Skocz do zawartości

Awaryjne zasilanie arduino

Brawler

Pomocna odpowiedź

Artduino UNO w swojej budowie ma coś co pozwala przełączać źródło zasilania - budowa bardzo prosta: dzielnik napięcia + komparator sterujący tranzystorem. Możesz w ten sposób sprawdzać czy z jednego źródła nie zanikło napięcie i w razie potrzeby przełączyć się na drugie.

Schemat

• Pomogłeś! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Dla testu podłącz sobie Arduino przez USB i zasilacz 9-12V (Pewnie 7V też się nada). Zobacz czy jak odłączyć zasilacz to czy po USB dalej będzie działać i program się nie zresetuje - nie powinien.

18 minut temu, Brawler napisał:

Zasilacz przez USB a akumulator przez DC?

No właśnie nie.

Tam jest komparator który przełączy się jeżeli połowa napięcia Vin (dzielnik 10k/10k) spadnie poniżej referencyjnego 3V3. Czyli jeżeli zasilasz coś z Vin to na pewno nie będzie nic szło z USB i wtedy wszystko działa odwrotnie.

Musiałbyś mieć backup na USB a zasilać normalnie z Vin - myślę że tak też jest ok.

Do sieci wpinasz się zasilaczem, który zasila Arduino i ładowarkę pojedynczego ogniwa. Na wyjście daj przetwornicę step-up 5V. Jak padnie sieć, to przestanie być łądowany akumulator i całość przełączy się na zasilanie z USB zasilanego przez przetwornicę z nałądowanego akumulatora.

PS: Ale jak popatrzysz na schemat to jest tam wolna połówka scalonego podwójnego komparatora. Możesz to jakoś wykorzystać. 😉

• Pomogłeś! 1

@Gieneq "Dla testu podłącz sobie Arduino przez USB i zasilacz 9-12V (Pewnie 7V też się nada). Zobacz czy jak odłączyć zasilacz to czy po USB dalej będzie działać i program się nie zresetuje - nie powinien"

kiedyś sam taki test robiłem z  arduino uno do którego podłączony był wyświetlacz i kilka czujników restet był za każdym razem jak odłączałem aku.

• Lubię! 1

Wystarczy na chwilę by zasilanie znikło i już jest reset. Jak nie chcesz resetu to musisz dać UPS lub przez kondensator większej mocy zasilać by tą zwłąkę czasową na przełączenie wyłapać i zmienić zasilanie sterując przekaźnikiem.

Edytowano przez daniel89
  • Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1

Przypomniało mi się, że można to zrobić chyba prościej. Są takie moduł ładowarek do w ogniwa, gdzie są osobne wyprowadzenia na baterię i na wyjście zasilania. Tylko w opisie jest, że układ w pierwszej kolejności podaje napięcie z baterii, a dopiero potem z wejścia USB ładowarki.

• Lubię! 1

mogę ustawić przetwornicę, ale w  życiu nie wyjmę z niej prądu potrzebnego do uruchomienia elektromagnesu zamka.

z modułu możesz pociągnąć koło ampera, elektromagnes musiałby ciągnąć jakieś 200mA - a to chyba mało realne?

Wszystko się zgada ale autor napisał w pierwszym poście "mam prosty zamek na serwo " ja to rozumiem tak , że serwo popycha zasuwę/trzpień a z taką konstrukcją (nie wnikając jak to by było połączone) to jest realne. O elektromagnesie nikt wcześniej nie pisał.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.