Skocz do zawartości

[Ankieta] Odpowiedni wybór napędu

Jaki napęd byście wybrali ?  

25 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki napęd byście wybrali ?

• Przerobiony/e serwomechanizm/y
      5
    • Napęd ze starego sprzętu np. drukarki [bez przekładni]
      3
    • Napędy typu Twin-Motor [np. Tamiya Gearbox 70097 i innetego typu]
      3
    • Inne
      14

Ankieta jest już zamknięta!

Pomocna odpowiedź

Napisano

No właśnie.... na to pytanie trudno jest czasami odpowiedźieć jaki napęd ten ? czy ten ? a może ten ?. Oddwajcie głosy w ankiecie to się dowiemy. 😃

Inne- silniki z przekładiami [np. z ofert wobitu]

Dokładnie. Ankieta imho pozbawiona sensu, silniki wybiera się do konkretnego robota. W szybkim LF nie zastosujesz powolnego serwa, a w minisumo będziesz potrzebować jak największego momentu obrotowego, przy mniejszej prędkości obrotowej. Ważne są też wymiary, ciężar, pobór prądu i nieraz napięcie zasilania. A i tak wszystko zwykle sprowadza się do silnika DC z przekładnią (chociażby przerabianie serw) - dwie z wymienionych opcji to jedno. Silniki bez przekładni to albo bardzo lekkie i szybkie roboty, albo chodzi o wykorzystanie silników krokowych... Uogólniam, ale mam na myśli najpowszechniejsze rozwiązania.

Dokładnie, wszystko zależy od typu robota 😃 A opcje w ankiecie naprawdę dają możliwość najlepszego wyboru....

Zdecydowanie silniki z wbudowanymi przekladniami. Wyprobowalem silniki od wycieraczek, polecam. Wprawdzie ciezkie, ale silne i tanie. Przerobione serwa, ale z METALOWYMI zebatkami, niestety drogie. Silniki od CNC z Alledrogo, niestety na 24V. Ale zalezy od konkretnego zastosowania.

Zależy to od robota. Ja jestem zadowolony z silników escap, czasem można coś upolować z tej firmy na allegro, ale to bardzo rzadko. Inna opcja to znany tu pan na wolumenie(jeśli mieszkasz w Warszawie-ja niestety mam daleko do stolicy) który ma takie silniczki.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...