przewodzenia informacji np. w ciele człowieka są właśnie impulsy elektryczne, aczkolwiek nie jedynym. W tym udział ma depolaryzacja błony komórkowej, która powoduje odpowiednie reakcje. Zdecydowanie będą tu podobne zjawiska. Jednak edukację zakończyłem jakieś 10 lat temu i z tematem nie mam zbyt wiele wspólnego, a pracuję w firmie zajmującej się elektroenergetyką i teletechniką, więc trochę już cieplej. 1
Newton Lipiec 27, 2021 Udostępnij Lipiec 27, 2021 7 godzin temu, Gieneq napisał: @Newton witam serdecznie, dobrze że się przywitałeś RPi to już poziom wyżej, ale jest to bardziej wyzwanie programistyczne. Jak coś zmontujesz z malinką to śmiało pochwal się na forum, może zainspiruje to innych czytelników do pracy nad własnymi projektami Programowanie to nie problem - taki zawód, a po kilkunastu latach w zawodzie mimo zmian firm i tak nie zawsze człowiek jest w stanie pracować nad czymś kreatywny i po czasie dużo rzeczy sprowadza się do: 'zrób nowy ekran dodawania/edycji/usuwania', jakaś formatka, optymalizacja zapytań etc. A tu taka malinka wpada w ręce i do tego bardzo interesuje mnie zrobienie czegoś od zera, podłączenie różnego rodzaju czujników, złożenie czegoś bardziej skomplikowanego, jakiś inteligentny dom, oprogramowanie tego, żeby coś się wyświetlało, było użyteczne, etc. 1
fat16 Lipiec 28, 2021 Udostępnij Lipiec 28, 2021 Witam wszystkich. Od jakiegoś czasu interesuję się platformą arduino aby usprawnić działanie akwarium. 1
Andrzej_Debski Lipiec 28, 2021 Udostępnij Lipiec 28, 2021 Cześć. Jestem w stosunku do obecnych dziadkiem. Właśnie skończę lat 70. Od 3 lat jestem emerytem. Ale nie przerwałem ciągłości zawodowej. Zaczynałem od serwisu RTV. Ale jestem po AGH elektryka-automatyka przemysłowa ze specjalnością elektronika. Automatyka przemysłowa a zwłaszcza obrabiarki to moje zainteresowania jako konstruktora sterowań. Teraz zajmuję się STM zwłaszcza STM32F746G-DISCOVERY. Aplikuję go do urządzeń. Programuję w C i C++ a grafikę GFX. Pozdrawiam wszystkich. Nie jestem chyba nowy gdyż przypominam sobie, że zawadzałem o Forbota. Za Waszą przyczyną poznałem STM i ich programowanie za co dziękuję. 1
Popularny post stowa Lipiec 28, 2021 Popularny post Udostępnij Lipiec 28, 2021 Witam wszystkich. Mam na imię Janusz. Mam hm 60 lat i dopiero teraz znalazłem czas na swoją pasję. Prowadzę firmę razem z Małżonką i pochłaniało mnie to całkowicie. Dopiero teraz firma się kręci prawie jak samograj i mam czasu dużo więcej. Pozdrawiam wszystkich miłośników elektroniki. 3 1
Gieneq Lipiec 29, 2021 Udostępnij Lipiec 29, 2021 @fat16 witam serdecznie na forum Masz ciekawe plany, zachęcam do pochwalenia się projektem w dziale DIY. @Andrzej_Debski również witam serdecznie na naszym forum miło mi przywitać kogoś z tak dużym doświadczeniem. Dobrze, że na emeryturze masz pasję i to rozwijasz. Zachęcam do pozostania na forum i aktywności, na pewno masz spore doświadczenie w STMach, które ostatnio są dość często poruszanym tematem w Forbocie. @stowa witam serdecznie Dobrze że masz więcej wolnego czasu, faktycznie zajmowanie się firmą to bardzo czasochłonne zajęcie. Powodzenia w rozwijaniu pasji! 1
Andrzej_Debski Lipiec 29, 2021 Udostępnij Lipiec 29, 2021 @Gieneq Miałem potrzebę zapisania w pamięci STM32F746G-DISCO jednego bajtu w czasie wyłączania zasilania. Udało się. Opiszę. Może się komuś przyda. 1
MaTeo85 Sierpień 2, 2021 Udostępnij Sierpień 2, 2021 Witam serdecznie. Mam na imię Mateusz mam 36 lat, elektroniką w prostym wydaniu zajmowałem się już kiedyś (za dziecka w latach '90), dzisiaj chce pobawić się wraz z Arduino w komunikację z moim samochodem, a i w przyszłości zostanie coś dla dziecka pozdrawiam 1
Gieneq Sierpień 2, 2021 Udostępnij Sierpień 2, 2021 @MaTeo85 witaj Mateuszu na naszym forum Ciekawy projekt sobie wyznaczyłeś, elektryka samochodowa to spore pole do popisu. Powodzenia, jak będziesz miał szczegóły to zachęcam Cię do podzielenia się nimi w projektach na forum @Andrzej_Debski super!
MPWinter Sierpień 3, 2021 Udostępnij Sierpień 3, 2021 Witam wszystkich. Jestem Michał i mam 25 lat. Moim małym hobby są drony. Obecnie planuję zbudować jednego samemu, ale że nigdy nie miałem styczności z elektroniką i lutowaniem, zainteresowałem się kursami Forbot. Pozdrawiam serdecznie. 1
Gieneq Sierpień 4, 2021 Udostępnij Sierpień 4, 2021 @MPWinter witaj Michale na naszym forum 11 godzin temu, MPWinter napisał: ale że nigdy nie miałem styczności z elektroniką i lutowaniem W dronach jest jeszcze spory aspekt programistyczny - sterowanie w pętli sprzężenia zwrotnego, regulatory itp. Powodzenia, w razie problemów pytaj na forum
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »