Skocz do zawartości

La Frite alternatywa dla Raspberry Pi za 40 zł?

Pomocna odpowiedź

Napisano

La Frite alternatywa dla Raspberry Pi za 40 zł?

Wielu producentów komputerów SBC wzoruje się na popularnym Raspberry Pi. Nowy La Frite to kolejny moduł tego typu, który dodatkowo kusi atrakcyjną ceną. Na płytce nie znajdziemy miejsca na kartę SD. Na szczęście system można uruchomić z USB lub z opcjonalnego modułu eMMC.

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

Duży plus za możliwość podłączenia modułu eMMC. Przyznam jednak, że jestem zaskoczony tym jak wiele osób wsparło ten projekt w tak krótkim czasie. Ciekawe skąd takie zainteresowanie i gdzie ten moduł będzie najczęściej wykorzystywany. Chyba, że zwyczajnie ludzie chętnie wspierają przez niską cenę z założeniem "później jakoś się wykorzysta" 😉

Tak mnie zastanawiało, jak oni za 10$ chcą na tym zarabiać. Na szczęście wystarczy wejść na kickstartera, żeby wszystko się wyjaśniło:

"Kickstarter only pricing below production cost! Better performance than Raspberry Pi 3 Model B+ in GeekBench and more compact. Quantities limited!"

Czyli 10$ to tylko żeby mieć reklamę, później będą inne ceny... Jak widać wszyscy chcą mieć własne Raspberry Pi Zero.

Nie zauważyłem tego wcześniej - czyli to wyjaśnia pośrednio moje pytanie z poprzedniego posta 😉 Niestety chyba coraz więcej firm traktuje Kickstartera głównie jako reklamę. W przypadku małych firm jestem jeszcze w stanie to zrozumieć, ale trochę dziwnie to wygląda, gdy duża firma robi coś podobnego. Zdarzały się już projekty, ze śmiesznie niskimi progami, a później wszędzie było widać artykuły prasowe jak to ich innowacyjny produkt zebrał XX razy więcej niż było potrzebne...

14 minut temu, Gieneq napisał:

Mogli przynajmniej dodać komunikację WiFi (jak w RPi 0 W), wiadomo cena wzrośnie, ale i tak trzeba liczyć się z zakupem adaptera.

To nie jest tylko kwestia ceny. W momencie, kiedy twój projekt ma komunikację bezprzewodową znacznie trudniejsze staje się uzyskanie certyfikacji — nie tylko w postaci większych kosztów niezbędnych do wykonania testów, ale także dłuższego czasu i konieczności wnoszenia poprawek w prototypach. 

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...