Bayo Napisano Styczeń 23, 2019 Udostępnij Napisano Styczeń 23, 2019 (edytowany) Jest to mój pierwszy post, więc witam wszystkich miłośników malinki 🙂 Od niedawna jestem posiadaczem malinki, która bardzo mi sie spodobała, więc po przejściu przez ,,samouczek" na Forbot-cie postanowiłem zabrać się za większy projekcik, i wpadłem na pomysł zeby zrobić autko sterowane. Od razu pomyślałem o tym co mi będzie potrzebne: opony, obudowa i silniczki prądu stałego....i cisza w mózgu... Dlatego do przychodzę do was z takimi oto pytaniami: Co jeszcze będzie mi potrzebne? Jaki mechanizm będzie odpowiadał na skręt? Z średnią wiedzą na temat jezyka C, jestem w stanie stworzyć apke do sterowania? Ps Proszę o wyrozumiałość, każdy musiał kiedyś zacząć 🙂 Edytowano Styczeń 24, 2019 przez Treker Poprawiłem formatowanie. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
deshipu Styczeń 23, 2019 Udostępnij Styczeń 23, 2019 Proponuję popatrzeć na opublikowane tu na forum roboty — na pewno znajdziesz w nich dużo inspiracji! Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Styczeń 24, 2019 Udostępnij Styczeń 24, 2019 @Bayo, witam na forum 😉 Widzę, że to Twoje pierwsze kroki na Forbocie, oto najważniejsze informacje na start: Chcesz przywitać się z innymi członkami naszej społeczności? Skorzystaj z tematu powitania użytkowników. Opis najciekawszych funkcji, które ułatwiają korzystanie z forum znajdziesz w temacie instrukcja korzystania z forum - co warto wiedzieć? Poszczególne posty możesz oceniać (pozytywnie i negatywnie) za pomocą reakcji - ikona serca w prawym dolnym rogu każdej wiadomości. 10 godzin temu, Bayo napisał: Od niedawna jestem posiadaczem malinki, która bardzo mi sie spodobała, więc po przejściu przez ,,samouczek" na Forbot-cie postanowiłem zabrać się za większy projekcik, i wpadłem na pomysł zeby zrobić autko sterowane. Akurat budowa pierwszego robota na Raspberry Pi to lekkie utrudnianie sobie życia, bo do takiej prostej konstrukcji na pewno łatwiej wykorzystać Arduino. Jednak oczywiście możesz również zrobić robota na malince. Tak jak radzi kolega wyżej, najlepiej będzie, jeśli zaczniesz od sprawdzenia innych konstrukcji z RPi na pokładzie - przykład wklejam poniżej. Oprócz tego polecam sprawdzić kurs budowy robotów z Arduino, który może rozwiązać trochę Twoich wątpliwości związanych np. z napędami/skręcaniem itd. Link do kursu: Kurs budowy robotów – #1 – wstęp, spis treści Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »