Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Mógłby mi ktoś powiedzieć czy ten kod (że tak powiem) jest poprawny (?):

$regfile = "m8def.dat"
$crystal = 1000000

Config Rc5 = Portb.0
Enable Interrupts
Dim Adress As Byte
Dim Command As Byte

Do
Getrc5(adress , Command)
If Command < 64 Then
Portd.7 = 1
End If
Loop                                              

End

no tak tylko ze jest mały problem mam 2 rzeczy:

-pilot od samsunga (monitor)

-odbiornik IRD wyjętą z odtwarzacza toshiba

i jakos to tak nie chce współgrać...

gdzieś czytałem że piloty od samsunga korzystają z RC5...

Żeby opanować RC5, najlepiej jest mieć zestaw do testowania z wyświetlaczem LCD. Wtedy piszemy program tak, by wyświetlał "Adress" i "Command" pilota na LCD, a potem odwołujemy się bezpośrednio do określonego adress i command konkretnego naciśniętego przycisku. Program jest bez sensu, bo gdy się naciśnie przycisk którzy będzie mia command z zakresu poniżej 64, to ustawi na Portd.7 jedynkę. Nie skonfigurowałeś wejść/wyjść. To ważne. Powiedz jaki chcesz otrzymać efekt.

a wiec mam dość duże ambicje bo nie na darmo wydalem kase na programator itp

a efekt końcowy to jak najmniejsze autko na pilota....

P.S. żeby oblookać czy pilot jest w standardzie RC5 muszę go rozkręcić...(?)

Witam

Tak napisany program zmusi procesor do reagowania na kod rc5 jeśli command wynosi od 01 do 63 .Musisz zrobić command =64 wtedy będzie reagował tylko na command 64.

Ewentualnie, jeśli chciałbyś 'zobaczyć' co masz na wyjściu tsopa, to zrób sobie analizator stanów logicznych, słowo-klucz#2: scanalogic.

Masz rację, mówiąc tsopa miałem na myśli 'odbiornik ir modulowanego sygnału', czy jak to tam się profesjonalnie nazywa. W każdym bądź razie może podpiąć się tym analizatorem pod wyjście tego odbiornika i sobie zobaczyć, co się dzieje. W ogóle to polecam go wszystkim, takie projekty zasługują na rozpowszechnianie.

Żeby opanować RC5, najlepiej jest mieć zestaw do testowania z wyświetlaczem LCD. Wtedy piszemy program tak, by wyświetlał "Adress" i "Command" pilota na LCD, a potem odwołujemy się bezpośrednio do określonego adress i command konkretnego naciśniętego przycisku.

I według mnie to jest najlepsza opcja do nauki obsługi RC5, kuczus ma 100% racji, taki wyświetlacz kosztuje 15zł a oddaje nieocenione usługi przy nauce programowania i w dodatku jego obsługa w BASCOMIE jest dziecinnie prosta.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...