Popularny post inf-el Napisano Styczeń 4, 2008 Popularny post Udostępnij Napisano Styczeń 4, 2008 W roku 2007 stworzyłem w ramach zbierania doświadczeń małego robocika przemysłowego o 4 stopniach swobody. Przy maksymalnym wyprostowaniu swoich 3 ramion ma zasięg 38 cm - więc jest malutki. Całkowity udźwig to 30g - więc jest słabiutki. Napędzają go 4 serwomechanizmy modelarskie. Jego "rdzeniem kręgowym" jest AT90S2313-10PC. Mózg pozostał w PC. Robot z PC komunikuje się wykorzystując transmisję szeregową z prędkością 19200 b/s. Program w robociku jest napisany w BasComie a w PC w Delphi. Tutaj jest więcej informacji oraz 2 filmy 6
Master Styczeń 4, 2008 Udostępnij Styczeń 4, 2008 WOW ! super robocik :-> ale najgorsze jest to że ma tylko taki udźwig... na początku gdy o tym czytałem źle przeczytałem i myślałem że 30kg : a jednak 30g... radziłbym ci to ulepszyć troszke
pawel Styczeń 5, 2008 Udostępnij Styczeń 5, 2008 Gratuluje, bardzo fajny robot. Już kiedyś się natknąłem na niego w necie. W jaki sposób wykonałeś te obudowy, są to jakieś gotowe części?
abxyz Styczeń 7, 2008 Udostępnij Styczeń 7, 2008 Serwomechanizm u podstawy, na początku ramienia jest zbytnio obciążony, długie ramie daje duży moment. Na filmie widać jak ramię silne waha się; dla wzmocnienia można by zamontować w tym punkcie dwa serwomechanizmów zamiast jednego.
inf-el Styczeń 9, 2008 Autor tematu Udostępnij Styczeń 9, 2008 ...a ile Cię on kosztował? Jeden serwomechanizm = 26 zł reszta to praca własna. Jak go nazwałeś?...Czy rozmowa nad imieniem dla robota nie jest merytoryczna Imię nie wpływa znacząco na parametry robota Białe części wykonałem sam. Najpierw wyrzeźbiłem modele z tworzywa,potem zrobiłem formę z gumosilu następnie odlewałem elementy z żywicy F19. Rzeczywiście serwo podnoszące całą konstrukcję nie daje sobie rady. W pierwszej wersji robot miał dłuższe wszystkie ramiona. Po kilku testach (przycinanie ramion) zostało co widać. Następny robot będzie na poważniejszych serwomechanizmach. Planuję zrobić: autonomiczny odkurzacz z kilkoma gadżetami.
wacek Styczeń 12, 2008 Udostępnij Styczeń 12, 2008 Co ma wspólnego odkurzacz z robotem przemysłowym? Jak to będzie wyglądało?
Maxo Styczeń 12, 2008 Udostępnij Styczeń 12, 2008 Co ma wspólnego odkurzacz z robotem przemysłowym? Jeśli będzie wielki i szybki - czyt : będze służył do odkurzania wiellllkich powierzchni (np: hal) to będzie odkurzaczem przemysłowym.
mictronic Styczeń 12, 2008 Udostępnij Styczeń 12, 2008 Następny robot będzie na poważniejszych serwomechanizmach.Planuję zrobić: autonomiczny odkurzacz z kilkoma gadżetami. Czekam aż zdradzisz więcej.Tez mam zamiar wykonania roboto/odkurzacza.
inf-el Styczeń 12, 2008 Autor tematu Udostępnij Styczeń 12, 2008 Planuję zrobić coś większego, mocniejszego, mądrzejszego i elastyczniejszego niż Roomba Elastyczność rozumiem jako: - możliwość ściągnięcia oprogramowania przez internet - napisania własnego i przeprogramowania przez użytkownika - modułową budowę (podmiana elementów) - możliwość wykorzystania do innych celów niż sprzątanie (ograniczeniem jest wyobraźnia) Przez mądrość rozumiem wgranie pewnej ograniczonej "wiedzy" o świecie, możliwość uczenia się i interaktywność. Przez interaktywność rozumiem możliwość komunikowania się z człowiekiem i innymi robotami tego typu za pomocą języka np. Lojban (www.lojban.org) Pamięć (ala HDD) = karty SD. Mam już dość zabawek do niczego nie służących. Sprzątanie to dobre zajęcie na początek dla mechanicznych roboli.
inf-el Styczeń 12, 2008 Autor tematu Udostępnij Styczeń 12, 2008 Do tej pory pisałem w asemblerze na rodzinę 8051 i w Bascomie na AVR'y ale od kilku dni męczę AVRStudio i program powstanie w C na jakiegoś AtMegę.
wacek Luty 25, 2008 Udostępnij Luty 25, 2008 Myślę, że zwyczajny użytkownik będzie miał problemy z zaprogramowaniem takiego czegoś, chyba że cała rodzina jest obczajona w temacie robotyki Odkurzacz? Ja zawsze miałem problem z obieraniem pestek słonecznika, ale i tak pomysł spoko
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »