Skocz do zawartości

Procesorki a BASCOM.

Nogad21

Pomocna odpowiedź

Witam.

Jutro kupuję resztę części do mojego robota. Czy każdy mikroprocesor można zaprogramować BASCOM'em ? To pytanie może wydawać się straaasznie głupie... Ale ciągle się uczę. Niestety, takiej informacji nigdzie nie znalazłem.

Z góry dzięki.

Pozdrawiam

A wystarczy zajrzeć do dokumentacji Bascoma, ewentualnie listy procesorów, która znajduje się w części Options->Compiler->Chip. Za pomocą Bascoma AVR można zaprogramować dużą część procesorów firmy Atmel z rdzeniem AVR.

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Jest prosty, opisowy, jest więcej poradników do Bascoma niż do C. Większość (w tym mnie) przerażają te klamerki i inne operatory w C. Muszę się kiedys przełamać :->

Mnie przeraża brak klamerek i innych operatorów w BASCOMIE 😃.

BASCOM jet tak popularny trochę przez to, że jest multum różnych poleceń, które ułatwiają korzystanie z funkcji procesora(timery, ADC, PWM) w bardzo intuicyjny sposób.

Jak ktoś mówił(bodajże abxyz) do programowania w C potrzeba już trochę bardziej znać architekturę procesora

Jest prosty, opisowy, jest więcej poradników do Bascoma niż do C. Większość (w tym mnie) przerażają te klamerki i inne operatory w C. Muszę się kiedys przełamać :->

Jakoś natłoku poradników do Bascoma nie stwierdziłem, powiem więcej, poza polskim helpem raczej niczego nie potrzeba do szczęścia.

A klamerki wystarczy odpowiednio wpisać i w niczym nie przeszkadzają, wręcz znikają z oczu ;]

Do autora tematu: najlepiej rozejrzeć się, jakimi językami mozemy zaprogramować dany mikrokontroler. Nie ma tak, ze np. zawsze będziemy w stanie uzywać Bascoma.

Do dyskutujących nad językami programowania: A ja natomiast uczę się assemblera dla AVR. Wydawało mi się, ze to takie strasznie trudne i w ogóle fe, natomiast zdaje się dosyć proste. Zaden język nie ma tak prostej składni. Tylko trzeba znać nazwy mnemoników, jakie są flagi, co dana instrukcja robi etc. Jedynym mankamentem jest brak wbudowanych bibliotek, etc. Jednak jak to kiedyś zaquadnik powiedział, "Nie ma to jak zrobić sobie biblioteki" ;] Ewentualnie mozna szukać gotowych rozwiązań w sieci, jest tego duzo. Mimo wszystko, tam gdzie nie potrzebujemy liczyć cykli procesora, imho najlepszy jest C, najszybciej się w nim pisze.

Zaden język nie ma tak prostej składni. Tylko trzeba znać nazwy mnemoników, jakie są flagi, co dana instrukcja robi etc. Jedynym mankamentem jest brak wbudowanych bibliotek, etc.

Jedynym... 😃

Zrób przypisanie wartości zmiennej do innej zmiennej w asm. Jeżeli to nie jest mankament, to ja nie wiem co można nim nazwać.

A ja nie znając C wybrałem rozwiązanie z Arduino.

Istnieje mnustwo gotowych bibliotek do obsługi wszelkich urządzeń wej/wyj od klawisza, przez klawiaturę PS2, wyświetlacz LCD, czujnik temperatury po sterowanie silnikiem, silnikiem krokowym itd. itd.

Tutaj link dla zainteresowanych arduino tutorial

Przykłady użycia Arduino link .

Moim zdaniem to świetne rozwiązanie dla laika i od tego można zacząć zabawę z poznawaniem C.

Tak, ja również muszę pochwalić arduino, za fajne uproszczenia w stosunku do czystego C. OGROMNYM minusem Arduino C jest brak wsparcia dla procesorów innych niż m8 i mX8. No i timery mogą pracować tylko jako PWM. Niby da się to wszystko zmienić, bo jest to AVR GCC, ale trzeba wtedy umieć zwykłe C, a wtedy arduino nie ma sensu.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...