Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

• 1 miesiąc później...
  • 3 miesiące później...

Witam, mam pytanie, czy do poprawnego działania kierownicy potrzebne jest oryginalne arduino, czy może być taka kopia jak z tego linku? https://allegro.pl/oferta/klon-arduino-leonardo-r3-atmel-atmega32u4-avr-usb-8115849329?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

• 2 tygodnie później...

Z własnego przykładu wiem ze lepiej użyć BTS7960, albo o podobnych parametrach, używałem L298N i niby ten FF działał, ale to nie było to co powinno. Nie było efektu od 0 tylko od jakiegoś momentu do jakiegoś momentu. Kierownica nie miała siły wrócić do 0 stopni. Na tą chwilę przerwałem zabawę z kierownicą, ale mam zamiar wrócić i pierwsze co kupie to właśnie BTS7960.

• Lubię! 1
Dnia 19.01.2020 o 16:48, Karat1224 napisał:

A czy w tym projekcie można użyć silnika krokowego zamiast zwykłego, realizując funkcję FFB ?

Chyba nie, wszystkie projekty jakie widziałem opierały się o zwykły silnik. Ja używałem oryginalnego ze starej kierownicy z FFB i dawał rade. Przekładnia też była oryginalna, tylko elektronika zmieniona jak w tym projekcie i to chyba najlepsze rozwiązanie. Nie trzeba się bawić z przekładnią czy mocowaniem silnika i całej reszty.

Wybrałeś dobry port i płytkę w Xloader? Też miałem z tym problemy, z tego co pamiętam to chyba po wciśnięciu reset na płytce Arduino trzeba w programie szybko zmienić port na inny który się pojawi. Własnie miałem problemy z resetem i portem ale nie pamiętam dokładnie. Może coś ze sterownikami? 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...