kacperos.89 Napisano Styczeń 17, 2021 Udostępnij Napisano Styczeń 17, 2021 Witam. Arduino na pinach czyta stan czy jest HIGH czy LOW, wygląda to tak: int stateVIN1 = digitalRead(VIN); int stateGNDIN1 = digitalRead(GNDIN); int stateCKV121 = digitalRead(CKV12); int stateCKGND1 = digitalRead(CKGND); int stateCK1 = digitalRead(CK); int stateCANV121 = digitalRead(CANV12); int stateCANGND1 = digitalRead(CANGND); int stateCAN_H1 = digitalRead(CAN_H); int stateCAN_L1 = digitalRead(CAN_L); wyniki zapisuję do tablicy w ten sposób: int wynik[] = {stateVIN1, stateGNDIN1, stateCKV121, stateCKGND1, stateCK1, stateCANV121, stateCANGND1, stateCAN_H1, stateCAN_L1}; ale chciał bym przenieść te wszystkie liczby do jednej zmiennej, żeby później porównać tą całą wartość z inną. Ogólnie robię sobie taki tester który ma sprawdzać kabelki więc w tym momencie tylko wartości stateVIN1, stateCKV121, stateCANV121 powinny mieć stan wysoki, czyli tablica wygląda tak: int wynik[] = {1, 0, 1, 0, 0, 1, 0, 0, 0,} i muszę tą tablice porównać ze wzorem który mam zapisany w kodzie programu, mniej więcej tak: // if (wynik[tab]=101001000) // { // lcd.setCursor(0,14); // lcd.print("OK"); // } // else // { // lcd.setCursor(0,14); // lcd.print("ER"); Będę wdzięczny za wszelką pomoc, lub podsunięcie lepszej koncepcji 🙂 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Aiden_Pearce Styczeń 17, 2021 Udostępnij Styczeń 17, 2021 Najprościej chyba byłoby zrobić tablicę przechowującą wzorzec i porównać ją z otrzymaną tablicą int result[] {...}//Tu wartości z pinów int expected[] {...}//Wartości oczekiwane bool AreEqual =true;//Wyznacznik czy obie są równe, zakładamy że tak for (int i =0;i<_array_length;i++){//Iterujemy przez wszystkie elementy if (result[i]!=expected[i]) //Jeżeli jakieś są różne { AreEqual=false; // Elementy różne więc nie są równe break; //Nie ma potrzeby dalej sprawdzać } } if (AreEqual) //To co chcesz zrobić dla tych samych else //To co chcesz zrobić dla różnych Można (a nawet wypadałoby) by zrobić z tego funkcję. 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Styczeń 17, 2021 Udostępnij Styczeń 17, 2021 31 minut temu, Aiden_Pearce napisał: Można (a nawet wypadałoby) by zrobić z tego funkcję. Ale przecież taka funkcja już istnieje, memcmp się nazywa... 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Aiden_Pearce Styczeń 17, 2021 Udostępnij Styczeń 17, 2021 A faktycznie. Widziałem ją na forum Arduino ale przeczytałem ją jako memcpy. 🤦♂️ Mea culpa Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
kacperos.89 Styczeń 17, 2021 Autor tematu Udostępnij Styczeń 17, 2021 Dzięki Serdeczne za pomoc 😄. memcmp() działa idealnie. Tak wygląda część programu: int result[] = {stateVIN1, stateGNDIN1, stateCKV121, stateCKGND1, stateCK1, stateCANV121, stateCANGND1, stateCAN_H1, stateCAN_L1}; int expected[] {1, 0, 1, 0, 0, 1, 0, 0, 0}; int test = memcmp(result, expected, 9); for (int i = 0; i < 9; i++) { lcd.setCursor(i,1); lcd.print(result[i]); } for (;;) { lcd.setCursor(0,0); lcd.print("+12V:"); lcd.setCursor(14,0); lcd.print(test); } Jak by się komuś nie chciało dalej szukać: Funkcja zwraca wartość 1 jeśli trafi na wartość większą w tablicy pierwszej, wartość 0 gdy wartości w obu tablicach są takie same i wartość -1 gdy trafi na wartość większa w tablicy drugiej 🙂 W nawiasie podaje się trzy parametry: pierwszą tablicę, drugą tablicę i liczbę elementów w tablicach do porównania 🙂 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Styczeń 17, 2021 Udostępnij Styczeń 17, 2021 2 minuty temu, kacperos.89 napisał: memcmp() działa idealnie Śmiem wątpić. Masz w kodzie: memcmp(result, expected,9); Co będzie, jeśli różnić się będą elementy o indeksie np. 6? 3 minuty temu, kacperos.89 napisał: W nawiasie podaje się trzy parametry: pierwszą tablicę, drugą tablicę i liczbę elementów w tablicach do porównania Nieprawda. Przeczytaj dokładnie podlinkowany fragment dokumentacji i powiedz czym się różnią takie zapisy i który z nich jest prawidłowy: const int ILOSC = 9; int a[ILOSC], b[ILOSC]; int test1 = memcmp(a,b,ILOSC); int test2 = memcmp(a,b,2 * ILOSC); int test3 = memcmp(a,b,sizeof(a)); int test4 = memcmp(a,b,sizeof(int) * ILOSC); Którego powinieneś użyć? 2 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Aiden_Pearce Styczeń 17, 2021 Udostępnij Styczeń 17, 2021 Wiem, że to tylko część programu ale mnie coś niepokoi: for (;;) { lcd.setCursor(0,0); lcd.print("+12V:"); lcd.setCursor(14,0); lcd.print(test); } Dlaczego jest to nieskończona pętla? I co ważniejsze, czy Ty wiesz co ona wyświetla? Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
kacperos.89 Styczeń 17, 2021 Autor tematu Udostępnij Styczeń 17, 2021 @Aiden_Pearce Cytat Dlaczego jest to nieskończona pętla? Nieskończona pętla bo nieskończony program. Będę tu dopisywał, może jakiegoś if-else sprawdzającego wartość guzika żeby przeskoczyć programem dalej. Cytat I co ważniejsze, czy Ty wiesz co ona wyświetla? Na wyświetlaczu widzę chyba to co chcę? Zwykły wyświetlacz 16x2 z modułem do komunikacji po I2C. Lewa góra wyświetlacza to tekst "+12V:" a z prawej strony (14 znak od lewej) wyświetlam wynik funkcji memcmp() i wyświetla wartość albo 1 albo 0 albo -1. @ethanak Z tym, że faktycznie za bardzo się pośpieszyłem z moim "tłumaczeniem" jak to działa, bo źle działa. Faktycznie do 5 wartości w tabeli porównuje prawidłowo, a od 6 wartości dalej funkcja nie widzi różnicy. Pobawiłem się trochę tymi sizeof() i powinienem użyć: int test3 = memcmp(a,b,sizeof(a)); a to dla tego, że sam określa ilość bajtów tablicy. Moim błędem było założenie, że jeden znak typu int zajmuje jeden bajt, a tak nie jest. Zmienne int zajmują 2 bajty, więc licząc ręcznie powinienem wpisać trzecią wartość 18. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Aiden_Pearce Styczeń 17, 2021 Udostępnij Styczeń 17, 2021 1 minutę temu, kacperos.89 napisał: Na wyświetlaczu widzę chyba to co chcę? Zwykły wyświetlacz 16x2 z modułem do komunikacji po I2C. Lewa góra wyświetlacza to tekst "+12V:" a z prawej strony (14 znak od lewej) wyświetlam wynik funkcji memcmp() i wyświetla wartość albo 1 albo 0 albo -1. Okej. To w porządku. Wyglądało to tak trochę jakbyś chciał ciągle sprawdzać czy tablice są równe. Stąd pytanie. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Styczeń 17, 2021 Udostępnij Styczeń 17, 2021 22 minuty temu, kacperos.89 napisał: Pobawiłem się trochę tymi sizeof() i powinienem użyć: int test3 = memcmp(a,b,sizeof(a)); Bardzo dobrze, ale... 22 minuty temu, kacperos.89 napisał: Zmienne int zajmują 2 bajty A tu można się naciąć. Owszem, w AVR-ach kompilator jest ustawiony tak, że zmienne int są 16-bitowe (chociaż można wymusić 8-bitowy int), ale już np. w ESP czy ARM-ach int jest standardowo 32-bitowy. Co więcej - niektóre kompilatory pozwalają na przełączanie inta z 32 na 16 bitów. Tak że nie wolno polegać na tych wartościach; jeśli jest konieczne użycie zmiennej o konkretnej wielkości (w znaczeniu ilości bitów), należy użyć typów int16_t (16 bitów) czy int32_t (32 bity). Sam się kiedyś na to nabrałem przenosząc jakiś program z Amigi (kompilator bodajże Manx, 32-bitowy int) na 286 i Turbo C (16-bitowy int) 🙂 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź