Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Przesadzacie, jeśli zasilanie nie idzie z transformatora nie ma ani konieczności ani sensu stosowania tylu kondensatorów, w zupełności wystarczy za stabilizatorem jakiś mały elektrolit i 100nF.

Zależy jak jest robot zbudowany, u mnie szły notorycznie zakłócenia z silników (były 2x 100nF ceramiczne), pod dodaniu elektrolita 10uF udało się je zlikwidować.

Dodałeś masę obok tego czujnika ale dalej go z tą masą nie połączyłeś.

Czemu tak kombinujesz z tymi kondami? Daj 2x 100nF, jeden przed i jeden za stabilizatorem i koniec.

• Lubię! 1

profesorek, wiesz co to nota katalogowa? Sprawdź sobie jak wygląda podstawowa aplikacja dla Twojego stabilizatora i podłącz wszystko zgodnie z nią, a unikniesz późniejszych problemów.

Dobra ok dzięki za rade ale mam pytanie czy z pozostałymi komponentami jest wszystko dobrze podłączoe i czy nie trzeba jeszcze jakiś elementów dokładać więcej lub coś wyrzucić?

Proszę was o pomoc.

Podciągnij sobie reset procesora rezystorem 10k do plusa. Jak tego nie zrobisz to może ci się zdarzyć, że procesor będzie się samoistnie resetował i robot może wtedy wypadać za linię (no chyba że jest wolny). Na pewno nie zaszkodzi.

I wyprowadź sobie piny txd, rxd, reset i gnd. Przyda Ci się to na pewno jak będziesz chciał odczytywać wartości z adc komputerem, lub jeśli będziesz chciał używać bootloadera.

Nie rozumiem jak można odczytywać wartość z ADC w komputerze?

Jak takie coś mogę zrobić i do czego jest mi to potrzebne.

Ten rezystor mam podciągnąć równolegle i dalej ciągnąć do gniazda kanda tak czy nie?

czy jeszcze coś jest do poprawy.

Proszę was na prawdę o rady.

Oj kolego, sprawdź w datasheecie od czego jest txd i rxd. Bascom (w którym chyba piszesz) ma funkcję print. Komputer ma przeróżne gniazda, usb, com, lpt... Możesz się niemal bezpośrednio podpiąć do komputera i odczytywać rzeczy, które wysyła uC.

Niestety, chyba nie do końca wiesz o czym piszesz. Możesz połączyć się z komputerem, i kiedy procek pracuje może wysyłać dane do pc, lub innego 'odbiornika'.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...