Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

WOW ! super robocik :-> ale najgorsze jest to że ma tylko taki udźwig... na początku gdy o tym czytałem źle przeczytałem i myślałem że 30kg : 😅 a jednak 30g... radziłbym ci to ulepszyć troszke 😎

Gratuluje, bardzo fajny robot. Już kiedyś się natknąłem na niego w necie. W jaki sposób wykonałeś te obudowy, są to jakieś gotowe części?

Serwomechanizm u podstawy, na początku ramienia jest zbytnio obciążony, długie ramie daje duży moment. Na filmie widać jak ramię silne waha się; dla wzmocnienia można by zamontować w tym punkcie dwa serwomechanizmów zamiast jednego.

...a ile Cię on kosztował?

Jeden serwomechanizm = 26 zł

reszta to praca własna.

Jak go nazwałeś?...

Czy rozmowa nad imieniem dla robota nie jest merytoryczna

Imię nie wpływa znacząco na parametry robota 😉

Białe części wykonałem sam.

Najpierw wyrzeźbiłem modele z tworzywa,
potem zrobiłem formę z gumosilu

następnie odlewałem elementy z żywicy F19.

Rzeczywiście serwo podnoszące całą konstrukcję nie daje sobie rady.

W pierwszej wersji robot miał dłuższe wszystkie ramiona.

Po kilku testach (przycinanie ramion) zostało co widać.

Następny robot będzie na poważniejszych serwomechanizmach.

Planuję zrobić: autonomiczny odkurzacz z kilkoma gadżetami.

Co ma wspólnego odkurzacz z robotem przemysłowym?

Jeśli będzie wielki i szybki - czyt : będze służył do odkurzania wiellllkich powierzchni (np: hal) to będzie odkurzaczem przemysłowym.

Następny robot będzie na poważniejszych serwomechanizmach.

Planuję zrobić: autonomiczny odkurzacz z kilkoma gadżetami.

Czekam aż zdradzisz więcej.Tez mam zamiar wykonania roboto/odkurzacza.

Planuję zrobić coś większego, mocniejszego, mądrzejszego i elastyczniejszego niż Roomba

Elastyczność rozumiem jako:

- możliwość ściągnięcia oprogramowania przez internet

- napisania własnego i przeprogramowania przez użytkownika

- modułową budowę (podmiana elementów)

- możliwość wykorzystania do innych celów niż sprzątanie (ograniczeniem jest wyobraźnia)

Przez mądrość rozumiem wgranie pewnej ograniczonej "wiedzy" o świecie, możliwość uczenia się i interaktywność.

Przez interaktywność rozumiem możliwość komunikowania się z człowiekiem i innymi robotami tego typu za pomocą języka np. Lojban (www.lojban.org)

Pamięć (ala HDD) = karty SD.

Mam już dość zabawek do niczego nie służących.

Sprzątanie to dobre zajęcie na początek dla mechanicznych roboli. 😉

Do tej pory pisałem w asemblerze na rodzinę 8051 i w Bascomie na AVR'y ale od kilku dni męczę AVRStudio i program powstanie w C na jakiegoś AtMegę.

• 1 miesiąc później...

Myślę, że zwyczajny użytkownik będzie miał problemy z zaprogramowaniem takiego czegoś, chyba że cała rodzina jest obczajona w temacie robotyki 😅

Odkurzacz? Ja zawsze miałem problem z obieraniem pestek słonecznika, ale i tak pomysł spoko 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...