Brawler Napisano Kwiecień 11, 2019 Udostępnij Napisano Kwiecień 11, 2019 Czy mógł by ktoś wysłać jakiś schemat fritzing z awaryjnym zasilaniem arduino z jakiejś bateri lub akumulatora (normalnie zasilany będzie z zasilacza dc 12v) kiedy mam prosty zamek na serwo i nie chciał bym braku dostępu w czasie braku prądu?.
slon Kwiecień 11, 2019 Udostępnij Kwiecień 11, 2019 tutaj jest proste zasilanie awaryjne. Zastosuj przekaźnik 12v i będzie ok 1
Brawler Kwiecień 12, 2019 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 12, 2019 (edytowany) No całkiem ok ale są jeszcze jakieś alternatywy Edytowano Kwiecień 12, 2019 przez Brawler
Gieneq Kwiecień 12, 2019 Udostępnij Kwiecień 12, 2019 Artduino UNO w swojej budowie ma coś co pozwala przełączać źródło zasilania - budowa bardzo prosta: dzielnik napięcia + komparator sterujący tranzystorem. Możesz w ten sposób sprawdzać czy z jednego źródła nie zanikło napięcie i w razie potrzeby przełączyć się na drugie. Schemat 1
Brawler Kwiecień 12, 2019 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 12, 2019 Czyli gdzie w takim przypadku podłączyć zasilacz a gdzie akumulator? Zasilacz przez USB a akumulator przez DC? I jeszcze czy jest opcja podłączenia 2 źródeł przez DC?
Gieneq Kwiecień 12, 2019 Udostępnij Kwiecień 12, 2019 Dla testu podłącz sobie Arduino przez USB i zasilacz 9-12V (Pewnie 7V też się nada). Zobacz czy jak odłączyć zasilacz to czy po USB dalej będzie działać i program się nie zresetuje - nie powinien. 18 minut temu, Brawler napisał: Zasilacz przez USB a akumulator przez DC? No właśnie nie. Tam jest komparator który przełączy się jeżeli połowa napięcia Vin (dzielnik 10k/10k) spadnie poniżej referencyjnego 3V3. Czyli jeżeli zasilasz coś z Vin to na pewno nie będzie nic szło z USB i wtedy wszystko działa odwrotnie. Musiałbyś mieć backup na USB a zasilać normalnie z Vin - myślę że tak też jest ok. Do sieci wpinasz się zasilaczem, który zasila Arduino i ładowarkę pojedynczego ogniwa. Na wyjście daj przetwornicę step-up 5V. Jak padnie sieć, to przestanie być łądowany akumulator i całość przełączy się na zasilanie z USB zasilanego przez przetwornicę z nałądowanego akumulatora. PS: Ale jak popatrzysz na schemat to jest tam wolna połówka scalonego podwójnego komparatora. Możesz to jakoś wykorzystać. 1
slon Kwiecień 12, 2019 Udostępnij Kwiecień 12, 2019 @Gieneq "Dla testu podłącz sobie Arduino przez USB i zasilacz 9-12V (Pewnie 7V też się nada). Zobacz czy jak odłączyć zasilacz to czy po USB dalej będzie działać i program się nie zresetuje - nie powinien" kiedyś sam taki test robiłem z arduino uno do którego podłączony był wyświetlacz i kilka czujników restet był za każdym razem jak odłączałem aku. 1
daniel89 Kwiecień 12, 2019 Udostępnij Kwiecień 12, 2019 (edytowany) Wystarczy na chwilę by zasilanie znikło i już jest reset. Jak nie chcesz resetu to musisz dać UPS lub przez kondensator większej mocy zasilać by tą zwłąkę czasową na przełączenie wyłapać i zmienić zasilanie sterując przekaźnikiem. Edytowano Kwiecień 12, 2019 przez daniel89 1 1
Brawler Kwiecień 12, 2019 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 12, 2019 Ja bym wybrał opcje z ups-em ale jaki wybrać lub zrobić.
Gieneq Kwiecień 12, 2019 Udostępnij Kwiecień 12, 2019 Przypomniało mi się, że można to zrobić chyba prościej. Są takie moduł ładowarek do w ogniwa, gdzie są osobne wyprowadzenia na baterię i na wyjście zasilania. Tylko w opisie jest, że układ w pierwszej kolejności podaje napięcie z baterii, a dopiero potem z wejścia USB ładowarki. 1
ethanak Kwiecień 12, 2019 Udostępnij Kwiecień 12, 2019 owszem można - stosuję coś takiego, ale na wyjściu mam 3.7V, a to chyba nie wystarczy? no, ale resetów po odłączeniu zasilania nie stwierdziłem
slon Kwiecień 12, 2019 Udostępnij Kwiecień 12, 2019 @Brawler zobacz tutaj na samym dole modyfikację biedronkowej latarki :) czyli to o czym pisze @Gieneq i @ethanak możesz nawet ustawić przetwornice na 7,5V i podać na gniazdo DC i masz odpowiedź na pytanie " czy jest opcja podłączenia 2 źródeł przez DC?" 1
ethanak Kwiecień 12, 2019 Udostępnij Kwiecień 12, 2019 mogę ustawić przetwornicę, ale w życiu nie wyjmę z niej prądu potrzebnego do uruchomienia elektromagnesu zamka. z modułu możesz pociągnąć koło ampera, elektromagnes musiałby ciągnąć jakieś 200mA - a to chyba mało realne?
slon Kwiecień 12, 2019 Udostępnij Kwiecień 12, 2019 Wszystko się zgada ale autor napisał w pierwszym poście "mam prosty zamek na serwo " ja to rozumiem tak , że serwo popycha zasuwę/trzpień a z taką konstrukcją (nie wnikając jak to by było połączone) to jest realne. O elektromagnesie nikt wcześniej nie pisał.
Brawler Kwiecień 12, 2019 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 12, 2019 Czekajcie ... bo się już trochę pogubiłem(dopiero zacząłem zabawę z elektroniką). Możecie jakiś najprostszy schemat wysłać.
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »