Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, temat ma na celu obgadanie poniższego projektu. Co można do niego dodać, co zrobić, co zmienić. Najlepsze propozycje zostaną zaadaptowane do robota, a następnie opisane na forum. W pewnym sensie to wy tworzycie tego robota 😉.

Przejdźmy do rzeczy.

Co robot ma obecnie?

-Podwozie z napędem z przerobionych serwomechanizmów (5010)

-Dekoder DTMF podłączony do krótkofalówki PMR (także średni zasięg 5km)

-Zasilanie 4xAA (silniki) + 4xAAA (elektronika

Co należy zrobić?

-Procesor - generalnie AVR, jaki procesor i dlaczego (Attiny 2313, Atmega8,16,64)

-Mostek - dlaczego taki układ a nie inny wymagany prąd raczej 2A na jeden silnik (serwa potrafią mocno ciągnąć, zwłaszcza na tak małych zębatkach z gąsienicami)

- Czujniki - radar z sharpem, czy może dwa sharpy obok siebie, (może styczniki) propozycje dlaczego tak a nie inaczej.

Przesyłaniem obrazu zajmie się uszkodzony Sony Ericsson k610 (video rozmowa - można się wtedy pochwalić globalnym zasięgiem 😉) Będzie on pracował równolegle z krótkofalówką, żeby nie generować dodatkowych kosztów.

Generalnie ma być to pojazd pół automatyczny, z opcją wyjeżdżania z labiryntu.

No i wszystkie inne wasze propozycje.

Nazwa robota, też pozostaje dla was 😉

Pozdrawiam.

ps. Pojazd jak na razie powstawał w 2 dni przy pomocy mojej dziewczyny której bardzo dziękuje za cierpliwość ;)/

Dodam jeszcze że pojazd miał już szereg zmian konstrukcyjnych. Od zmiany kół na gąsienice, poprzez 3 zmiany silników itp.itd, ostatecznie zostały serwomechanizmy.

Do listy podziękowań na razie trafiają:

-Kumpel Bartek (za łańcuch rowerowy i pomoc przy wierceniu)

[ Dodano: 26 Lis 09 10:40 ]

Pomysł na łańcuch wziął się z

Trochę zerowe zainteresowanie tematem, mam nadzieje że to przez zawody, na których niestety mnie nie ma. W zamian dodaję film omawianej konstrukcji. Żeby nie było że nie jeździ 😉

Na razie jeździ na jednym l293d, i słabych bateriach - na akumulatorach mostek się pali...

Przy projektowaniu płytki zostawię dużo wyjść procka, ale mostki muszę zrobić już teraz. Co radzicie?

Komentarz dodany przez: Nawyk

Nie chcę spamować postami bo lekki offtop...ale za muzykę aż dam piwo 🙂

[ Dodano: 29 Lis 09 12:07 ]

Jeszcze jeden film tym razem bez muzyki, ale słychać samego robota 😉.

• Lubię! 1
prąd raczej 2A na jeden silnik
Na razie jeździ na jednym l293d, i słabych bateriach - na akumulatorach mostek się pali...

Jeśli trzeba zacząć od mostka, to chyba dobrym krokiem byłaby zmiana na L298N.

• Pomogłeś! 1
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Strasznie drogi jest l298n w moim elektronicznym 25PLN, ale tam nawet l293d jest drogi bo 10pln . Może zbudować własny mostek, tylko do dwóch kierunków bez hamowania silnikami? Mam też mały zapas l293d, jak połączyć jeden żeby wyciągnąć z niego maximum? - nie ma sterowania pwm, i raczej nie będzie.

[ Dodano: 29 Lis 09 04:46 ]

A może tak oryginalna elektronika serwa? Problem w tym że nie chce używać PWM, jednak jak wiadomo jest ona najoptymalniejsza dla tego silnika.

Witam!

Pozdrawiam konstruktora gąsienic. W moim pojeździe wykorzystałem również gąsienice i również zastosowałem łańcuchy rowerowe. Aby sprawdzić czy gąsienice nie spadają przy gwałtownych ruchach, szarpnięciach, zawracaniu, zbudowałem układ opisany tutaj https://www.forbot.pl/forum/search.htm/authors/Marekk,0

Układ wytrzymuje obciążenie ponad 5A na każdy silnik (od wycieraczek poloneza). Możesz wykorzystać tylko mostki H z tego układu. W moim przypadku gwałtowne ruchy joistickiem na początku doprowadzały do spadania gąsienic. Obecnie są one naciągane przez silne sprężyny, co powoduje, że nie spadają na nierównościach podwozie jest stabilniejsze.

Witam!

W mostku H zastosowałem IRFZ44 2 sztuki, IRF4905 2 sztuki oraz BC537 2 sztuki. Diody BYP401/100, moga być dowolne 1A/100V. Rozwiązanie nie będzie tańsze, jednak wybrałem je, ponieważ zapewnia sterowanie prądem powyżej 5A. Do 5A tranzystory radiatorów nie wymagają. W przypadku zwarcia palą się jeden lub dwa tranzystory nie cały mostek.

• Pomogłeś! 1

Po przyjrzeniu się elektronice serwa stwierdziłem że posiada ona własny mostek H (!) cały czas próbuję dojść co jest co. Na razie wygląda to tak:

Są dwa tranzystory 772P i dwa 882P. Obydwa na 40V, 3A, 10W, i 80MHz.

Było by to coś "przełomowego" bo jak na razie widziałem opisy o przerobieniu serwa z wykorzystaniem sterowania PWM (wywalamy potencjometr), ale przerobieniu elektroniki na sam mostek H jeszcze nie 😉. Nie wszystkie modele sg5010 posiadają zewnętrzny mostek w postaci 6 tranzystorów smd - tylko te ze scalakiem w wersji SMD. Wersja DIL prawdopodobnie ma mostek w sobie.

co wy na to?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...