Skocz do zawartości

Wątek zbiorczy: powitania użytkowników

Pomocna odpowiedź

Cześć, już jakiś czas temu przerobiłem kurs elektroniki I stopnia, tym razem zdecydowałem się na RPi bo mam kilka pomysłów i chciałem je zrealizować, a od czegoś trzeba zacząć, a że kurs elektroniki był fajny to i RPi zdecydowałem się tutaj 🙂 No i tym razem postanowiłem się przywitać ze wszystkimi - Cześć! 🙂

• Lubię! 1

@Pampalini witam Cię Macieju na naszym forum 🙂 Fajnie, że sięgasz po elektronikę. Sporo hobbystycznych czujników działa na tej samej zasadzie co laboratoryjne przyrządy pomiarowe więc możliwe, że natrafisz na znajome sprzęty.

@Portos witaj Konradzie, powodzenia w nauce dla Ciebie i opiekunów 🙂 

@Newton witam serdecznie, dobrze że się przywitałeś 🙂 RPi to już poziom wyżej, ale jest to bardziej wyzwanie programistyczne. Jak coś zmontujesz z malinką to śmiało pochwal się na forum, może zainspiruje to innych czytelników do pracy nad własnymi projektami 😉 

• Lubię! 1
5 godzin temu, Pampalini napisał:

Uszanowanko,

jestem Maciej, rocznik Czarnobyla. Od dziecka interesowałem się elektroniką, niestety nie miałem możliwości wyboru ścieżki edukacji, zatem jestem biologiem, który hobbystycznie majsterkuje we własnym warsztaciku. Powoli wracam do zainteresowań z przeszłości by odkryć swoją drogę w życiu, jakkolwiek to brzmi. 🙂 Mam nadzieję, że nauczę się tu wielu przydatnych rzeczy i miło spędzę czas. Pozdrawiam. 🙂

Jedno z drugim ma wiele wspólnego, jak pewnie dobrze wiesz. W końcu organizmy to takie "komputery" oparte na węglu a nie na krzemie, ale wciąż sterowane za pomocą przekaźników itd. analogicznie do elektroniki. Nawet wykształcenie biologiczne może pomagać zrozumieć elektronikę i na odwrót.

• Lubię! 1
4 godziny temu, Pawel_Nawrot napisał:

Jedno z drugim ma wiele wspólnego, jak pewnie dobrze wiesz. W końcu organizmy to takie "komputery" oparte na węglu a nie na krzemie, ale wciąż sterowane za pomocą przekaźników itd. analogicznie do elektroniki. Nawet wykształcenie biologiczne może pomagać zrozumieć elektronikę i na odwrót.

Jednym ze sposobów przewodzenia informacji np. w ciele człowieka są właśnie impulsy elektryczne, aczkolwiek nie jedynym. W tym udział ma depolaryzacja błony komórkowej, która powoduje odpowiednie reakcje. Zdecydowanie będą tu podobne zjawiska. Jednak edukację zakończyłem jakieś 10 lat temu i z tematem nie mam zbyt wiele wspólnego, a pracuję w firmie zajmującej się elektroenergetyką i teletechniką, więc trochę już cieplej. 😜

• Lubię! 1
7 godzin temu, Gieneq napisał:

@Newton witam serdecznie, dobrze że się przywitałeś 🙂 RPi to już poziom wyżej, ale jest to bardziej wyzwanie programistyczne. Jak coś zmontujesz z malinką to śmiało pochwal się na forum, może zainspiruje to innych czytelników do pracy nad własnymi projektami 😉 

Programowanie to nie problem - taki zawód, a po kilkunastu latach w zawodzie mimo zmian firm i tak nie zawsze człowiek jest w stanie pracować nad czymś kreatywny i po czasie dużo rzeczy sprowadza się do: 'zrób nowy ekran dodawania/edycji/usuwania', jakaś formatka, optymalizacja zapytań etc. 😉 

A tu taka malinka wpada w ręce i do tego bardzo interesuje mnie zrobienie czegoś od zera, podłączenie różnego rodzaju czujników, złożenie czegoś bardziej skomplikowanego, jakiś inteligentny dom, oprogramowanie tego, żeby coś się wyświetlało, było użyteczne, etc. 

• Lubię! 1

Cześć. Jestem w stosunku do obecnych dziadkiem. Właśnie skończę lat 70. Od 3 lat jestem emerytem. Ale nie przerwałem ciągłości zawodowej. Zaczynałem od serwisu RTV. Ale jestem po AGH elektryka-automatyka przemysłowa ze specjalnością elektronika. Automatyka przemysłowa a zwłaszcza obrabiarki to moje zainteresowania jako konstruktora sterowań. Teraz zajmuję się STM zwłaszcza STM32F746G-DISCOVERY. Aplikuję go do urządzeń. Programuję w C i C++ a grafikę GFX.

Pozdrawiam wszystkich.

Nie jestem chyba nowy gdyż przypominam sobie, że zawadzałem o Forbota. Za Waszą przyczyną poznałem STM i ich programowanie za co dziękuję.

• Lubię! 1

@fat16 witam serdecznie na forum 🙂 Masz ciekawe plany, zachęcam do pochwalenia się projektem w dziale DIY.

@Andrzej_Debski również witam serdecznie na naszym forum 🙂 miło mi przywitać kogoś z tak dużym doświadczeniem. Dobrze, że na emeryturze masz pasję i to rozwijasz. Zachęcam do pozostania na forum i aktywności, na pewno masz spore doświadczenie w STMach, które ostatnio są dość często poruszanym tematem w Forbocie.

@stowa witam serdecznie 🙂 Dobrze że masz więcej wolnego czasu, faktycznie zajmowanie się firmą to bardzo czasochłonne zajęcie. Powodzenia w rozwijaniu pasji!

• Lubię! 1

Witam serdecznie.

Mam na imię Mateusz mam 36 lat, elektroniką w prostym wydaniu zajmowałem się już kiedyś (za dziecka w latach '90), dzisiaj chce pobawić się wraz z Arduino w komunikację z moim samochodem, a i w przyszłości zostanie coś dla dziecka 🙂

pozdrawiam

• Lubię! 1

@MaTeo85 witaj Mateuszu na naszym forum 🙂 Ciekawy projekt sobie wyznaczyłeś, elektryka samochodowa to spore pole do popisu. Powodzenia, jak będziesz miał szczegóły to zachęcam Cię do podzielenia się nimi w projektach na forum 😉 

@Andrzej_Debski super! 🙂 

Witam wszystkich. Jestem Michał i mam 25 lat. Moim małym hobby są drony. Obecnie planuję zbudować jednego samemu, ale że nigdy nie miałem styczności z elektroniką i lutowaniem, zainteresowałem się kursami Forbot. Pozdrawiam serdecznie.

• Lubię! 1

@MPWinter witaj Michale na naszym forum 🙂 

11 godzin temu, MPWinter napisał:

ale że nigdy nie miałem styczności z elektroniką i lutowaniem

W dronach jest jeszcze spory aspekt programistyczny - sterowanie w pętli sprzężenia zwrotnego, regulatory itp. Powodzenia, w razie problemów pytaj na forum 🙂 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...