Skocz do zawartości

Programista front-end, zmiana branży

Pomocna odpowiedź

2 minuty temu, Elvis napisał:

A tak z ciekawości zapytam - w czy napisany został Linux? Czy jego złożoność nie jest aby większa niż wielu aplikacji w pythonie? Bo jeśli przypadkiem napisany jest w C, działa całkiem wydajnie, ma ponad 20 lat, a pracowało nad nim więcej niż kilka osób to o czym cała ta dyskusja?

Muszę przyznać, że czekałem na to pytanie. Linux jest napisany w C, bo kiedy rozpoczęto ten projekt za bardzo nie było innego wyboru (zresztą do dzisiaj nie ma tutaj dużo możliwości, z języków systemowych masz jeszcze C++ i Rust i parę niszowych wynalazków). Więc rzeźbią w tym C i radzą sobie ze wszystkimi wynikającymi z tego problemami najlepiej jak mogą. To znaczy nie najlepiej. Podzielili projekt na bardzo dużą liczbę podprojektów, każdym zajmuje się osobny zespół — a i tak co chwila słyszymy o kolejnych lukach bezpieczeństwa wynikających z użycia niskopoziomowego języka. Oczywiście, da się — szczególnie jak nie ma innego wyboru. Ale zazwyczaj jednak wybór jest.

Jeśli porównasz sobie szybkość rozwoju i zaawansowanie techniczne Linuksa z innymi systemami pisanymi w odrobinę wyższego poziomu językach, na przykład takie FreeBSD pisane w C++, to różnica jest duża. Osobiście nie mogę się doczekać pierwszych używalnych systemów napisanych w Ruscie.

11 minut temu, Elvis napisał:

Leczenie własnych kompleksów na forach internetowych chyba nie ma chyba sensu - niech każdy pisze mega fajne programy w jęzku, który zna i lubi oraz pozwoli innym wybierać inne rozwiązania.

Oczywiście. Dlatego właśnie ogłaszanie śmierci Javy uważam za zwyczajnie głupie. Java będzie żyła wiecznie pod postacią Arduino IDE, o!

6 godzin temu, deshipu napisał:

piszesz o syntetyzatorze mowy, i to pewnie jeszcze na jakieś mikrokontrolery albo komputery jednopłytkowe

Dobra, jeśli w ogóle nie wiesz o czym mowa to w ogóle po kiego grzyba się wypowiadasz? Chcesz udowodnić, że wiesz lepiej jaki język programowania nadaje się do zastosowań, których nie znasz? A ja myślałem że jesteś poważny...

14 godzin temu, deshipu napisał:

Java będzie żyła wiecznie pod postacią Arduino IDE, o!

pobrane.png.842f361bad05727dca673ff6d302a442.png

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...