Skocz do zawartości

Raspberry Pi CM3+ (4 wersje pamięci eMMC) - PREMIERA

Komentator

Pomocna odpowiedź

Raspberry Pi CM3+ (4 wersje pamięci eMMC) - PREMIERA

Końcówka roku obfitowała w premiery fundacji Raspberry Pi. Najpierw zaprezentowano nowego HATa do DVB TV, a później odświeżony model A. Dziś światowa premiera kolejnej płytki dla fanów wszystkich malinek. Zgodnie z przewidywaniami, nadszedł moment na nową wersję z serii CM.

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

Aktualizacja: pojawiła się jeszcze karta katalogowa, której nie było w momencie pisania newsa. Dokument można pobrać w tym miejscu. Doszła również informacja, że w związku z limitami zasilania wersji CM, prędkość procesora została obniżona do 1,2GHz w porównaniu do 1,4GHz z Raspberry Pi 3B+!

Cytat

moduł nadal wyposażony jest w stosunkowo małą pamięć RAM. Być może jednak właśnie tego oczekują użytkownicy wersji przemysłowych? Ciężko nam to oceniać, chociaż wydaje się to mało prawdopodobne

1GB pamięci to całkiem sporo - oczywiście zależy od zastosowania, ale do wielu to aż za dużo. Wielkość pamięci to raczej nie problem, natomiast szkoda że to stary LPDDR2 - ale chociaż low-power.

Jak chodzi o pamięć RAM napiszę tylko, że w urządzeniu przy którym pracuję jest 256MB, więc 1GB to ogromna przestrzeń.

Edytowano przez Elvis
  • Lubię! 1

Dobrze słyszeć takie głosy od osoby, która "siedzi" w bardziej profesjonalnych zastosowaniach. W wielu miejscach w Internecie widać tylko komentarze o małej ilości RAMu, ale może są to głosy od osób zajmujących się tematem tylko hobbystycznie (więc mają inne wyobrażenie o wykorzystywaniu takich układów). 

Przy okazji: cieszy fakt, że fundacja RPi podchodzi już sensownie do tematu dostępności produktów na wiele lat w przód (patrz dostępność do minimum 2026 roku) 🙂

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

4 godziny temu, Treker napisał:

Dobrze słyszeć takie głosy od osoby, która "siedzi" w bardziej profesjonalnych zastosowaniach. W wielu miejscach w Internecie widać tylko komentarze o małej ilości RAMu, ale może są to głosy od osób zajmujących się tematem tylko hobbystycznie (więc mają inne wyobrażenie o wykorzystywaniu takich układów). 

Przy okazji: cieszy fakt, że fundacja RPi podchodzi już sensownie do tematu dostępności produktów na wiele lat w przód (patrz dostępność do minimum 2026 roku) 🙂

To dla tego że dla większości nabywców malinki jest to tani odpowiedni przystawki tv.

Czego ja oczekuje od pi4? Wsparcia sprzętowego i softwarowego do zabawy z sprzętem. Takich rzeczy jak możliwości wykonania tych samych obliczeń na 'czystym' CPU, CPU z włączoną jednostką zmiennoprzecinkową czy na GPU słowem wsparcia w tym żeby malinka stała się skutecznym narzędziem do nauki tego jak komputer dział na najniższym swoim poziomie. Chciałbym wsparcia do eksperymentowania z DSP (więc i sprzętowego modułu) Miło było by żeby Malinka oficjalnie wspierała ARM trustedzone, oczywiście ponownie po to żeby hobbisci mogli zajrzeć w ten jakże ciekawy świat. Jakaś prosty akcelerator sieci neuronowych też byłby fajny, ponownie po to żeby zainteresowani mogli zobaczyć jak to działa.

Najważniejsze malinka musi być samowystarczalna, tak żeby do tych wszystkich eksperymentów nie był wymagany zewnętrzny komputer.

Tak wiem że moje marzenia to mrzonka, no ale marzenia są od tego żeby marzyć.

• Lubię! 1

@zook, dzięki za podzieleniem się swoimi pomysłami. Ciekawe podejście, bo sporo osób wypowiadając się na te tematy od razu rzuca hasła typu "więcej RAMu, gigabit Ethernet, SATA, lepsze HDMI" itd. Ty byś nie oczekiwał takich zmian sprzętowych?

16 minut temu, ethanak napisał:

NOOBS nie jest systemem operacyjnym

@ethanak, też jestem tego zdanie, ale widocznie w fundacji mają inne podejście, bo taka informacja była rozsyłana przez samo RPi. Usunąłem jednak ten fragment, aby nie robić zamieszania. Może mieli na myśli te systemy operacyjne, która są dostępne w danej wersji NOOBSa(?) - ciężko teraz stwierdzić. Podziel się przy okazji Twoją opinią - czego oczekiwałbyś od kolejnej wersji Raspberry Pi?

@Treker nie, więcej ramu i inne bajery to bezużyteczny gadżety moim zdaniem. Pi powinno mieć co najmniej takie parametry żeby dało się podpiąć do tego myszkę, klawiaturę i monitor. Uruchomić jakieś względnie proste ide I zaprogramować coś na pi. Wszystko ponad to, to miły ale w gruncie rzeczy zbędny bajer. A za zaoszczędzone pieniążki można dołożyć jakieś fajne coprocesory dzięki którym można się czegoś fajnego nauczyć.

Moim zdaniem dzienna rzecz zrobiła się z pi, ludzie zaczęli postrzegać go jako tania alternatywę dla przystawek tv, NAS czy innych takich a przecież miał być to komputer edukacyjny.

20 minut temu, zook napisał:

Pi powinno mieć co najmniej takie parametry żeby dało się podpiąć do tego myszkę, klawiaturę i monitor. Uruchomić jakieś względnie proste ide I zaprogramować coś na pi.

To znaczy jakie parametry? Odpowiedź uzasadnij

@ethanak Zalerzy co szacowna fundacja wrzuci do systemu. Mi osobiście zero w wystarcza, port HDMI do monitora, jeden port USB, myszka w trybie tekstowym nie jest potrzebna. 

Rozumiem jednak że większość ludzi czuje potrzebę posiadania okienek, tu myślę że 1GB jest jak najbardziej ok przydało by się tylko żeby była to troszkę szybsza pamięć.

1 minutę temu, zook napisał:

myszka w trybie tekstowym nie jest potrzebna.  

A kto Ci takich bzdur naopowiadał?

Większość aplikacji na ncurses ma wbudowaną obsługę myszki (choćby mc). Na konsoli możesz sobie wygodnie myszką zaznaczać i kopiować/wklejać tekst. Naprawdę uważasz, że to niepotrzebne?

6 minut temu, zook napisał:

Mi osobiście zero w wystarcza (...) myszka w trybie tekstowym nie jest potrzebna. 

Mi nie jest potrzebna, zresztą przez większość czasu i tak korzystam z pi przez SSH.

6 minut temu, zook napisał:

Owszem zdarza mi się odpalać SSH na telefonie lub tablecie.

I to ma być wyznacznik wszystkiego co jest potrzebne?

Mi się zdarza odpalić ssh na pececie...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.