Skocz do zawartości

Stacja Pogodowa z pomiarem pyłów, temperatury, ciśnienia, wilgotności

Pomocna odpowiedź

Póki co to wersja finalna. Obudowa widoczna 3 posty wyżej 🙂

Działa od kilku miesięcy niezawodnie 🙂

W planach lekka zmiana softu - dodanie Web Servera.

Płytka z projektu jest wykorzystywana również w innych aplikacjach z esp8266.

• Lubię! 2
Dnia 11.01.2019 o 10:25, lukaszd82 napisał:

Brak dzielnika napięcia na A0 (ESP ma pomiar 0-1V, MQ135 może dać do 5 V przy 5000 ppm), jednak zakładam, że nie będę miał stężenia ponad 1000ppm w domu.
Później przetnę ścieżkę na PCB i dam dzielnik na analogu (co niestety zmniejszy dokładność pomiarów) lub zabezpieczę wejście analogowe diodą zenera.

Wyjściowa Mq-135 jest od 0V do 0,3V, dlatego musisz sobie przeskalować wyniki 😉

Imo ten czujnik nie nadaje się do wskazywania poziomu CO2, ponieważ oprócz tego jest czuły na wiele innych substancji oraz samo zanieczyszczenie powietrza (smog) wpływa na jego odczyty. Również temperatura i wilgotność powietrza ma spory wpływ na odczyty. 

Dnia 11.01.2019 o 10:25, lukaszd82 napisał:

. Gotowe oprogramowanie z wieloma wadami, w planach zmiana na własny soft i wysyłanie informacji na Cayenne IOT.

Akurat soft możesz edytować do woli, a co do Cayenne: https://www.letscontrolit.com/forum/viewtopic.php?t=3722

Powodzenia!

• Lubię! 1

MQ135 służy jako "wskaźnik" a nie miernik.

Nie jest w pełni miarodajny ale coś tam odczytać się da.

Korzystam z gotowej biblioteki i nie wnikałem w to jakie napięcie daje czujnik ale nie jest to też 0-0.3V bo przy 1400ppm mam już napięcie ok. 1V co mierzyłem.

Stąd dodałem diodę zenera jako zabezpieczenie.

Soft mogę edytować ale nie ma on póki co ważnych dla mnie w przyszłym projekcie rzeczy. Poza tym chcę przesiąść się na ESP32 a tam ESPEasy dopiero raczkuje.

20 minut temu, lukaszd82 napisał:

Poza tym chcę przesiąść się na ESP32 a tam ESPEasy dopiero raczkuje.

Więc może szybki kurs programowania z Forbota;)? 

2 godziny temu, lukaszd82 napisał:

MQ135 służy jako "wskaźnik" a nie miernik.

Nie rozumiem

2 godziny temu, lukaszd82 napisał:

ale nie jest to też 0-0.3V bo przy 1400ppm mam już napięcie ok. 1V co mierzyłem.

Sprawdzę u siebie. Mam takie 3 z różnych źródeł (każdy pokazuje różny wynik). Jak kupowałem to pamiętam, że to było napisane w specyfikacji ale przy zakupach u chińczyków to różnie bywa 😉

Dnia 20.09.2019 o 15:29, Kuba_k napisał:

Nie rozumiem

Sprawdzę u siebie. Mam takie 3 z różnych źródeł (każdy pokazuje różny wynik). Jak kupowałem to pamiętam, że to było napisane w specyfikacji ale przy zakupach u chińczyków to różnie bywa 😉

Wskaźnik - wartość traktowana jest jako informacja o "jakości" powietrza. Nie zwracam uwagi na dokładne wartości "pomiaru". Zdaję cobie sprawę z ograniczonych możliwości MQ135, ale miałem 2 takie układy i postanowiłem gdzieś je umieścić.

"Pomiar" jest traktowany jako informacja o konieczności wietrzenia w pomieszczeniu. wiadomo,. iż wysoka wartość - wietrzenie wskazane.

Dnia 20.09.2019 o 13:14, SOYER napisał:

Więc może szybki kurs programowania z Forbota;)? 

Kursy przeglądam, choć na ESP32 już w miarę możliwości trochę się bawiłem.

Teraz cały wolny czas pochłania mi nowa zabawka - drukarka 3D. Na początek były poprawki samej drukarki (Ender 3).

Mam kilka rzeczy do wydrukowania, a całość trzeba narysować w 3D, niekiedy trzeba wprowadzić w wydrukowanym prototypie poprawki i ponownie wydrukować. Na razie 1,5kg filamentu poszło. Ale dedykowane obudowy do elektroniki podrukowane, jakieś uchwyty (w tym dedykowana na telefon do auta).

Jeszcze ze 3 tygodnie tylko tym będę zajęty. A znając życie nowe tematy się pojawią 🙂

Zastanawiam się nad przebudową frezarki bo obecna waży ze 40kg. Ma to swoje zalety ale i wady. Ciężko się ją przenosi, jest mało poręczna i trudno ją złapać.  Do tego przy jej wymiarach (jakieś 60x50x50cm) ma małe pole robocze. Teraz zrobiłbym coś z jeżdżącą bramą. Takie samo pole robocze (~22x25cm), a wymiary zredukowane o około 30%.

Tak więc na nudę nie narzekam.

A przy tym dodam, że pracuję 5 dni poza domem (i po pracy po te 1-2h dziennie mam czas coś porobić), a w weekendy poświęcam 99% czasu dla rodziny.

Dnia 20.09.2019 o 12:53, lukaszd82 napisał:

ale nie jest to też 0-0.3V bo przy 1400ppm mam już napięcie ok. 1V co mierzyłem.

Mój błąd, rzeczywiście zaufałem specyfikacji z aliexpress. Natomiast max jaki da się z niego wyciągnąć to 4V

3 godziny temu, lukaszd82 napisał:

Nie rozumiem

Wskaźnik - wartość traktowana jest jako informacja o "jakości" powietrza. Nie zwracam uwagi na dokładne wartości "pomiaru". Zdaję cobie sprawę z ograniczonych możliwości MQ135, ale miałem 2 takie układy i postanowiłem gdzieś je umieścić.

"Pomiar" jest traktowany jako informacja o konieczności wietrzenia w pomieszczeniu. wiadomo,. iż wysoka wartość - wietrzenie wskazane.

Ok, teraz ogarniam. Napisane miałeś na ekranie poziom CO2, co jest niemożliwe do zmierzenia tym czujnikiem, dlatego było to mylące.

• 1 miesiąc później...
(edytowany)

Temat jest rozwojowy, właśnie przystąpiłem do pisania nowego oprogramowania dla stacji.

Opisze ją jako nowy projekt ponieważ:

1. Czujnik pyłów to już SPS30

2. LCD 4x20 zostanie zastąpiony LCD Nokia 5110

3. Całość wyników ma być przesyłana w net.

4. Jak starczy czasu i chęci to może powstanie jakaś lokalna strona WWW z prezentacją pomiarów.

Edytowano przez lukaszd82
  • Lubię! 1
  • 2 lat(a) później...
(edytowany)

Póki co to finalna wersja, tylko z powodu dużej ilości powtórzeń mam teraz gotowe płytki drukowane zamowione z chin (uniwersalne, z wieksza iloscia złącz i możliwością podpięcia w tym projekcie).

IMG_20220126_214742.jpg

Testy czyjnik SNESIRION SPS30 zatrzymał COVID....

Edytowano przez lukaszd82

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...