Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Po mojemu mógłbyś skrócić w programie te opóźnienia - co najmniej o połowę. Ogólnie fajna platforma do nauki, ba, nawet bardzo fajna 🙂 Krańcówki zamieniłbym na cyfrowe sharpy, co prawda nie są zbyt tanie (minimum 28zł/szt) lub przynajmniej fototranzystory + diody ir. Skoro radzisz sobie cłkiem nieźle z wytrawianiem płytek itd, może fajnie byłoby pokusić się o bootloader na usb (usbasploader, projekt metaboard może być pomocny) - wtedy programatora używałbyś tylko raz, potem już tylko usb 🙂 Mógłbyś podać linka do tego modułu? Zajmowałeś się wcześniej elektroniką (lutowanie małych smd wskazuje na to, że tak)? Skąd masz gąsienice (pewnie zabawka, jeśli nie, to możesz podać źródło)?

^ Autor postu napisał, że gąsienice pochodza z zabawki 🙂

A plytka w SMD kupiona w AVT 🙂

Wracajac do tematu gratuluje konstrukcji 🙂 Wykonanie estetyczne, plytka widzę, że się udała bez podtrawien. Nie spodziewałbym się, że te malutkie serwa za 12 zł są takie dobre - a jednak widać na filmiku, że radzą sobie całkiem dobrze.

Jakie czujniki planujesz dodać w późniejszym etapie prac 😉?

Jak widać na filmiku przydałoby się też dodać jakiś czujnik z tyłu.

Jak na pierwszą konstrukcje to wszystko bardzo ładnie wyszło 😉

Witam.

Dzięki za zainteresowanie.

Co do programu. Tak jak mówiłem to na razie tylko prototyp.

Opóźnienia są faktycznie duże ale na start wystarczy - nawet nie dałem pełnego spida na koła - a całkiem nie źle śmiga na maxa - tylny zderzak też będzie.

Wcześniej zajmowałem się elektronika i poskładałem kilka projektów ale to w większości pajączki albo płytki trawione jeszcze w kwasie solnym - stara metoda (ścieżki malowałem farbą na laminacie).

Na prośbę zamieszczam link do modułu:

MODUŁ ATMEGA8 AVT .

Gąsienice mam od zabawki kupionej na allegro dla syna (długo go namawiałem go na rozmontowanie zabawki) WALL-e, naprawdę nie źle się spisuje:

ZABAWKA

Co do rozbudowy planuje a właściwie mam już zaprojektowaną płytkę na czujniki składające się z dwóch oddzielnych podzespołów:

1. wykrywanie linii z wykorzystaniem czujników: QRD1114

2. zastosowanie dalmierza zbudowanego na bazie odbiornika IR TSOP1736 i nadajnika LD271

Dołączam się do gratulacji - zwłaszcza podoba mi się układ jezdny, już rozpocząłem poszukiwania takich zabawek 😉

Czy zastosowałeś diody zabezpieczające przy mostku?

I mała rada - nie wiem jakie są Twoje doświadczenia w dziedzinie elektroniki, ale lepiej rozwijać w sobie nawyki prowadzenia ścieżek pod kątem rozwartym zamiast prostego, choć przy takich częstotliwościach to czyste czepialstwo z mojej strony 😉

Witam.

O, widzę, ze znowu tandem dioda ir - tsop. Może Cię zainteresować ten temat: http://www.forbot.pl/f...gram-vt3172.htm
Dosłownie przed chwilą dość wyczerpująco opisałem tam nieco informacji na ten temat, jak i n a temat innego czujnika. Myślę, też, że jedna 271 to będzie za mało, zastosowałbym ze dwie na kanał.

Co do IR tak 3 kanały. Zastanawiałem się nad SHARPAMI ale to prawie 150zł na 3 kanały.

Czy zastosowałeś diody zabezpieczające przy mostku?

Tak 8 diodek BYV26E (szybkie)!

Pozdrawiam

Zależy do czego.

W minisumo może być mało, ale np. do linefollowera będzie aż nadto. Do takiego odbijania jeden może być, ale im więcej, tym więcej możliwości 😉

• Pomogłeś! 1

Chodzi mi o czujnik odbicia od przeszkody ale nie chce stosować kolejnego serwa. Widziałem wiele zastosowań i rozwiązań ale interesuje mnie najprostsze tylko jeden czujnik SHARPA na stałe na przedzie pojazdu i czujnik zderzeniowy na tyle.

Co wy ma to?

Jeden czujnik z przodu to trochę mało, nie będziesz wiedział czy zderzenie nastąpiło z prawej czy z lewej. Chyba, że zrobisz jakiś sonar, czyli umieścisz czujnik na servie.

Zamiast drogiego sharp'a może lepiej zrobić dwa czujniki na TSOP'ach (zasięg ~30cm) 😉?

• Pomogłeś! 1
Jeden czujnik z przodu to trochę mało, nie będziesz wiedział czy zderzenie nastąpiło z prawej czy z lewej. Chyba, że zrobisz jakiś sonar, czyli umieścisz czujnik na servie.

Zamiast drogiego sharp'a może lepiej zrobić dwa czujniki na TSOP'ach (zasięg ~30cm) 😉?

Więc postanowiłem zbudować dalmierz na bazie odbiornika IR 3 x TSOP1736 i nadajnika 3 x LD271. Będzie to o wiele tańsze od 3 SHARP.

Dzięki

Ja ze swojej strony mocno sugerowałbym 2 diody ir na kanał. Jeżeli nośną generowałbyś na uc, to jest taka ciekawa opcja, można 'mierzyć odległość' za ich pomocą (w zasadzie to regulować programowo czułość) - Zwiększając/zmniejszając częstotliwość odbiornik staje się mniej czuły. Jest to pokazane w charakterystyce czujnika.

Ja ze swojej strony mocno sugerowałbym 2 diody ir na kanał. Jeżeli nośną generowałbyś na uc, to jest taka ciekawa opcja, można 'mierzyć odległość' za ich pomocą (w zasadzie to regulować programowo czułość) - Zwiększając/zmniejszając częstotliwość odbiornik staje się mniej czuły. Jest to pokazane w charakterystyce czujnika.

Mógłbyś podać przykład kodu w BASCOM jak sterować tą czułością ?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...