Skocz do zawartości

Łączówki do płytki stykowej ze skrętki sieciowej

Pomocna odpowiedź

Nie tnij od razu - potniesz sobie przy okazji. Sam korzystałem ze skrętki sieciowej i muszę powiedzieć, zę jest potwornie krucha - nie trzeba wcale robić nacięć aby się ukruszyła po pewnym czasie. Ściąganie izolacji jest masakryczne :/ Jest twarda, przez co zębami jest ciężko, paznokciami się nie da, a nożem można ciachnąć drut.

• Pomogłeś! 1

Ja nie dysponuję szczypcami do izolacji (miałem jedne, to zamiast odizolowywać kabel, to mi go ucinały), więc nacinam trochę nożem (tak by nie przeciąć jej do drutu), a następnie zrywam paznokciami. Jak na razie jeszcze żaden drucik mi się nie złamał.

Wszystkie szczypce, z którymi miałem do czynienia, miały z tyłu śrubkę do regulacji - wystarczyło trochę nią pokręcić i dopasować do średnicy przewodu. No, chyba, że mówimy o najtańszej możliwej chińszczyźnie 😉

Mnie natura chojnie obdarzyła:-) Skrętkę wkładam między górną prawą jedynkę i dwóję, dociskam od dołu dolną dwójką i izolacja schodzi jak po maśle.

Nie wiedziałem, że aż tyle jest zamienników 😉

Ja używam jak to nazwał Nawyk "najtańszej możliwej chińszczyzny" i też żyje 😉

Co do obcinaczy - nie jest to najlepsze rozwiązanie, bo nie bardzo mamy możliwość wyczucia nacisku szczęk na przewód. Trzeba przyznać jednak, że jest to dobre narzędzie - świetnie nadaje się na przykład do obcinania 'trytytek' (opasek zaciskowych), które już są zaciśnięte. Szczęki idealnie pasują do tego zgrubienia, gdzie opaska ma zatrzask, i jest to rozwiązanie o tyle fajne, że żeby zahaczyć o kable, które uwalniamy trzeba się naprawdę postarać. No i tutaj przewagę nad standardowymi cążkami pokazuje duża siła z jaką możemy sobie ścisnąć (dźwignia).

• Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...