Skocz do zawartości

x-ufo pomysl na robota latajacego

A.kocinski

Pomocna odpowiedź

witam 😅

mam taki pomysł by z x-ufo jest to heli 4silnikowy zrobić latającego robota....pomysł wydaje sie fajny ale z każdą sekunda jest gorzej 👹

problem 1 jest w tym co by go stabilizowało w locie mam od niego żyroskop ale po jego budowie doszedłem ze ma tylko dwa hallotrony wiec będzie problem z wykrywaniem wszystkich odchyleń 😕

2.jak wykryć wysokość na jakiej sie znajduje robot ultradziwieki czy może podczerwień?? 🙁

3.czujki boczne by nie uderzył w ścianę co zastosować 😖

4.jakiego do tego użyć procka 😖

5.jak zrobić dodatkowe sterowanie np przód tył wystarczało by może zwykle dwukanałowe sterowanie a może bluetooth 😖

chodzę do technikum mechatronicznego i po długich błaganiach sor pozwolił mi zorganizować kolo elektroniczne i dopuści do szkolnego sprzętu będzie nas 4 z tym ze reszta nie ma pojęcia o elektronice z góry proszę o opinie czy uda sie nam to zrobić na atmedze 8

czy poradzimy sobie z napisanie programu i co sadzicie o tym pomyśle.... 😉😉😉

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

wow ale ja już mam gotowa platformę chce tylko ja ulotnić i jest to pierwsza wersja z silnikami jednofazowymi mam od tego płytkę ale niestety nie działa wiele osób w niej grzebało wiec postanowiłem to przerobić na robota

to może wygląda strasznie ale myślę ze jeden żyroskop wystarczy w zupełności i 5 czujek

do tego można zrobić jakiś układ sterujący przód tył prawo lewo i wszystko

kolega go zrobił na rc a ja chce by wzniósł sie sam w powietrze nic więcej

no z ty m bedzie chyba najtrudniej bo sam lot nie powinien sprawiac problemow

by tym wystartowac najpierw startuje zyro potem gdy nabierze rozpedu 4silniki musza miec identyczne obroty steruje zyro i cala bajka..

Nie chce nikogo obrazić ale elektronicy postrzegają wszystko w bardziej szarych barwach niż informatycy ;]

Ja to widzę dość klarownie:

4 czujki Ir kontrolujące odległość wirników od przeszkód (po jednej na każdy wirnik) np. jeśli w odległości mniejszej niż 5cm jest ściana to ERR i nie poleci a jeśli w locie pojawia się przeszkoda w promieniu 10cm to też daje jakiś efekt (nie wiem czy to ma skręcać mocą i kierunkiem silników czy jak) 2 żyra na oś x i y, jedno akce na prędkość opadania/wznoszenia i linijki kodu, pętle, warunki 😋

bo elektronicy sa realistami i zdaja sobie sprawe z takich rzeczy jak niejednoznacznosc sygnalow, elementy rzeczywiste a nie idealne itp... to ma dzialac w prawdziwym swiecie gdzie jest wiecej stanow niz 1 i 0 i co za tym idzie trudniej to obsluzyc niz ify, case itp w programowaniu 😉

Kazdemu sie wydaje, ze tu da czujniczek taki - on mu dokladnie pokaze w jakiej odleglosci jest przeszkoda - ale juz takie rzeczy jak niedokladnosc, bezwladnosc calosci itp to pomijamy 😉

• Lubię! 1

Tyle że odpowiedni margines błędu zawarty w programie może wynagrodzić te pomyłki czujników, projekt jest ogromnym wyzwaniem dlatego zachęcam Cię do dalszych prac nad nim ;]

Nie chce nikogo obrazić ale elektronicy postrzegają wszystko w bardziej szarych barwach niż informatycy ;]

Ja to widzę dość klarownie:

4 czujki Ir kontrolujące odległość wirników od przeszkód (po jednej na każdy wirnik) np. jeśli w odległości mniejszej niż 5cm jest ściana to ERR i nie poleci a jeśli w locie pojawia się przeszkoda w promieniu 10cm to też daje jakiś efekt (nie wiem czy to ma skręcać mocą i kierunkiem silników czy jak) 2 żyra na oś x i y, jedno akce na prędkość opadania/wznoszenia i linijki kodu, pętle, warunki 😋

Myślę że analizę odlegości od przeszkody trzeba prowadzić dużo dalej niż 10 czy 5 cm - weźcie pod uwagę, że w powietrzu wyhamować robota to nie taka łatwa sprawa. Bezwładność urządzenia jest bardzo duża (podobnie jak na wodzie). Analizę odległości od obiektu należało by rozpocząć w odległości kilku metrów aby robot miał czas na zahamowanie na wstecznym ciągu oraz ustabilizowanie lotu.

Dla lepszego zrozumienia sprawy proponuję wynająć sobie łódkę na wodzie i popływać na niej "z mysleniem", co muszę zrobić, aby nie uderzyć w brzegi 🙂

Od razu okaże się, że nie da się tego tak łatwo wyhamować jak mojego Mańka ( wydając komendę stop - staje prawie w miejscu ) - podobnie w robotach poruszających się na kołach gdzie tarcie z podłożem jest duże.

Myślę że analizę odlegości od przeszkody trzeba prowadzić dużo dalej niż 10 czy 5 cm - weźcie pod uwagę, że w powietrzu wyhamować robota to nie taka łatwa sprawa. Bezwładność urządzenia jest bardzo duża (podobnie jak na wodzie). Analizę odległości od obiektu należało by rozpocząć w odległości kilku metrów aby robot miał czas na zahamowanie na wstecznym ciągu oraz ustabilizowanie lotu.

Masz po części rację, w tym przypadku jednak jest trochę inaczej ze względu na to, że jest to coś innego niż zwykły samolot, czy helikopter, ze względu na napęd w postaci czterech śmigieł. Oglądałem na necie filmiki z x-ufo w akcji, w rękach doświadczonego "pilota" potrafi on robić cuda, włącznie z zatrzymywaniem się w miejscu po jakiejś efektownej ewolucji. Ten typ napędu ma, a przynajmniej powinien posiadać bardzo duży zapas mocy, którą można wykorzystać właśnie do zatrzymania w miejscu przed jakąś przeszkodą. Inna sprawa, że nikt tak kosztowną zabawką nie będzie latał kilka centymetrów od ściany.

Ale ja o niczym innym nie mówię.

Przecież, ktoś kto steruje maszyną myslenie o rozpoczęciu manewru wyhamowywania ( np sterowanym przez RC) rozpoczyna dużo wcześniej, niż kilkadziesiąt cm od przeszkody.

Podobnie musi być w programie zaimpementowany algorytm dużo wcześniejszego reagowania na zbliżanie się do przeszkody.

I nie miałem na mysli samolotu, bo analizę należało by rozpocząć od kilkudziesięciu do kilkunastu metrów wcześniej.

Swego czasu np: analizowałem teoretycznie czujniki odległości (sonarowe) pod kątem nazwijmy to szerokości pola działania - i powiem tyle...

Wiązka widzenia czujnika rozszerza się bardzo co powoduje znaczny wpływ na nazwijmy to „szum” otoczenia.

No chyba, że zastosujemy te o bardzo wąskim polu widzenia, ale są potwornie drogie.

Np taki o widzeniu 15 stopni kosztuje około 70 funtów brytyjskich. dla tej maszyny trzeba by takich około 6 tj. 2180 PLN.

Podsumowując – chociaż mój czujnik sonarowy ma możliwość „widzenia” do ok 4 m to sensowne wyniki otrzymuję w domu do kilkudziesięciu centymentów.

Podobna sytuacja będzie w ww robocie (że może zabrankąć miejsca na tzw. bezwładność robota bo czujniki będą pokazywać błędne odczyty) no chyba, że będą robić testy w pustej hali.

Poniżej link do widma mojego sonara.

http://www.robot-electronics.co.uk/htm/srf05tech.htm

i kilka innych informacji o czujnikach

http://www.robot-electronics.co.uk/htm/sonar_faq.htm

Mam nadzieję, że pomoże to w analizie problemu i ukazaniu problemów niezbędnych do pokonania.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.