Skocz do zawartości

Robotic Tournament

Pomocna odpowiedź

Mam pytanie. Gdzie znajduje się artykuł 8 regulaminu konkurencji Line Follower ❓

Pytam, ponieważ w PDF`ie, którego ściągnąłem brak jest tego artykułu. 😥

Już odpowiadam:

Skanowanie czujnikami terenu przez pierwsze 5s nie jest zabronione jeśli robot nie przekroczy w tym czasie wymiarów 10cm x 10cm

Tak jeden robot może startować w kilku konkurencjach jeśli jego budowa na to pozwala i spełnia wymagania zawarte w regulaminach.

W regulaminie LF jest przesunięcie w numeracji tzn. art9 to tak naprawde art8. Jestem teraz chory ale juz to mam poprawione, i inne ciekawostki dorzucone. Po niedzieli będzie na stronce poprawiony regulamin.

Zostało wprowadzone ograniczenie wysokości robota do 40cm ze względu na specyfikacje bramki pomiarowej. To również pojawi sie w regulaminie.

Formularz rejestracyjny będzie dostępny niebawem, z racji że ostatni tydzien spędziłem bez dostępu do internetu i komputera bo w górach byłem ale teraz to poprawie. Bardzo przepraszam za opóźnienia.

• Lubię! 1
  • 3 tygodnie później...

Coś się dzieje niedobrego ze stroną "Zarejestrowani" pod Firefoxem:

[ Dodano: 12 Lut 10 11:31 ]

Poza tym zarejestrowałem robota 6h temu a jeszcze się na tej stronie nie pojawił.

Zajmuje się ktoś wogóle ta stroną? Bo od zgłoszenia minęło już ponad 30h.

Mam pytanie odnośnie regulaminu LF. W samym regulaminie nie jest nic powiedziane, że robot musi jechać po lini całą trasę, czyli co w przypadku gdy w pewnym momencie robot opuści linię i uda się prosto (nie po lini) w kierunku mety?

Nie mówię, że chce zrobić takiego robota tylko pytam się z czystej ciekawości. Metę mógłby znaleźć tak samo jak sumo przeciwnika bo zawsze są jakieś wystające bramki.

aha, nom racja zapomniałem o robotach sumo 😳

w ogóle jest tu organizator tych zawodów ❓ dawno na nic nic odpowiadał 👹 , a na stronie zawodów nie widzę nic nowego ❗

Witam, przepraszam za przestój w temacie, troszke jestem zabiegany.

Odnośnie strony, jest tworzona w programie iWeb... czyli ogólnie jest do bani, problem z flagami i nazwami juz jest poprawiony ale na stronie pojawi sie poprawka dopiero w tym tygodniu. Niestety uaktualnianie wyglada tak ze musze wszystkie pliki na serwer wgrywac a niemam dostepu do serwera szkolnego inaczej niz przez admina.

Co do pojawiania się zgłoszeń, najważniejsze jest potwierdzenie na maila jednego z uczestników, w przypadku ekip szkolnych na maila opiekuna. Osobiście je wysyłam, wiec spokojna głowa, wszystkie roboty się pojawią.

Obecnie jest zarejestrowanych 20 robotów, 4 micromouse, 4 minisumo i 12 line followerów.

Labirynt został już wykonany, tolerancja korytaży to +-3mm. Poprawki w regulaminach zostaną wprowadzone w czasie aktualizacji strony.

Narazie wszystko zapowiada się bardzo dobrze, powiem szczeże ze nie spodziewałem się tylu MM tak wczesnie przed zawodami.

Negocjowane jest partnerstwo dwóch politechnik, i czekam nadal na odpowiedź kuratorium oświaty odnośnie sponsorowania przez nich nagród o wartości 2tys zł.

No chłopcy i dziewczęta 🙂, rejestrujcie się bo musze wiedziec czy zamawiac 200 czy 300 smyczy 😋

Pozdrawiam

Krzysztof "Decado" Piontek

Decado, jeżeli masz ochotę to prześlij mi jakąś zbiorczą informację prasową o tych zawodach - to zamieszczę na swojej stronie. Może to pomoże trochę w rozreklamowaniu eventu.

UWAGA

Na stronie pojawiły sie poprawione regulaminy, zostało również poprawione wyświetlanie robotów. Niedługo pojawi się plan imprezy.

ruzam odezwę sie na PW jutro 😉.

Zapraszam na stronke i proszę zgłaszać ewentualne błędy w regulaminie czy niejasności. Nie jestem nieomylny i bardzo sobie cenię zdanie innych, tymbardziej ze impreza jest dla zawodników nie dla organizacji 🙂.

Niestety dalej źle 😉

Widać że stronka robiona na MAC'u, kod odpowiadający za te flagi jest wręcz idiotyczny 🙂

U mnie flagi wyświetlają się poprawnie pod IE, pod FF się rozjeżdza. To, że strona jest robiona pod MACiem nie powinno mieć żadnego znaczenia. kod HTML jest jednakowy. Problem w tym, że różne przeglądarki różnie go interpretują. Zajmuję się tym codziennie i sporo nerwów tracę 🙁

Fakt, kod źródłowy tej strony wygląda co najmniej nie rozsądnie 🙂

Decado, do poukładania nazwisk zawodników użyj tabeli. Jeśli nie chcesz jej mieć na stronie to ustaw szerokość ramki na zero (border="0").

ruzam, akurat w tym wypadku to ma spore znaczenie, bo na MAC'u jest iWEB taki "super" edytor stron, i on sam tworzy kod to jest coś na zasadzie WYSIWYG - tylko że robi praktycznie wszystko.

Elvis, z tego co Decado mówił, to on właśnie nawet kodu nie może ręcznie edytować 🤣, no ale w to nie chce mi się aż wierzyć...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...