Skocz do zawartości

Stacja Pogodowa z pomiarem pyłów, temperatury, ciśnienia, wilgotności

lukaszd82

Pomocna odpowiedź

Póki co to wersja finalna. Obudowa widoczna 3 posty wyżej 🙂

Działa od kilku miesięcy niezawodnie 🙂

W planach lekka zmiana softu - dodanie Web Servera.

Płytka z projektu jest wykorzystywana również w innych aplikacjach z esp8266.

• Lubię! 2

Dnia 11.01.2019 o 10:25, lukaszd82 napisał:

Brak dzielnika napięcia na A0 (ESP ma pomiar 0-1V, MQ135 może dać do 5 V przy 5000 ppm), jednak zakładam, że nie będę miał stężenia ponad 1000ppm w domu.
Później przetnę ścieżkę na PCB i dam dzielnik na analogu (co niestety zmniejszy dokładność pomiarów) lub zabezpieczę wejście analogowe diodą zenera.

Wyjściowa Mq-135 jest od 0V do 0,3V, dlatego musisz sobie przeskalować wyniki 😉

Imo ten czujnik nie nadaje się do wskazywania poziomu CO2, ponieważ oprócz tego jest czuły na wiele innych substancji oraz samo zanieczyszczenie powietrza (smog) wpływa na jego odczyty. Również temperatura i wilgotność powietrza ma spory wpływ na odczyty. 

Dnia 11.01.2019 o 10:25, lukaszd82 napisał:

. Gotowe oprogramowanie z wieloma wadami, w planach zmiana na własny soft i wysyłanie informacji na Cayenne IOT.

Akurat soft możesz edytować do woli, a co do Cayenne: https://www.letscontrolit.com/forum/viewtopic.php?t=3722

Powodzenia!

• Lubię! 1

MQ135 służy jako "wskaźnik" a nie miernik.

Nie jest w pełni miarodajny ale coś tam odczytać się da.

Korzystam z gotowej biblioteki i nie wnikałem w to jakie napięcie daje czujnik ale nie jest to też 0-0.3V bo przy 1400ppm mam już napięcie ok. 1V co mierzyłem.

Stąd dodałem diodę zenera jako zabezpieczenie.

Soft mogę edytować ale nie ma on póki co ważnych dla mnie w przyszłym projekcie rzeczy. Poza tym chcę przesiąść się na ESP32 a tam ESPEasy dopiero raczkuje.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

2 godziny temu, lukaszd82 napisał:

MQ135 służy jako "wskaźnik" a nie miernik.

Nie rozumiem

2 godziny temu, lukaszd82 napisał:

ale nie jest to też 0-0.3V bo przy 1400ppm mam już napięcie ok. 1V co mierzyłem.

Sprawdzę u siebie. Mam takie 3 z różnych źródeł (każdy pokazuje różny wynik). Jak kupowałem to pamiętam, że to było napisane w specyfikacji ale przy zakupach u chińczyków to różnie bywa 😉

Dnia 20.09.2019 o 15:29, Kuba_k napisał:

Nie rozumiem

Sprawdzę u siebie. Mam takie 3 z różnych źródeł (każdy pokazuje różny wynik). Jak kupowałem to pamiętam, że to było napisane w specyfikacji ale przy zakupach u chińczyków to różnie bywa 😉

Wskaźnik - wartość traktowana jest jako informacja o "jakości" powietrza. Nie zwracam uwagi na dokładne wartości "pomiaru". Zdaję cobie sprawę z ograniczonych możliwości MQ135, ale miałem 2 takie układy i postanowiłem gdzieś je umieścić.

"Pomiar" jest traktowany jako informacja o konieczności wietrzenia w pomieszczeniu. wiadomo,. iż wysoka wartość - wietrzenie wskazane.

Dnia 20.09.2019 o 13:14, SOYER napisał:

Więc może szybki kurs programowania z Forbota;)? 

Kursy przeglądam, choć na ESP32 już w miarę możliwości trochę się bawiłem.

Teraz cały wolny czas pochłania mi nowa zabawka - drukarka 3D. Na początek były poprawki samej drukarki (Ender 3).

Mam kilka rzeczy do wydrukowania, a całość trzeba narysować w 3D, niekiedy trzeba wprowadzić w wydrukowanym prototypie poprawki i ponownie wydrukować. Na razie 1,5kg filamentu poszło. Ale dedykowane obudowy do elektroniki podrukowane, jakieś uchwyty (w tym dedykowana na telefon do auta).

Jeszcze ze 3 tygodnie tylko tym będę zajęty. A znając życie nowe tematy się pojawią 🙂

Zastanawiam się nad przebudową frezarki bo obecna waży ze 40kg. Ma to swoje zalety ale i wady. Ciężko się ją przenosi, jest mało poręczna i trudno ją złapać.  Do tego przy jej wymiarach (jakieś 60x50x50cm) ma małe pole robocze. Teraz zrobiłbym coś z jeżdżącą bramą. Takie samo pole robocze (~22x25cm), a wymiary zredukowane o około 30%.

Tak więc na nudę nie narzekam.

A przy tym dodam, że pracuję 5 dni poza domem (i po pracy po te 1-2h dziennie mam czas coś porobić), a w weekendy poświęcam 99% czasu dla rodziny.

Dnia 20.09.2019 o 12:53, lukaszd82 napisał:

ale nie jest to też 0-0.3V bo przy 1400ppm mam już napięcie ok. 1V co mierzyłem.

Mój błąd, rzeczywiście zaufałem specyfikacji z aliexpress. Natomiast max jaki da się z niego wyciągnąć to 4V

3 godziny temu, lukaszd82 napisał:

Nie rozumiem

Wskaźnik - wartość traktowana jest jako informacja o "jakości" powietrza. Nie zwracam uwagi na dokładne wartości "pomiaru". Zdaję cobie sprawę z ograniczonych możliwości MQ135, ale miałem 2 takie układy i postanowiłem gdzieś je umieścić.

"Pomiar" jest traktowany jako informacja o konieczności wietrzenia w pomieszczeniu. wiadomo,. iż wysoka wartość - wietrzenie wskazane.

Ok, teraz ogarniam. Napisane miałeś na ekranie poziom CO2, co jest niemożliwe do zmierzenia tym czujnikiem, dlatego było to mylące.

(edytowany)

Temat jest rozwojowy, właśnie przystąpiłem do pisania nowego oprogramowania dla stacji.

Opisze ją jako nowy projekt ponieważ:

1. Czujnik pyłów to już SPS30

2. LCD 4x20 zostanie zastąpiony LCD Nokia 5110

3. Całość wyników ma być przesyłana w net.

4. Jak starczy czasu i chęci to może powstanie jakaś lokalna strona WWW z prezentacją pomiarów.

Edytowano przez lukaszd82
  • Lubię! 1

(edytowany)

Póki co to finalna wersja, tylko z powodu dużej ilości powtórzeń mam teraz gotowe płytki drukowane zamowione z chin (uniwersalne, z wieksza iloscia złącz i możliwością podpięcia w tym projekcie).

IMG_20220126_214742.jpg

Testy czyjnik SNESIRION SPS30 zatrzymał COVID....

Edytowano przez lukaszd82

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.