Skocz do zawartości

Przenoszenie projektu, bibliotek arduino

SOYER

Pomocna odpowiedź

Hej, mam taki problem, na starym lapku mam zapisane kilka starych szkiców dla arduino, wiadomo na tym lapku siedzą też biblioteki do tych szkiców. Jednak stary laptop pewnie niedługo wyzionie ducha i chciałbym te szkice wraz z odpowiednimi bibliotekami przenieść na nowego lapka gdzie już mam zainstalowane arduino IDE  i na którym cały czas pracuję. 

Wiadomo, że jak poprzenoszę  całe foldery ze wszystkimi bibliotekami naraz to narobię bałaganu, niektóre się zdublują na nowym lapku itd...

Kiedy szkice ze starego próbuję skompliować na nowym lapku to wywala mi brak jakiś tamm konkretnych bibliotek, teraz pytanie jak sprawdzić na starym lapku które to dokładnie biblioteki, ich lokalizację...

Ja widzę to tak, próba kompilacji szkicu na nowym, wywala mi brak powiedzmy biblioteki jakaś.h to uruchamiam szkic na starym i JAKOŚ(??) sprawdzam która to biblioteka(bo rózne mogą mieć ten sam zapis #include (np.<timers.h>), gdzie się znajduje i pojedynczo przenoszę je na nowego lapka...

Pytanie jak je jednoznacznie zidentyfikować? Da się?

Edytowano przez SOYER

biblioteki siedzą w Arduino/libraries (katalog Arduino chyba znajdziesz). poza tym bibliotekę możesz wrzucić do katalogu ze szkicem - wtedy nie będzie już szukać dalej i możesz mieć kilka takich samych.

• Lubię! 1

W preferencjach Arduino IDE włącz (PLIK-PREFERENCJE) pokazywanie szczegółów i ostrzeżeni kompilatora. Po kompilacji przeanalizuj otrzymany wynik - znajdziesz tam informacje, których szukasz.

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1

(edytowany)

wiem gdzie siedzą biblioteki, ale mam kupę bibliotek tam siedzących, jak je sciągałem żeby posprawdzać... teraz mam kilka do np I2C, lcd itd, a nie pamiętam które wtedy do czego użyłem....

@Belferek dokładnie o to mi chodziło. DZIĘKUJĘ....:-))

12 minut temu, ethanak napisał:

poza tym bibliotekę możesz wrzucić do katalogu ze szkicem 

da się to zrobić automatycznie? Tzn. chcę zapisać jakiś szkic w nowym folderze i chcę by zapisał tam też wszystkie pliki bibliotek użytych w szkicu...?

Edytowano przez SOYER

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

4 godziny temu, ethanak napisał:

biblioteki siedzą w Arduino/libraries (katalog Arduino chyba znajdziesz).

To nie jest jedyna opcja. Nie wiem już czy to zależy od wersji IDE lub jakiś ustawień (temat do sprawdzenia), ale u mnie siedzą np. w Dokumentach razem ze szkicami:

C:\Users\Damian\Documents\Arduino\libraries

czyli dokładnie tam gdzie napisałem 🙂

katalog Arduino w windowsie siedzi w dokumentach, w linuksie w home, maka nie mam to nie sprawdzę...

(znaczy domyślnie, bo to można zmienić)

• Lubię! 1

53 minuty temu, ethanak napisał:

czyli dokładnie tam gdzie napisałem 🙂

katalog Arduino w windowsie siedzi w dokumentach, w linuksie w home, maka nie mam to nie sprawdzę...

Jest jeszcze taka lokalizacja i myślałem, że o niej piszesz:

C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries

U mnie kompilator wskazuje jeszcze inną lokalizację:

Użycie biblioteki SPI w wersji 1.0 z folderu: C:\Users\xxxxx\AppData\Local\Arduino15\packages\esp8266\hardware\esp8266\2.5.0-beta3\libraries\SPI

(edytowany)

Dzięki za wszelkie rady, biblioteki poprzenoszone, projekty się kompilują na nowym kompie to i działać też chyba będą...:-) 

Pojawił się problem tej natury, że IDE na nowym wywalało błąd variable or field 'jakistam' declared void... czego na starym kompie nie było i kompilowało sie bezproblemowo, okazalo się, że należało przenieść wszystki #include na samą górę szkicu i kompilowało już ok na nowym....

Nie wiem czemu, czy inna wersja IDE? Przecież one się chyba na bieżąco aktualizują....

Edytowano przez SOYER

Opcją, z automatyczną aktualizacją i IDE i bibliotek systemowych jest użycie IDE online [Arduino Web Editor] https://create.arduino.cc . Dodatkowo odpada problem z przenoszeniem projektów na nowy komputer, czy archiwizacją, a swoje projekty mamy dostępne z dowolnego miejsca na świecie - pod warunkiem, że mamy dostęp do sieci. No i to jest wada takiego rozwiązania - jeżeli nie chcesz być zależny od sieci i od czyjegoś serwera, to zostaje tradycyjne rozwiązanie.

Edytowano przez narbej

23 godziny temu, narbej napisał:

Dodatkowo odpada problem z przenoszeniem projektów na nowy komputer, czy archiwizacją, a swoje projekty mamy dostępne z dowolnego miejsca na świecie - pod warunkiem, że mamy dostęp do sieci.

I pod warunkiem, że Arduino za tydzień nie uzna, że zamyka ten projekt edytora w chmurze 😉 Jakoś jestem trochę sceptycznie nastawiony do tego typu rozwiązań.

• Lubię! 1

1 godzinę temu, Treker napisał:

I pod warunkiem, że Arduino za tydzień nie uzna, że zamyka ten projekt edytora w chmurze 😉

Przecież napisałem o wadach takiego rozwiązania, czyż nie. Może nie napisałem wprost o zniknięciu chmury, ale o uzależnieniu.

EDIT

No i nie zależnie, czy swoje szkice trzymamy na swoim kompie czy gdzieś w chmurze [np github ...] to warto mieć niezależną kopię. A szczególnie gdy nie jest to prosty szkic czy ćwiczenie, ale cały projekt smart house czy jakiś inny nietrywialny, a ewentualnie dodatkowo nie chcemy go upublicznić.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.