Skocz do zawartości

Wątek zbiorczy: powitania użytkowników

Pomocna odpowiedź

Witam wszystkich,
Mam na imię Hubert,  mieszkam pod Warszawą i jestem nauczycielem WF-u. W związku z zaistniałą sytuacją epidemiczną w kraju dużo więcej czasu spędzam przed komputerem (dużo za dużo). Kolega namówił mnie do stworzenia inteligentnego mieszkania (przynajmniej takiego częściowo smart) i od jakiegoś czasu przeszukuję różne strony i fora w poszukiwaniu przydatnych informacji o smart home. Kupując RPI 4B w Botlandzie natrafiłem na kursy Forbot oraz to forum. Mam nadzieję, że wraz z ich ukończeniem zostanę "Mistrzem elektroniki", i że nie zabraknie mi na to wszystko zapału i cierpliwości. 
Piąteczka!

• Lubię! 1

@Damian235 cześć Damian, witam na forum i życzę owocnej nauki 🙂

@e2dk cześć Edwards, witam na forum. Trafiłeś w dobre miejsce! Zachęcam do stałej aktywności na forum 🙂

@wupex cześć Bartek, miło słyszeć, że już wcześniej znałeś Forbota - udanych eksperymentów z Arduino!

@zloty1989 cześć Hubert, witam na forum. Elektroniki to świetne hobby (szczególnie w obecnych czasach, gdy siedzi się dużo w domu). Mam nadzieję, że nasze kursy Ci pomogą. Powodzenia!

Witam kolegów. Mam na imię Darek, rocznik 1975. Trafiłem na stronę Forbota, bo zacząłem ostatnio poznawać i  "bawić" się Arduino a tutaj znalazłem sporo ciekawych informacji. Pierwszy projekt jaki chciałbym zrealizować właśnie na platformie Arduino i nad którym pracuję, to system pomiaru parametrów paneli fotowoltaicznych. Pozdrawiam wszystkich użytkowników. 

• Lubię! 1

@pisiorek cześć Darek, witam na forum. Miło słyszeć, że nasze materiały są dla Ciebie ciekawe. Życzę udanych eksperymentów z Arduino 🙂

Cześć! Mam na imię Kuba, w tym niefortunnym roku wskoczyła mi trójka na początku mojego wieku. Na codzień pracuję na stanowisku programisty/inżyniera/webdevelopera (co firma to inaczej, ~10 lat doświadczenia zawodowego). Nigdy nie miałem szczęścia do fizyki. Mimo że na świadectwie licealnym widniały 5ki/4ki, a na studiach tego przedmiotu w ogóle nie miałem, nigdy nie spotkałem nikogo z pasją, który zaraziłby mnie elektroniką. Moja znajomość na dzień dzisiejszy jest więc zerowa - serio, mam problem z rozróżnieniem prądu od napięcia.

W te wakacje trafiłem jednak na kurs Forbota. Bardzo zaciekawiły mnie projekty, które można wydziergać z RaspberryPi (dotąd służyły mi jako proste serwerki) albo Arduino. Długo się nosiłem, żeby w końcu zakupić zestaw startowy i zacząć naukę razem z praktyką i nauczyć się podstaw by za kilka tygodni móc wiedzieć jak wiedzę z programowania wykorzystać w programowaniu elektroniki.

Z góry przepraszam za głupie pytania na forum 🙂 Trzymajcie się zdrowo!

• Lubię! 1

@eps cześć Kuba, witam na forum! Cieszę się, że nasze poradniki skłoniły Cię do nauki elektroniki 🙂 Życzę udanych eksperymentów, w razie problemów pytaj śmiało na forum 🙂

• Lubię! 1

Ja swoją przygodę z elektroniką dopiero rozpoczynam. Z wykształcenia jestem chemikiem ale zawsze" ciągnęło" mnie w kierunku elektryki i energetyki. Na stronę forbota trafiłem przypadkiem dwa tygodnie temu a teraz jestem już posiadaczem swojego pierwszego zestawu "mistrz elektroniki" no i muszę powiedzieć, że przerabianie kursu daje mi dużo frajdy 😃. Pozdrawiam wszystkich.

• Lubię! 1

Witam wszystkich na forum.

Zaczynam od Raspberry Pi. Celem jest komunikacja i wymiana danych z PLC oraz innymi urządzeniami. Zobaczymy jak mi pójdzie.🙂

Pozdrawiam

Grzegorz

• Lubię! 1

Cześć! Mam na imię Ania i właśnie zaczynam się bawić z podstawami elektroniki z powodu studiów, ale mam nadzieję że nauka tego stanie się głownie czymś przyjemnym 😀

• Lubię! 1

Cześć Wam 

Tu Wojtas zaczynający wiele razy zabawy z elektroniką i Arduino. Tym razem wyglądali że znalazłem system pozwalający uporządkować posiadaną i zdobyć dalszą wiedzę. Do usłyszenia wszystkim 

• Lubię! 1

Cześć! 
Z tej strony Bartek, 32 lata, od dziecka dwie lewe ręce do majsterkowania. Wymiana żarówki to max moich umiejętności (a to też nie w każdej lampie 😉 ).
Postanowiłem coś z tym w końcu zrobić - mam nadzieję, że nawet taki nieogar jak ja, wyciągnie coś z Waszych kursów i będzie dobrze się przy tym bawił. 

• Lubię! 1
(edytowany)

Witam wszystkich serdecznie 🙂

Mam na imię Grzesiek, 25 lat, małopolska. Pracuję w fabryce opakowań tekturowych jako operator wózka widłowego. Ostatnio myślałem coraz bardziej o poznaniu zagadnień z elektroniki i tworzeniu ciekawych układów elektronicznych. Najbardziej zachęca mnie do tego myśl, że mam tutaj nieograniczone pole manewru. Sam wymyślam coś ciekawego i sam próbuję to stworzyć. Od zawsze lubiłem też kreatywne gry komputerowe w których nie mam określonego celu ale mogę stworzyć wszystko co sobie wymyślę i tak właśnie pojawił się też pomysł zainteresowania elektroniką, tworzyć coś fajnego realnie a nie tylko wirtualnie 😊

Poza tym, lubię aktywnie spędzać czas to znaczy jazda na rowerze, rolki, siłownia, ostatnio zainteresowałem się też fotografią i pewnie na dniach zakupie swoją pierwszą lustrzankę 😊

Edytowano przez Aragorn1600
  • Lubię! 2

@skoko witam na forum 🙂 Miło słyszeć, że nasze kursy są również pomocne dla osób, które nie są z wykształcenia związani z IT. Życzę udanych eksperymentów z elektroniką!

@MiG, witam! Powodzenia w nauce Raspberry Pi. Koniecznie pochwal się później jak Ci idzie 🙂

@hellomrkrabz, witam! Cieszę się, że nasze materiały są pomocne. Zachęcam do stałej aktywności na forum 😉

@Wojtasx, witam! Udanych eksperymentów z elektroniką. W razie problemów pytaj śmiało na forum.

@atakkata cześć Bartek, witam na forum. Miło słyszeć, że nasze materiały są pomocne. Udanych eksperymentów 🙂

@Aragorn1600 cześć Grzesiek, witam na forum. Elektroniki to świetne hobby, na pewno się wciągniesz w ten temat. W razie problemów pytaj śmiało na forum.

Cześć wszystkim!
Zachęcony wielokrotnie artykułami na wykopie postanowiłem w końcu dokonać zakupu zestawu. Mam wielką nadzieję, że komplet podstaw elektroniki pozwoli mi na lepsze pojęcie podstawowych zagadnień i zachęci do nauki elektroniki, która dotąd była otoczona pewną kopułą niedostępności poprzez forum elektrody i ciężko było postawić pierwsze kroki w tym szerokim temacie. Cieszę się bardzo, że znalazła się grupa osób, która postanowiła podzielić się wiedzą z innymi, bez rzucania hasłami 'wpisz sobie w wyszukiwarke google, temat wielokrotnie poruszany'.
Właśnie zaczynam kurs elektroniki poziom 1. Trzymajcie kciuki! A osobą, które pojawią się po mnie i również będą stawiali pierwsze kroki w świecie elektroniki życzę powodzenia i samozaparcia.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...