Skocz do zawartości

Sterownik oświetlenia DIY

Masterpc96

Pomocna odpowiedź

3 minuty temu, JacekKWT napisał:

oczywiście hasło do twojego VPN jest nie do złamania?

Akurat stosuję klucze, które są bezpieczniejsze niż hasła. 😉

4 minuty temu, JacekKWT napisał:

Istotą inteligentnego domu jest by ułatwić życie, by nie musieć latać po piętrach by wyłączyć żelazko

A jak to się ma do tego, że będąc na drugim końcu świata jednym tapnięciem wpinasz telefon do VPNa i drugim gasisz światło w łazience? Będąc w domu, w swoim WiFi, w telefonie VPNa właczać nie musisz. Gdzie tu latanie po piętrach?

Przed chwilą, SOYER napisał:

Ciekawe czy też się tak zastanawiacie nad poziomem zabezpieczeń radiowej transmisji z pilotów do bram lub samochodów. Przecież do niedawna piloty zmiennokodowe to był szczyt techniki. 

A owszem. 🙂

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

1 minutę temu, SOYER napisał:

Jaka więc odpowiedź na ten problem?? 

Ze swojej strony powiem jedynie, że jestem świadomy problemu i jeśli ktokolwiek z większą wiedzą ma jakieś wskazówki, to chętnie się z nimi zapoznam.

2 minuty temu, roger_z napisał:

Akurat stosuję klucze, które są bezpieczniejsze niż hasła. 😉

A jak to się ma do tego, że będąc na drugim końcu świata jednym tapnięciem wpinasz telefon do VPNa i drugim gasisz światło w łazience? Będąc w domu, w swoim WiFi, w telefonie VPNa właczać nie musisz. Gdzie tu latanie po piętrach?

Smartfony mają tą fajną cechę, że wiele rzeczy idzie włączyć i wyłączyć, sprawy bardziej drażliwe wysyłam (po mqtt) na prywatną stronę www .

Tak z ciekawości zapraszam do prób włamania (poważnie)  adres brokera jest publiczny , dla ułatwienia - okap w kuchni włączam komendą SW0=ON   😉  

1 godzinę temu, ethanak napisał:

Wręcz zaje...ste rozwiązanie do sterowania np. piekarnikiem 😉

BTW czy jesteś na 100% pewien, że hivemq nie jest (i nigdy nie będzie) przejęty przez Googla (który uwielbia zbierać dane typu o której idziesz spać) i nigdy nie będzie zhackowany?

Nigdy nie wiadomo na co Google zapoluje 🙂  Czy zostanie zhakowany? - pytanie co ja jako haker mógłbym zyskać dowiadując się jaką masz wilgotność w sypialni  😉  Tak jak pisałem wyżej, chcesz większego bezpieczeństwa i dużego systemu - wydajesz kasę i kupujesz malinę, ale jeśli chcesz po prostu sterować lampką przez internet dajesz Wemosa lub jakieś esp8266 za parenaście zł  i to wszystko. W esp8266 zmiana brokera z hivemq na malinę to kwestia zmiany tylko jednej linijki kodu , zdolny programista na pewno poradzi sobie z połączeniem obu technologii. Przypominam, że ta dyskusja zaczęła się od stałego IP , dla początkującego programisty / elektronika na pewno dużo prostsze, bezpieczniejsze (i tańsze) będzie skorzystanie z hivemq niż otwieranie swojej sieci na świat i zabawa NO_IP  by dostać się do ESP . A malinę zostawić sobie na później , gdy system "spoważnieje"  🙂 Hivemq na swojej stronie nie obiecuje 100% bezawaryjności, malinę mam rok i miałem 2 awarie karty SD , cóż ... rozważam , gdy mój system się rozrośnie , zrezygnowanie z maliny i postawienie Mosquitto na jakimś starym notebooku - to tylko kilka Watt więcej niż malina.

Nie usuwaj kontekstu z cytatów - stwierdzenie o sterowaniu piekarnikiem odnosiło się do półgodzinnych awarii hivemq a nie do bezpieczeństwa danych.

A co do wilgotności... nie wiem, ale patrząc na wykres temperatury w domu z ostatnich paru godzin mogę stwierdzić, o której żona przyszła do domu czy wyszła z domu i czy gotuje obiad... a kwestia obecności/nieobecności domowników w stałych godzinach to bardzo duże ułatwienie dla różnego rodzaju amatorów cudzej własności. A wyobraż sobie ofertę hurtową takich informacji wystawioną gdzieś w darknecie... można nieźle zarobić.

Cóż - Twoje małpy, Twój cyrk.

3 minuty temu, ethanak napisał:

Nie usuwaj kontekstu z cytatów - stwierdzenie o sterowaniu piekarnikiem odnosiło się do półgodzinnych awarii hivemq a nie do bezpieczeństwa danych.

A co do wilgotności... nie wiem, ale patrząc na wykres temperatury w domu z ostatnich paru godzin mogę stwierdzić, o której żona przyszła do domu czy wyszła z domu i czy gotuje obiad... a kwestia obecności/nieobecności domowników w stałych godzinach to bardzo duże ułatwienie dla różnego rodzaju amatorów cudzej własności. A wyobraż sobie ofertę hurtową takich informacji wystawioną gdzieś w darknecie... można nieźle zarobić.

Cóż - Twoje małpy, Twój cyrk.

Dobre 😁 Na prawdę , nie pomyślałem w ten sposób 😆 Może dla mojej żony bardziej motywująca będzie świadomość, że pół świata ją obserwuje 🤣 a i ja będę "spokojniejszy" 🤣🤣🤣