Skocz do zawartości

Arduino pracujące z częstotliwością 600 MHz? Oto Teensy 4.0

Pomocna odpowiedź

Napisano

Arduino pracujące z częstotliwością 600 MHz? Oto Teensy 4.0

Arduino to niezwykle popularna platforma. Płytki oferowane w ramach tej rodziny nie są jednak demonami prędkości. Tutaj z pomocą przychodzi najnowsze Teensy 4.0, którego mikrokontroler pracuje z częstotliwością dochodzącą do 600 MHz!

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

Ciekawe, nie wiem czy majsterkowicz byłby w stanie wyciągnąć jakiś procent możliwości takiego układu. Wiadomo że wszystkiego nie da się użyć jednocześnie.

Zastanawia mnie za to możliwość użycia hosta USB. Są schieldy do Arduino, które same w sobie są droższe od Teensy...

Potęga! Mój pierwszy PC miał zegar 33MHz (386SX), całe 2 mega ramu, dysk 170 mega i na płycie miejsce na koprocesor arytmetyczny (dokupiony później). A złożyłem go za około 4 mln złotych :D.

A płytkę chyba sobie zafunduję. Mam kilka pomysłów na pokazowe układy pomiarowe do których w Arduino brakowało mi szybkości.

Pamiętam jak kumpel kupił 486, był bohaterem w klasie;), wszyscy amigi 500, albo c64, a tu taki wypas, ale poszliśmy pograć i okazało się, że grafika była na podobnym poziomie co w A500 i kolega przestał być bohaterem:)) 

No właśnie jeśli c64 liczy się jako Personal Computer. To mój pierwszy miał 1mhz i 64kb ramu 😛 potem był duży przeskok na Celerona 333, uroki życia na wsi.

Jeśli sięgamy po 8-bitowce to ja zaczynałem od Atari 65XE 1,8MHz, 64k RAM i magnetofon:). Ech, te wojenki Atari kontra Commodore :D. PC to dopiero na studiach złożyłem. A teraz w szafie mam ZX spectrum+ i Timexa. Czasami nawet je odpalam z sentymentu...

A żeby nie było zupełnie poza tematem. Wie ktoś jaką ma ta płytka szybkość konwersji analogowo cyfrowej?

5 minut temu, Jamik napisał:

A żeby nie było zupełnie poza tematem. Wie ktoś jaką ma ta płytka szybkość konwersji analogowo cyfrowej?

Nie rzuciła mi się ta informacja w oczy, ale stawiam na typowa dla serii i.MX szybkość. Nowością w tym układzie jest tak na prawdę tylko prędkość rdzenia a nie peryferiów. Zresztą teoretycznie nxp ma od dawna szybsze układy i.MX 6, qzawiera kilka układów typu M4 + Ax (nite pamiętam który dokładnie typ rdzenia z rodziny Cortex A). Stawiam na to że wszystko poza samym rdzeniem M7 zostało żywcem przeniesione właśnie z i.MX 6.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...