Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Zasilanie jest zrealizowane za pomocą 6 ogniw typu AA (koszyczki), jednak zamiast koszyczków można podpiąć akumulatorek modelarski, akceptowany zakres napięć to 5.5-10V

Pozdro

Nom projekt bardzo ciekawy i jak tu patrzę to bardzo edukacyjny 😋, no i wielozadaniowy, bardzo fajna koncepcja. Choć ja bym poszedł jednak w stronę miniaturyzacji gabarytów 😋, jakoś tak po porostu mam ...

Witam. Byłbym bardzo chętny na schemacik mostka H, bo mam w tej chwili silniki modelarskie, które pobierają ~5A i poszukuję jakieś taniego sterownika (w sumie wymiary niby ważniejsze, ale cena takie VHN to 28pln/szt, co jednak odstrasza, szczególnie że 1 jest w stanie sterować tylko silnikiem :/). Robot fajny, czysty schludny, no i miłego bronienia 😋

edit: W podzięce za mostek leci piwo 😃

Ja właśnie chce zrobić sterowanie układami RFM12 . Powiedz jak się sprawują? Jaki jest zasięg? Czy napisanie programu do nich będzie proste? Interesuje mnie też "pulpit" . Ja chcę użyć klawiatury PS/2 ale chce zobaczyć jak Ty to zrobiłeś.

Jagodziana, Moduły radiowe sprawiły trochę trudności w uruchomieniu, nie powiem że męczyłem się troszkę z nimi. Jednak uruchomione działają bez zarzutu, dane się nie tracą i zasięg jest wystarczający (około 50-100 w tym przeszkodą były 3 ściany, a antenki to zwykłe druciki

). Ogólnie mogę polecić te moduły, jak za tą cenę to są super. Pulpit nie zawiera nic nadzwyczajnego, jest tam RFM12, kilka przycisków i wyświetlacz 2x16, pulpit wysyła co 0.5s zapytanie do robota, a ten odpowiada przesyłając ramkę danych.

Witam. Bardzo proszę o udostępnienie programu lub jego części w ktorej zawarte jest sterowanie podczerwienia za pomoca standardu RC5... I jeśli można również schematu czujnika odbiciowego, ciekawi mnie to jak było to rozwiązane w tej konstrukcji - a niedługo sam będę do swojego robota montować taki czujnik.

Nie śpieszy mi sie 🙂

Z góry bardzo dziękuje.

Pozdrawiam.

Nie wiem skąd wziął je autor, ale ja kupowałem kiedyś podobne w sklepie modelarskim - koła przeznaczone do modeli samolotów (np. do popularnych "wicherków"). Są wersje z oponami gumowymi i piankowymi (te drugie mają słabą przyczepność, ale za to bardzo małą masę).

Czy mógłbyś umieścić schemat, albo chociażby część z RFM12 ? Szukałem gdzieś w datasheecie coś jak połączyć, ale nigdzie nie mogę znaleźć. I może masz jeszcze bibliotekę do Eagle z nim ?? 😅

PS. może być tak?

No i proszę o filmik ;]

Dotli, Koła zostały zakupione w sklepie modelarskim tak jak wspominał Nawyk.

Umieszczam schemat mostka, jak zostało wspomniane zbudowany został w oparciu o tranzystory mosfet. Dolne tranzystory muszą być koniecznie z rodziny tranzystorów logicznych(małe napięcie VGS do pełnego otwarcia tranzystora). Tranzystor Q7 jest dodatkowym, a jego zadaniem jest regulacja mocy poprzez sterowanie go modulacją PWM. Zrobiłem tak, gdyż brakło by mi kanałów PWM. Bardzo ważnym parametrem zastosowanych tranzystorów jest niska rezystancja w stanie włączonym RDS(ON).

Pozdrawiam

[ Dodano: 11 Kwi 10 03:45 ]

Wstawiłem obiecany filmik;-)

• Lubię! 1

Robot piekna sprawa. Naprawde zbudowałes robota jakich tutaj mało.

Zainteresowało mnie sterowanie nim, czy dobrze zrorumiałem robot zbiera jakis tam informacje i przekazuje do komputera? Ty nim sterujesz za pomoca pulpitu? Jak mam rozumiec bo na zdjeciu widać skrzyneczke z guzikami to jest ten pulpit?

mario166, tak to jest właśnie ten pulpit, pod koniec filmiku widać wyświetlane parametry w trybie jazdy autonomicznej

Pozdro;-)

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...