Skocz do zawartości

Wątek zbiorczy: powitania użytkowników

Pomocna odpowiedź

Dzień dobry,

zawodowo programuję w języku Swift na system iOS, więc z elektroniką teoretycznie mam dużo do czynienia, ale na dużo wyższej warstwie. Postanowiłem dowiedzieć się czegoś więcej o hardware - stąd moja wizyta tutaj. Co prawda już na wstępie napotkałem na dziwaczny problem, ale mój entuzjazm jest na odpowiednim poziomie. Mam nadzieję, że wiele się nauczę i będę miał kolejne narzędzie w swoim repozytorium umiejętności.

• Lubię! 1

Cześć wszystkim 🙂
Jestem Damian, mam 26 lat, pracuję jako programista. Zawsze byłem przekonany, że tematy związane z fizyką, elektroniką i robotyką są dla mnie zbyt skomplikowane i nie nadaje się do tego. Zamówiłem zestawy podstaw elektroniki część pierwsza oraz druga oraz zestaw techniki cyfrowej. Chce udowodnić sobie, że przy odpowiednim nakładzie czasu i determinacji jestem w stanie osiągnąć zadowalający poziom i tego życzę też wszystkim użytkownikom. Jestem pozytywnie nastawiony i liczę, że nawet na najprostsze pytania uzyskam odpowiedź i sam bez osądzania będę po zdobyciu określonej wiedzy ich udzielał bez delegowania do opcji szukaj ( ͡° ͜ʖ ͡°). 

Pozdrawiam!

• Lubię! 1

@mateuszjablonsk witam serdecznie 🙂 faktycznie elektronika użytkowa a taka dyskretna trochę się różnią, ale dobrze trafiłeś, z kursami i treścią forum na pewno dowiesz się tego co potrzebujesz.

@forsail również serdecznie witam Cię Damianie na forum 🙂 

1 godzinę temu, forsail napisał:

Chce udowodnić sobie, że przy odpowiednim nakładzie czasu i determinacji jestem w stanie osiągnąć zadowalający poziom

Pewnie że jest to możliwe, masz jakieś techniczne doświadczenie z programowania to tym bardziej będzie to łatwe. Powodzenia!

Cześć wszystkim!

Nazywam się Martin, mam 27 lat i pracuję jako projektant instalacji elektrycznych maszyn. Mając do czynienia z osprzętem elektrycznym jako integrator, częstokroć instalowałem urządzenia, nie mając pojęcia jak działają od podstaw. Stąd chęć poznania sprzętu, od warstwy hardwarowej. W przyszłości, chciałbym budować samemu układy bazujące na mikrokontrolerach. Fascynuje mnie to, co ludzie są w stanie wymyślić, mając do dyspozycji Arduino, drukarkę 3d, i dużo fantazji.

Pozdrawiam!

• Lubię! 2

@cs-cs Panie Andrzeju, witam na forum i życzę udanych eksperymentów z micro:bitem 🙂

@jendrekmar witam na Forbocie - trafiłeś w dobre miejsce. W razie problemów pytaj śmiało na forum 🙂

• Lubię! 1

Cześć Forbotowicze, 

Całkiem niedawno odkryłem to niezwykle ciekawe miejsce, i cieszę się że od teraz mogę być jego częścią. Jestem pełen podziwu dla waszej pracy jaką włożyliście w budowę Forbot. Jeżeli o mnie chodzi, to zainteresowanie elektroniką i robotyką nabyłem w technikum, ucząc się na kierunku Technik Mechatronik (gdzie miałem nawet okazję zbudować kilka prostych robotów). Chociaż dalszą ścieżkę edukacyjną powiązałem z Inżynierią procesu (obecnie pracuje w wyuczonym zawodzie :)) to jednak ciekawość świata elektroniki gdzieś we mnie pozostała. Na stronę natknąłem się przypadkiem, jednak dzięki niej na nowo zaczynam odkrywać ten niezwykły obszar nauki. Obecnie z niecierpliwością czekam na zamówione zestawy aby rozwijać dalej tą pasję! 

Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów. 

• Lubię! 1

Cześć, jestem Mariusz. Z zawodu jestem diagnostą samochodowym i mechanikiem, ale chcę rozszerzać swoją wiedzę o elektronikę i myślę, że to miejsce jest do tego idealne 🙂

• Lubię! 1

@Spluwacz witam serdecznie, fajnie że tu trafiłeś 🙂 

@Mkazik1 witaj Mariuszu, to masz ciekawe zajęcie. Czasami pojawiają się tu tematy związane z elektroniką samochodową, sam też coś grzebię, ale w granicach normy (tak by z auta nie zrobić ogniska). 🚫🔥

Witam wszystkich, 

Krzysztof 46 lat. Jestem tu, bo chciałbym posiąść umiejętności naprawy oraz budowania urządzeń elektrycznych, szczególnie w zakresie audio oraz szeroko pojętego agd. Mam nadzieję że to pierwszy solidny  mój krok w tym kierunku i zarówno sama platforma jak i użytkownicy mi w tym pomogą.

Pozdrawiam serdecznie

• Lubię! 1

@Krisner witaj Krzysztofie na naszym forum 🙂 samo forum akurat nie porusza tematu audio ale jest tu sporo doświadczonych użytkowników, którzy chętnie doradzą. Powodzenia!

@Gisio witam serdecznie Andrzeju na pokładzie! 🙂 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...