Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Nigdy nie wpadłbym na to, że konstrukcja jest z laminatu, gratuluję udanego linefollower'a. Mam nadzieję, że w Rybniku powalczymy ze sobą Psotek2 vs. Bajtel runda 2 😉.

No a jak, obiecałem Ci to.

Można oczywiście zadawać pytania, ale mówię od razu że nie na wszystkie muszę odpowiedzieć.

Trzeba przyznać, że obudowa ciekawa, ale jednak faszyn ołwer fankszyn (masa, masa, masa). Naklejka na spoilerze jak z jakiegoś młodego technika z 80 roku 😋 Z czego opony? To są uszczelki? Jeśli tak to gdzie kupiłeś takie czarne (wszędzie widziałem tylko kremowe i brązowe). Na pierwszym zdjęciu widać, że chyba masz przerwaną ścieżkę na płytce z czujnikami.

No wiem, wieś tuning 🙂 Ale spoiler powstał na końcu. Naklejka nie z MT z lat 80, tylko jedna z czcionek z Open Office bodajże. Uczczelki nie wiem skąd są, były 2m u mnie w garażu. Przyjrzyj się dokładnie tej płytce, to jest ramka 🙂 A dlatego że miałem stare wydruki do płytek czujników "Urwisa", musiałem tylko rozsunąć krańcowe czujniki i robiłem to pisakiem, dlatego porozcinałem ramkę.

Dodałem filmik z przejazdu.

Tylko madik żałuje "Urwisa"? 😅

Tylko madik żałuje "Urwisa"?

Nie tylko żałuje ale gratuluje z nowego robota 🙂. Na pierwszy rzut oka myślałem że to jakaś metalowa obudowa, a tu laminat.

Oglądałem teraz filmik z zawodów, spróbuj zmniejszyć różnicę między pwm'ami z poszczególnych ifów, bo okropnie zygzakuje. Ale zrób tak, że nie różnią się wszystkie o tyle samo, tylko tak jakby parabola (pwm dla ifa = 1/stan linii^2), nieliniowo.

Wygląd robota jest super! Podoba mi się ten spojler 😅 Stawiam piwo za tego robota, oraz z chęcią wyrazu współczucia z powodu "śmierci" 🤣 Urwisa.

BoBBy, to zygzakowanie to nie jest wina PWM'a, to są za ciężkie koła (zanim koło się zatrzyma, środkowy czujnik "przelatuje" przez linię), po za zygzakowaniem spowodowało to uszkodzenie silników, ale mam na to sposób 🙂

A próbowałeś zwierać piny silnika do jednego bieguna? Silnik wtedy hamuje, naprawdę skutecznie. Ewentualnie możesz zmienić program, żeby hamował przeciwprądem, powinno zdecydowanie pomóc.

Zdecydowanie pomoże, silnik zahamuje ale tylko jeden raz, bo potem będę musiał zbierać przekładnię po całym pokoju 🙂 Niestety przekładnie silników z Wobitu są raczej plastikowe, więc nie mogę sobie pozwolić na takie hamowanie przy tak dużych i ciężkich kołach.

Jedyne wyjście to dotoczyć nowe koła i wymienić silniki.

Kolejny ciekawy pojazd ze stajni KD93 😉 Twoje roboty są coraz to bardziej estetyczne, ciekawe, jaki będzie następny 💡 Nie znalazłem informacji o wadze robota, czy jest to tajemnica?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...